η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

Μαύρα-Κόκκινα
για τα κόκκινα Μάγειρας

Εμφύλιος Ιεραρχών για τις εικόνες

Επίθεση Χριστόδουλου κατά Θεόκλητου για «επικίνδυνο προτεσταντισμό». Ιεράρχες στο πλευρό του Μητροπολίτη Ιωαννίνων
ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη στα «ΝΕΑ» του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου, στην οποία υποστήριξε ότι πολλοί στην Εκκλησία «ενθαρρύνουν την ειδωλολατρία και περιφέρουν λείψανα Αγίων και Ιερά Κειμήλια για να γεμίσουν τα παγκάρια των εκκλησιών».

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο εκπρόσωπός του Επιφάνιος και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως 'Ανθιμος επιτέθηκαν κατά του Ιωαννίνων, κατηγορώντας τον για προτεσταντισμό.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί ήταν εκείνοι οι Ιεράρχες οι οποίοι συντάχθηκαν με τις απόψεις του κ. Θεόκλητου, μεταξύ των οποίων ο Καβάλας Προκόπιος και ο Ζακύνθου Χρυσόστομος. Όσοι μάλιστα γνωρίζουν τα εσωτερικά της Εκκλησίας, υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των Ιεραρχών συμφωνεί -αν και δεν το ομολογούν δημοσίως- με τις θέσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Νωρίς χθες το πρωί, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης, ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Σινά. Η πρώτη αντίδραση (πολλοί την χαρακτήρισαν βεβιασμένη) ήταν του εκπροσώπου Τύπου του κ. Χριστόδουλου, Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου. «Οι απόψεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων δεν απηχούν την Ορθόδοξη Θεολογία και προτεσταντίζουν επικίνδυνα», δήλωσε. Για προτεσταντισμό μίλησε λίγο αργότερα και ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα, αλλά με πιο ήπιες εκφράσεις. «Όποιος στηρίζεται σε μεμονωμένα παραδείγματα εκτροπών ή υπερβολών για να καταδικάσει την προσκύνηση και να βγάλει τις εικόνες από την πίστη και την Εκκλησία αυτός σαφώς θα προτεστάντιζε.

Δεν μπορούμε στηριζόμενοι σε μια εκτροπή που μπορεί να υπάρχει να διαγράψουμε τις εικόνες από την πίστη».

«Να διαβάσουν καλά»

Από την πλευρά του ο κ. Θεόκλητος, με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, επέμεινε στις απόψεις του και για όσους τον επέκριναν είπε: «Εύχομαι να διαβάσουν σωστότερα αυτά που είπα και να τα αναλύσουν καλύτερα. Αυτά που πιστεύω δεν απέχουν της Ορθόδοξης διδασκαλίας. Δεν τους κρίνω εγώ για τη θέση τους. Είναι δικαίωμά τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν, εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύπτω εκείνο το οποίο με δίδαξε».

Παρέμβαση ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των κειμηλίων έκανε από την Καβάλα και ο κ. Προκόπιος. «Η καταχρηστική και επαναλαμβανόμενη μετάκληση και προβολή εκκλησιαστικών κειμηλίων εύκολα μπορεί να θεωρηθεί πως γίνεται με σκοπιμότητα και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη διδασκαλία και την πράξη της Εκκλησίας μας», είπε στα «ΝΕΑ». Μάλιστα επικαλέστηκε και παλαιότερη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία πρόσκληση και έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα ιερών λειψάνων θα πρέπει να γίνεται έπειτα από άδεια της Συνόδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. «Η χρήση είναι αναγκαία και η κατάχρηση αποφευκτέα. Όταν η έκθεση εικόνων, ιερών λειψάνων και κειμηλίων γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχει ωφελιμιστικά στοιχεία, τότε αυτό γίνεται επικίνδυνο. Έχει δίκαιο ο άγιος Ιωαννίνων όταν λέει ότι το θαύμα το κάνει ο Θεός».

«Δεν ζητήσαμε χρήματα»

Αντίθετος με όσα υποστήριξε ο κ. Θεόκλητος εμφανίστηκε χθες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως. «Δεν συμφωνώ. Πρέπει να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι εκατομμύρια πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα. Ο Έλληνας έχει αποδείξει την πίστη του. Η Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ από τους πιστούς χρήματα. Ο καθένας ό,τι κάνει το κάνει από μόνος του».

Ένας από τους πιο γνωστούς θεολόγους, ο ιερέας Μιχαήλ Καρδαμάκης, υποστήριξε: «Ο Ιωαννίνων πραγματικά θίγει μεγάλα θέματα, τα οποία έχουν τη δυσκολία τους και δεν τολμούμε να τα συζητάμε. Το μεγάλο πρόβλημα της Εκκλησίας είναι ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους στις συνήθειές τους και στις παραδόσεις τους. Είναι τρομερό ύστερα από τόσα χρόνια πείρα η Εκκλησία να μην μπορεί να ξεχωρίζει την παράδοση του Θεού από την παράδοση των ανθρώπων».

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Με Καζαντζάκη, Πάριο και κουβέντες χωρίς φόβο

Όταν έχει λίγο χρόνο για να ακούσει μουσική, δεν θα πει όχι στη φωνή του Γιάννη Πάριου ή της Μαριάννας Χατζοπούλου. Θα βάλει ένα ποτήρι κρασί, θα ανάψει ένα τσιγάρο και αν έχει διάθεση για διάβασμα, ίσως και τόσα χρόνια μετά να ξαναδιαβάσει Καζαντζάκη. «Δεν ήταν άθεος. Αναζητούσε τον Θεό μέσα από τα ανθρώπινα», υποστηρίζει. Δεν αδιαφορεί για τη γνώμη των άλλων, αλλά και δεν φοβάται μην τον επικρίνουν. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Όπως συνηθίζει να λέει, «όταν πάει στον άλλο κόσμο, θα μάθει αν η πορεία που ακολούθησε ήταν η σωστή».

Ξεκίνησε από λογιστής

Θα μπορούσε να ήταν σήμερα ένας καλός λογιστής. Πέντε χρόνια δούλεψε σε ιδιωτική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας πριν ενταχθεί στον κλήρο. Μετά την Καβάλα, όπου υπηρέτησε αρχικά ως στρατιωτικός ιερέας, πήγε στα Γιάννινα, όπου αμέσως έγινε «ο καλός πιστός φίλος του Σεραφείμ».

Χρόνια κοντά στον Σεραφείμ, ο κ. Θεόκλητος κατάφερε να αποκήσει μια δύναμη την οποία ουδέποτε επεδίωξε. Οι συνάδελφοί του στη Σύνοδο πίστευαν ότι επηρέαζε τον Αρχιεπίσκοπο και για τον λόγο αυτό πολλοί τον φθονούσαν φοβούμενοι ότι ο Σεραφείμ θα τον ορίσει διάδοχο. 'Αλλοι αρχιερείς προσπάθησαν να τον προσεταιριστούν. Τελικά όλοι διαψεύστηκαν. «Εγώ έχω επιλέξει άλλον δρόμο. Δεν εκμεταλλεύομαι φιλίες και συγκυρίες» έλεγε στους φίλους του όταν ο Σεραφείμ ήταν στο νοσοκομείο.

Φωνές στους τυπολάτρες

Από την πρώτη στιγμή που φόρεσε το ράσο τάχθηκε κατά των οργανώσεων. Πολλές φορές έβαλε τις φωνές στους τυπολάτρες, όπως ακριβώς και ο Σεραφείμ. Παλιά στελέχη της Μητρόπολης Ιωαννίνων έλεγαν όταν τους έβλεπαν και τους δύο μαζί: «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Ήταν και οι δύο δυναμικοί και απόλυτοι. «Εγώ είχα τη δική μου πορεία. Δύο αιτήσεις υπέβαλα στη ζωή μου. Μία για να γίνω διάκονος και μία για να γίνω στρατιωτικός ιερέας. Ούτε ζήτησα τίποτε ποτέ. Είμαι σε μία από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Ελλάδος, αγαπάω την περιοχή μου και θέλω να πιστεύω ότι με αγαπάνε και αυτοί. Τα όσα έχουν ακουστεί δεν με ενδιαφέρουν», είχε πει παλιότερα.

Αποφεύγει να μιλάει δημόσια για την πολιτική και τα κόμματα. Όλοι όμως γνωρίζουν στα Γιάννινα ότι είναι καλός φίλος του πρώην υπουργού κ. Κάρολου Παπούλια και ακόμη ότι είναι μεταξύ των ελαχίστων μητροπολιτών οι οποίοι δεν διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Θεόκλητος, κατά κόσμον Στυλιανός Σετάκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1958 και ιερέας το 1960. Από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας. Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξελέγη στις 26 Οκτωβρίου του 1975.

ΤΑ ΝΕΑ , 10-12-2002, Σελ.: N12, Κωδικός άρθρου: A17512N122

Δύο χιλιάδων ετών μούχλα!

Από φαιδρές ημιμαθείς κωμικοτραγικές φυσιογνωμίες αποτελείται η πλειοψηφία του ιερατείου της Ελληνικής Ορθόδόξης Χριστιανικής Θρησκείας. Πρεσβεύουν αλλόκοτες αντιλήψεις χωρίς νόημα. Συνταυτίζουν τη σκέψη με το όνειρο. Από την εποχή των ασκητών μέχρι τις τρέχουσες ημέρες του διαδύκτιου δεν έχουν αλλάξει λεξιλόγιο ούτε και τρόπο σκέψης. Αν και στο διάστημα περιφέρονται τεχνητές πολιτείες, άνθρωποι βλέπουν με τα μάτια τους το μέγεθος της μηδαμινότητας τους στο χάος, μολαταύτα δεν παύουν να πιστεύουν, να υπακούν στις τραγικές αυτές φιγούρες. Επηρεάζονται από αυτούς περισσότερο, απ' ότι τους πολιτικούς. Δικαιολογημένη είναι λοιπόν η προσπάθεια των εκμεταλλευτών τους που τους προωθούν προς την κατεύθυνση εκείνη της αλόγου πίστης για να τους κρατάνε πειθήνια τους όργανα στον πάγκο της εκμετάλλευσης. Αν μαζεύαμε λοιπόν τους ρασοφόρους και τους εξαφανίζαμε θα σταματούσε το κακό; Όχι βέβαια, τότε θα είχαμε τη μεγαλύτερη καταστροφή. Θα μας λιντσάριζε το άλογο πλήθος. Εδώ άνθρωπος της ηγετικής μερίδας της εκκλησίας, ακόμη δεν μίλησε κι έγινε σεισμός. Που να τόλμαγε να γράψει κάτι σαν το δικό μας το σκεπτικό. Θα του κόβανε το κεφάλι. Και δεν είναι μόνο οι Έλληνες οι πιστόβλακες, είναι η πλειοψηφία της ανθρωπότητας και όλων των λαών της Γης με τις δικές τους; αμέτρητες μικρές και μεγάλες θρησκείες. Προφανώς οι μακάριες αυτές φυσιογνωμίες, αν όχι επιστημονικά, κοινωνικά είναι αναγκαίες σαν φαινόμενα ιστορικών εξελίξεων των κοινωνιών. Είναι πρακτικές εκφράσεις, είναι ακαταπολέμητες, αφού ο πιστός οποιασδήποτε θρησκείας ισοβαθμεί, εξισώνει την υπαρξιακή του οντότητα με την πίστη του.

Δεν θα κάνουμε πολεμική στις θρησκείες, αλλά θα κάνουμε αντίλογο, όχι με επιστημονικές ορολογίες, αφού η επιστήμη απορρίπτει τις θρησκείες. Εμείς θα περιοριστούμε στα κοινωνικά επιβεβλημένα και δεδομένα με την καθημερινή απλή λογική, αν και οποιοσδήποτε θεϊσμός απορρίπτει την ανθρώπινη λογική. Δεν τη θεωρεί ικανή να αντιπαραβάλλεται, να προσπαθεί να δίνει απαντήσεις σε θεόπνευστα δόγματα.

Οι Αρχαίοι Έλληνες από την χυδαία υλιστική πολυθεΐα έφτασαν στον καλλιεργημένο πνευματικό μονοθεϊσμό. Έβαλαν στο κέντρο βάρος της πίστης τους τον ίδιο τον εαυτό τους, που κάθε πίστη δεν παύει να είναι και κάποια μελέτη, έφτασαν πιο κοντά στον άνθρωπο στο «γνώθι σαυτόν» Η πολυπλοκότητα της κοινωνικής ποιότητας είναι ακαθόριστη. Μέσα εκεί σε κάποιες από τις δίπλες της είναι κρυμμένος και κάποιος θεός που γεννάει περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει. Ετσι βλέπουμε και στην πιο ανθούσα περίοδο των ελληνικών θρησκειών που από λόγος θεού γίνεται λόγος φιλοσόφων δεν παύει να υπάρχει διαφορά μεταξύ Αριστοτέλη, Σωκράτη και Πλάτωνα. Παρά τις μεγάλες όμως διαφορές που έχουν μεταξύ τους και μένουν στην Ιστορία μέχρι σήμερα, αυτό δεν μειώνει την ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός από τους τρεις, δασκάλους και μαθητές. Προφανώς χαρακτηριστικό στο τότε και στο σήμερα είναι, ότι τότε η ελληνική φιλοσοφία ήταν ερευνώσα ενώ η συνέχεια της που εμπεριέχεται στα εκκλησιαστικά δόγματα της ορθόδοξης θρησκείας, βαλτώνει κάτω από την αμάθεια που οδηγεί τον σημερινό έλληνα χριστιανό στο «πίστευε και μη ερεύνα.»

Ένας από τους πιο γνωστούς θεολόγους, ο ιερέας Μιχαήλ Καρδαμάκης, υποστήριξε: «Ο Ιωαννίνων πραγματικά θίγει μεγάλα θέματα, τα οποία έχουν τη δυσκολία τους και δεν τολμούμε να τα συζητάμε. Το μεγάλο πρόβλημα της Εκκλησίας είναι ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους στις συνήθειές τους και στις παραδόσεις τους. Είναι τρομερό ύστερα από τόσα χρόνια πείρα η Εκκλησία να μην μπορεί να ξεχωρίζει την παράδοση του Θεού από την παράδοση των ανθρώπων» Φόβος φυλάει τα αμπέλι; Ίσως ναι!

Αλλά αν ο φόβος αυτός, δεν καταπολεμηθεί να ξεπεραστεί, τότε είμαστε καταδικασμένοι σαν λαός και σαν θρησκεία, στην οπισθοδρόμηση και την αφάνεια. Είναι καιρός, αφού η πλειοψηφία τους ακούει να αναλάβουν οι μακάριοι τις ευθύνες τους. Να πάρουν μέρος σ΄ ένα εποικοδομητικό διάλογο. Δεν έχει σημασία αν ο ένας θα βγει δικαιωμένος κι ο άλλος όχι. Σημασία έχει, ότι οι καιροί το επιβάλλουν να προχωρήσουμε, ερευνώντας με τη λογική και όχι με δοσμένες θεϊκές εντολές. Καθ΄ εικόνα και καθ ομοίωση μας έκανε ο θεός και πρέπει να τον μοιάσουμε, όχι μόνο στη όψη αλλά και στη σοφία και τη σκέψη.

Μάγειρας, 11.12.02

 

Για τον "προτεσταντισμό" του Θεόκλητου που όμως πως να το κάνομε έχει απολύτως δίκιο.

Φαίνεται σαν παραμύθι, κι όμως είναι αληθινό. Στην σημερινή κοινωνία του 21ου αιώνα, να υπάρχουν ακόμα πλήθη ατόμων τα οποία να ειδωλολατρούν μπροστά σ' ένα κομμάτι ξύλο σκεπασμένο με γυαλί,(εικόνα) φτιαγμένο ή ζωγραφισμένο από ανθρώπινο χέρι εμποτισμένοι μ' ένα απίστευτο φανατισμό καλλιεργημένο και διαδομένο από αυτούς που έχουν συμφέρον στην πλύση εγκεφάλου του λαού, προς διαιώνηση της θέσεώς τους. Έκπληκτος διαβάζω τα καθέκαστα, τα βλέπω και στην τηλεόραση, κάθομαι σκέφτομαι, διερωτώμαι κι απορώ, προσπαθώ να βρω μια λογική από που προέρχεται μια τόσο μαζική πλύση εγκεφάλου και να συγκρίνω, τα πλήθη αυτά με αυτά των άλλων θρησκειών που η συμπεριφορά τους στον φανατισμό και πίστη είναι παρόμοια. 'Ανθρωποι, έσπειραν και καλλιέργησαν τις διαδόσεις, τον σπόρο του παραδείσου και της κόλασης, με αυτό κατόρθωσαν ν ασκήσουν εξουσία στον ανθρώπινο νου, βοηθούμενοι από τα αποκρυφομονοθεϊστικά, προφητικά σκευάσματα ενός μη Ελληνικού λαού. 

Γαβριήλ Παναγιωσούλης 

Νέα Υόρκη,14-12-02

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ