η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Τα άχρηστα ράφια !!!!!
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 20 Ιουνίου 2007

Ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός, μιά μεγάλη φυσιογνωμία στον ελλαδικό χώρο της δημοσιογραφίας, είχε πει κάποτε ΅Οι πολιτικοί μοιάζουν με τα ράφια μιάς βιβλιοθήκης. Όσο πιό ψηλά είναι τόσο πιό άχρηστα είναι.

Αν ζούσε σήμερα ο μεγάλος αυτός άνθρωπος, ο διακεκριμένος αυτός δημοσιογράφος, θα έβλεπε πόσο οι πολιτικοί μας προσπαθούν να δικαιώσουν τα λόγια εκείνα, που είπε τότε σε μιά από τις πιό σπάνιες στιγμές της ζωής του. Θα έβλεπε ότι δυστυχώς, η πολιτική βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι γεμάτη από ψηλά ράφια και κατά συνέπεια ράφια άχρηστα.

Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Νέα Αγγλίας με επιστολή της προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή του ζητά την επίλυση κάποιων προβλημάτων της και την συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση κάποιων στόχων της και κάποιων προγραμμάτων της αναφορικά με τους Ομογενείς της περιοχής της, διότι όπως διατείνονται στην επιστολή τους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θεοδ. Κασσίμης που το περασμένο φθινόπωρο επισκέφθηκε την Αμερική και είχε κάποια συνάντηση μαζί τους, τον Νοέμβριο του 2006, παρέλαβε το υπόμνημα, που του παρέδωσαν, υποσχέθηκε να επιληφθεί του θέματος και να τους απαντήσει. Οι άνθρωποι τον πίστεψαν. Τον πίστεψαν διότι δεν γνώριζαν ότι ο κ. Κασσίμης είναι απλά ένας ‘Ελληνας πολιτικός. Τον πίστεψαν και περίμεναν.

Πέρασαν εφτά ολόκληροι μήνες και ο κ. Κασσίμης δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής Βέβαια ο άνθρωπος - δόξα τω Θεώ - είναι καλά στην υγεία του αλλά δεν είναι καθόλου καλά στις πολιτικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Έχω γράψει πολλές φορές ότι όλα αυτά τα άχρηστα ράφια της πολιτικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας, που κατά καιρούς μας επισκέπτονται, έρχονται μόνο και μόνο γιά προσωπικές τους υποθέσεις. Έρχονται να γεμίσουν τις βαλίτσες τους με δώρα των αφελών φίλων τους, να μας γεμίσουν με υποσχέσεις - τσάμπα είναι - και να φύγουν ικανοποιημένοι ότι γιά μιά ακόμη φορά μας κορόιδεψαν.

Δυστυχώς ο κ. Κασσίμης ανήκει στα πολύ ψηλά ράφια της πολιτικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Βέβαια οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας της Νέας Αγγλίας δεν εγνώριζαν τους λόγους γιά τους οποίους ο κ. Υφυπουργός είχε επισκεφτεί, τότε, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και όλο τον κόσμο. Δεν γνώριζαν ότι τον κ. Κασσίμη ουδόλως ενδιέφεραν οι Ομογενείς και τα προβλήματά τους. Δεν αντελήφθησαν ότι ο κύριος αυτός δεν παραβρέθηκε ούτε σε μιά ομογενειακή συγκέντρωση, δεν πλησίασε ούτε μιά ομογενειακή οργάνωση, δεν μίλησε ούτε με έναν απλό Ομογενή. Ο κ. Κασσίμης περιόδευσε όλο τον κόσμο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και σε επέκταση με έξοδα του φτωχού ελληνικού λαού, με μοναδικό σκοπό να καταφέρει με διαβουλεύσεις και δολοπλοκίες να οργανώσει, να στήσει, να κατασκευάσει το νεό Διοικητικό Συμβούλιου του ΣΑΕ, έναν οργανισμό, που οι μόνοι που γνωρίζουν γιατί τον έφτιαξαν είναι αυτοί που τον έφτιαξαν. Υποτίθεται, βέβαια ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του οργανισμού, προήλθε από τις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΕ ήταν έτοιμο μόλις ο κ. Κασσίμης είχε ολοκληρώσει τις επισκέψεις του σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Κασσίμης τα κατάφερε και το επέτυχε. Από εκεί και πέρα το αν η Ομοσπονδία της Νέας Αγγλίας έχει κάποια προβλήματα και κάποιους στόχους γιά την πρόοδο των Ομογενών, τον κ. Υφυπουργό ουδόλως τον ενδιαφέρει. Όπως δεν ενδιαφέρει και κανέναν πολιτικό της πατρίδας μας. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα γιά μας, γιά την ζωή μας στην ξενιτιά, γιά τους αγώνες μας, γιά τους πόνους μας, γιά τα προβλήματά μας. Μας θυμόνται μόνο όταν μας έχουν ανάγκη. Όταν χρειάζονται την βοήθειά μας. Όταν θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν. Και αυτόν τον καιρό πάλι μας θυμήθηκαν γιατί ακριβώς μας έχουν ανάγκη, μας χρειάζονται και θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν. Γιά τον λόγο αυτόν και ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε την Ομογένεια της Αυστραλίας και δεν δίστασε να κάμει αυτό το πολύ μεγάλο ταξίδι, όταν είναι γνωστό σε όλους πόσο δύσκολος είναι στις μετακινήσεις του.

Ο κ. Καραμανλής στην Αυστραλία ομολογουμένως έκαμε μία από τις καλύτερες και πιό επιτυχημένες προεκλογικές του εμφανίσεις. Διότι προεκλογική ήταν η επίσκεψη του εκεί. Κατάφερε να συγκινήσει τους εκεί ομογενείς αφού γνωρίζει πολύ καλά πόσο ευαίσθητοι είμαστε εμείς οι Απόδημοι στα θέματα της πατρίδας μας. Όπως και πριν από τις εκλογές του 2004 έτσι και τώρα υποσχέθηκε και στους Ομογενείς της Αυστραλία πολλά. Τόσα πολλά που θα του είναι αδύνατο να τα πραγματοποιήσει όπως δεν πραγματοποίησε ποτέ τις τόσες προεκλογικές υποσχέσεις του 2004. Όμως το κύριο θέμα των ομιλιών του αλλά και του ταξιδιού του στην Αυστραλία ήταν η ψήφος των Αποδήμων. Η δική μας συμμετοχή στα κοινά της Ελλάδας όχι γιά να αποχτήσουμε εμείς κάποια δικαιώματα εκεί. Όχι. Ποτέ. Η δική μας ψήφος απλά τους χρειάζεται γιά να παίξει κάποιο καθοριστικό ρόλο στις εκλογές. Γιά να τους δώσει πιό πολύ δύναμη, πιό πολλές έδρες, να αποκτήσει την αυτοδυναμία όποιο κόμμα εκλεγεί και να στρογγυλοκαθήσει στη Βουλή. Να καταφέρουν έτσι να γίνουν ακόμη πιό ψηλά ράφια και φυσικά πιό άχρηστα.

Όχι βέβαια πως τα χαμηλά ράφια της ελληνικής πολιτικής βιβλιοθήκης είναι χρήσιμα. Κι΄ αυτά τίποτα δεν προσφέρουν. Έναν διαρκή αγώνα κάνουν. Να ανέβουν πιό ψηλά. Να καταλάβουν την θέση κάποιου υφυπουργού, κάποιου υπουργού κι΄ έτσι από το ύψος που ξαφνικά θα βρεθούν να γίνουν όσο πιό άχρηστα μπορούν.

Δεν γνωρίζω αν το ίδιο συμβαίνει και στις χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Η Ιστορία πάντως μας έχει διδάξει πως κάπως έτσι είναι φτιαγμένος όλος ο κόσμος. Είναι φτιαγμένος με ράφια. Με ράφια, που όσο πιό ψηλά είναι τόσο πιό άχρηστα είναι.

patrinos12@hotmail.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)