η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Θεία Λειτουργία σε ναό mazbut

Ανταπόκρισης από Κωνσταντινούπολη ειδικώς αφιερωμένη σ' εκείνους που νομίζουν ότι με μια "ζεϊμπεκιά" των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, λύθηκαν αυτομάτως και τά προβλήματα τής ομογένειας.

Α΄ Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου τού 2003ου σ.έ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα χοροστατήση κατά την θεία Λειτουργεία στον 'Αγιο Γεώργιο Εδιρνέ Καπού. Εκεί ψηλά στα κάστρα. 'Ένας στενός δρόμος χωρίζει τά θεοδοσιανά τείχη από τον αυλόγυρο τού Ναού. Αρκετοί οι πιστοί από όλα τά σημεία τής Πόλεως. Ικανός και ο εξ Ελλάδος αριθμός. Λειτουργός ο Πατριαρχικός εφημέριος π. Βαρθολομαίος. Διάκονος ο αρχιδιακονεύων π. Στέφανος. Ομιλητής ο Μέγας Εκκλησιάρχης π. Βενιαμίν. Ωμίλησεν εις το Ευαγγελικόν <<επί δε τώ ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον>>. Η υπακοή, μάς είπε, εις τά κελεύσματα τής Εκκλησίας σώζει, ενώ η υπακοή εις τά κελεύσματα τού κόσμου οδηγεί αφεύκτως εις απώλειαν.

Ψάλτης ο 'Αρχων Πρωτοψάλτης Λεωνίδας Αστέρης. Στο αριστερό αναλόγιο ο β' δομέστικος Στυλιανός Φλοίκος. 'Εψαλαν με την καρδιά τους και κατέκηλαν φας ακοάς μας. Μετά την διανομή τού αντιδώρου υπό τής Α.Θ. Παναγιότητος, επηκολούθησε δεξίωσις εις τον αύλειο χώρο τού ναού. Ωμίλησεν ο αρχιερατικώς προϊστάμενος Κερατίου κόλπου θεοφιλέστατος Επίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος ευχαριστήσας τού Παναγιώτατου για το ανύστακτο ενδιαφέρον του προς τούς Ναούς τής Πόλεως και ειδικώς για τού Ναούς που ευρίσκονται μέσα στην παλαιά πόλι και που τόσες ανάγκες έχουν. Επηκολούθησεν ομιλία τού εφημερίου, τού κατά πάντα σεβαστού πατρός Φιλοθέου, ο οποίος ανεφέρθη εις τά κατ' αυτόν. Εγεννήθη το 1912 και εχειροτονήθη διάκονος το 1946επί Μαξίμου τού Ε΄. το 1948 εχειροτονήθη πρεσβύτερος και διωρίσθη εφημέριος εις τον Ναόν τού Αγίου Γεωργίου Εδιρνέ Καπού. και έκτοτε λειτουργεί σ' αυτόν τον Ναό επί πεντήκοντα έξ συναπτά έτη ως πιστός οικονόμος, ως ταπεινός και απλούς, άγνωστος τοίς πολλοίς, γνωστός τώ Θεώ. Εφημέριος σ' αυτή τή γωνιά τής Πόλεως. Ωμίλησε κατόπιν ο πρόεδρος τής κοινότητος και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη διότι ηγαθύνθη να έλθη και να χοροστατήση εις τον 'Αγιον Γεώργιον. τον λόγον έλαβεν ακολούθως ο σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος. Ευρέθη εκεί διότι κατόπιν προσκλήσεως τού Πατριάρχου μετέβει μετ' Αυτού εις Γεωργίαν κατά την πρότριτα γενομένην επίσημον επίσκεψιν εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν τής χώρας αυτής. Ετόνισε το εποφειλόμενον παρά πάντων σέβας ως και την αγάπην προς την μητέρα Εκκλησίαν τής Κωνσταντινουπόλεως. Εγερθείς ο Πατριάρχης ωμίλησεν ευθαρσώς και εν τόλμη επαινετή δια φας αδικίας που γίνονται εις βάρος τής Ρωμαίϊκης Κοινότητος εις την Πόλιν. Ενώ είναι Τούρκος υπήκοος, υπηρετούν ως στρατιώται, φορολογούνται, δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τούς Τούρκους, παρ' όλον ότι το Σύνταγμα εγγυάται την ισοπολιτείαν. Παρακατιών θα καταγράψω τούς λόγους δι' ούς ο Παναγιώτατος εξεφράσθη ούτω παίς. και επειδή ήσαν παρόντες πολλοί Ελλαδικοί ανεφέρθη και εις το πρόβλημα των σχέσεων μετά τής Ελλαδικής Εκκλησίας διεξοδικώς. το ζήτημα, κατέληξε, είναι απλούστατον: να τηρήται ό,τι συνεφωνήθη. Είναι συμφωνία κυρίων. Τέλος κελεύσει πατριαρχική ωμίλησε δι' ολίγων και ο γράφων. Είπε δυό λόγια εν συγκινήσει πολλή και από καρδίας. Αλλ' επί το φλέγον θέμα. Ποιά είναι η αδικία, η κατάφωρος αδικία, εις βάρος των Ρωμηών; Ακούστε:

Ο Ναός τού Αγίου Γεωργίου στερείται ποιμνίου. 'Ολοι έφυγαν. 'Αλλοι Στο εξωτερικό, άλλοι σε άλλες συνοικίες τής Πόλεως, όπου οι συνθήκες διαβιώσεως είναι ανθρωπινότερες. και η από τριχός κρεμωμένη δαμόκλειος σπάθη πίπτει επί τής κεφαλής τής Ομογενείας. Η κοινότης κηρύσσεται υπό τής Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων (ευαγών ιδρυμάτων) mazbut, δηλαδή κατειλημμένη, κατεχομένη. 'Ολα τά έσοδα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό τού κράτους. 'Αν δηλαδή μία κοινότης έχει δύο ή τρία ακίνητα, τά εκ των ενοικίων έσοδα πάνε Στο Τουρκικό κράτος. και τί μένει για τον ναό; το παγκάρι. Ναι απλά τί έσοδα έχει το παγκάρι όταν ποίμνιο δεν υπάρχει και όπου τελούνται ελάχιστες λειτουργίες τον χρόνο; και πώς θα επιδιορθωθή ένας παλαιός ναός, πώς θ' αλλάξη ένα σπασμένο κεραμίδι; Καταδίκη εις θάνατον. και τέτοιες κοινότητες - ναοί υπάρχουν αρκετοί στην Πόλι. Προσωπικώς γνωρίζω ότι mazbut έχουν κηρυχθή ο 'Αγιος Γεώργιος Ποτηράς, ο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου στον Βόσπορο, ο ναός τού αγίου Γεωργίου Εδιρνέ Καπού. Αυτούς γνωρίζω εγώ. Υπάρχουν και άλλοι. και οπωσδήποτε θα προστεθούν και άλλοι. Πνίξιμο συστηματικό χωρίς σχοινί.

Σ' ένα κράτος δημοκρατικό που σέβεται τίς μειονότητες η λύσις θα ήτο άλλη. Η περιουσία τής μιάς κοινότητος θα περιήρχετο εις άλλην όμορον. Κάτι τέτοιο εζήτησε και μία αντιπροσωπεία των χριστιανικών κοινοτήτων που ζούν στην Τουρκία (Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών, Αρμενίων και Συροχαλδαίων) από τον Υπουργό Εσωτερικών τής Τουρκίας. Αυτός παρεδέχθη (;) την αδικία και υπεσχέθη διόρθωσιν. θα την δούμε; 'Η ήτο υπόσχεσις για να τούς ξεφορτωθεί; Οψόμεθα.

Β΄ την τρίτη μεταμεσημβρινή θα γίνη εσπερινός στον ναό τού Αγίου Κυριακού Στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο Εγρή Καπού, έξω από τά κάστρα. Αύριο είναι η μνήμη του. 30 Σεπτεμβρίου. Είναι ένα ταπεινό εκκλησάκι χτισμένο με πέτρα και κουρασάνι Στο μέσον τού κοιμητηρίου. Γύρω του τάφοι μαρμάρινοι από χρόνια ξεχασμένα. Πελώρια κυπαρίσσια, πλατάνια και άλλα αγριόδενδρα έχουν με τίς ρίζες τους και τούς κορμούς τους αναποδογυρίσει τάφους, ταφόπλακες και σταυρούς. Η Εκκλησία είναι εντελώς γυμνή. Ούτε εικόνες, ούτε αμφιάσματα, ούτε ιερά σκεύη. Τά τζάμια όλα σπασμένοι. Τά κανδήλια ανύπαρκτα. Ο λόγος: Τά τουρκάκια σκαρφαλωμένα στον ψηλό μαντρότοιχο παρακολουθούν κάθε κίνησι. και μόλις νυχτώσει σάν ύαινες εφορμούν. Πηδούν και αφανίζουν ό,τι βρούν. Σπάζουν σταυρούς, σκάβουν τάφους, πετούν κρανία, κόκκαλα. Ψάχνουν μανιασμένα, μαζί με τούς γονιούς τους, για δόντια χρυσά, για βραχιόλια, για ό,τι γυαλίζει. Σπάνε τά τζάμια τής εκκλησίας, κόβουν σιδηρικά, αφανίζουν τά πάντα. και κανείς δεν επεμβαίνει.

Τρισάγια διαβάζουν οι ιερείς και τούς πετούν πέτρες και σπασμένα μπουκάλια. Η αστυνομία άφαντη. Κι άς ακούγοντα λίγο παραπέρα οι σειρήνες των αστυνομικών αυτοκινήτων.

Ο εσπερινός αρχίζει. με μόνο την εικόνα τού αγίου και τά λειτουργικά βιβλία που ο ιερεύς τού αγιάσματος των Βλαχερνών είχε φέρει υπό μάλης. Παρόντες ο άγιος Συνάδων κ. Διονύσιος, ο π. Φώτιος ο εφημέριος τού Αγιάσματος, ο π. Αλέξανδρος εφημέριος Αγίου Νικολάου Τζιμπαλή και εμείς οι τρείς. Μετά την απόλυσι τά βιβλία και η εικών πάλιν μαζί μας. Η πόρτα διπλο τριπλοκλειδώνεται. το πρωί το δεξιό παράθυρο τού Ιερού ήταν παραβιασμένο. Η σιδεριά, το κιγκλίδωμα σπασμένο. Είχαν μπεί μέσα. Είδαν χθές κόσμο. Κάτι θα άφησαν. δεν βρήκαν τίποτε και τά έκαμαν όλα άνω - κάτω. Λειτουργήσαμε με ιερά σκεύη, αμφιάσματα και εικόνες που σε ειδική βαλίτσα έφερε μαζί του ο π. Φώτιος. Τέσσαρες με πέντε οι προσκυνηταί. Αλλά η θεία Λειτουργία έγινε. Ο άγιος Κυριακός ετιμήθη. Αλλά φεύγοντας μάς κατέλαβεν όλους μία άφατος λύπη. Μαζεύτηκαν όλα πάλι στην βαλίτσα. Ο άγιος έμεινε και πάλι γυμνός με τά τζάμια τά σπασμένα, χωρίς εικόνα, χωρίς κανδήλι. 'Ερμαιο στην μανία των φανατικών. Δείγμα αδιάψευστο τής... ελληνοτουρκικής φιλίας...

Αρχ. Δοσίθεος

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(θα ξεσκεπαστούνε)
ο σχολιαστής

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ