η φωνή σου

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του και τις δαπάνες του
Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, 27.11.2004

Με αφορμή τη σύγκληση των οργάνων του ΣΑΕ στο εξωτερικό, πολλές ομογενειακές εφημερίδες γράφουν σχόλια και διατυπώνουν απόψεις για την ποιότητα του ΣΑΕ. Ανάμεσά τους και η έγκυρη ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης "Νέος Κόσμος", στην οποία ο έμπειρος δημοσιογράφος Κώστας Νικολόπουλος, εκφράζει πολλά ερωτήματα και σκέφτεται δυνατά για τα εκατομμύρια ευρώ, που σπαταλώνται με ελάχιστο αποτέλεσμα, από το κρατικοδίαιτο ΣΑΕ.

Ο πρώην υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού, από "τους εμπνευστές" του ΣΑΕ, Γρηγόρης Νιώτης, έλεγε ότι οι Ιταλοί "εντυπωσιάστηκαν τόσο, από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, που το αντέγραψαν".

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών, λοιπόν, είναι "αντίγραφο" του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, προσαρμοσμένο στον τρόπο σκέψης, τη φιλοσοφία, την πολιτική για τους Ιταλούς απόδημους, τους μακροπρόθεσμους στόχους, τις ανάγκες της ιταλικής διασποράς, τις δομές των μεταναστευτικών κοινοτήτων και τις ανάγκες των νέων γενεών;

Ποιοτικές διαφορές

Αλλά φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική:

Η πρώτη διαφορά μεταξύ του ελληνικού πρωτοτύπου και του ιταλικού "αντιγράφου" είναι, ότι οι Ιταλοί προτίμησαν την ποιότητα, από την ποσότητα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών αποτελείται από 95 μέλη (λιγότερα από τους αντιπροσώπους του Ελληνισμού της Αυστραλίας στο Παγκόσμιο ΣΑΕ). Από αυτά, 66 είναι αιρετά και 29 διορισμένα από την κυβέρνηση της Ιταλίας. Τα αιρετά μέλη εκλέγονται από τις ιταλικές ομογενειακές κοινότητες και άλλους φορείς. Τα διοριζόμενα μέλη αντιπροσωπεύουν τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας (αντίστοιχο σώμα της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τους Απόδημους της Βουλής των Ελλήνων) και ειδικούς ή γνώστες των ομογενειακών προβλημάτων. Τα 66 αιρετά μέλη αντιπροσωπεύουν 4,5 εκ. καταγεγραμμένους απόδημους Ιταλούς (η Ιταλία έχει δημιουργήσει μητρώο απόδημων).

Τους Ιταλούς της Αυστραλίας λόγου χάρη, που είναι πολυαριθμότεροι από τους Έλληνες (ίσως κατά 300.000 περισσότεροι), αντιπροσωπεύουν στο παγκόσμιο όργανό τους 4 αιρετοί αντιπρόσωποί τους.

* Οι Ιταλοί προτίμησαν την ποιότητα από την ποσότητα σε αντίθεση με τους αρχιτέκτονες του ελληνικού ΣΑΕ, που συμπεριέλαβαν στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού φορείς-φαντάσματα και φορείς "στρατηγικής σημασίας, οι οποίοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από κλειστές λέσχες κάποιων καπάτσων, δήθεν "χειριστών" των εθνικών μας υποθέσεων και "εξειδικευμένων αναγκών" του απόδημου ελληνισμού. Είναι, ας πούμε, κάτι σαν "μεταναστοπατέρες", που επί χρόνια νέμονται ως επιτήδειοι συνδικαλιστές- τις παροικίες και το ελληνικό δημόσιο. Αποτελούν ένα τσούρμο συμφεροντολόγων ατόμων όχι όλοι βέβαια- και περιπτωσιακών "ειδικών" ή, ακόμη, δικών μας ανθρώπων. Σε αντίθεση προς τους Έλληνες η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα ολιγάριθμο, ευέλικτο σώμα, αντιπροσωπευτικό του συνόλου των Ιταλών μεταναστών, το οποίο εξελίσσεται σε μόνιμο κανάλι επικοινωνίας με το εθνικό κέντρο, παράγει ουσιαστικό έργο και επιτυγχάνει αποτελέσματα.

* Η ιταλική διασπορά διαιρέθηκε σε τέσσερις περιφέρειες: Βόρεια και Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Αφρική-Ασία-Ωκεανία. Ο αριθμός των αντιπροσώπων από κάθε περιφέρεια στο Παγκόσμιο Σώμα αποφασίστηκε με δημογραφικά κριτήρια. Από τις παραπάνω περιφέρειες εκλέγονται και οι 18 αντιπρόσωποι των απόδημων Ιταλών στο κοινοβούλιο της γενέτειράς τους. Οι ιταλικές κοινότητες των τεσσάρων περιφερειών εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο παγκόσμιο σώμα και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι εκλέγουν το προεδρείο του παγκόσμιου σώματος, το οποίο απαρτίζεται από τον πρόεδρο, το γενικό γραμματέα και 4 βοηθούς γενικούς γραμματείς. Τα περιφερειακά σώματα εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο παγκόσμιο σώμα, τους οποίους εξουσιοδοτούν να υπερασπίζονται και να προάγουν τα ενδιαφέροντά τους στην Ιταλία.

Κομμένοι οι τζαμπαζήδες!

Οι Ιταλοί δεν συνέρχονται στη Ρώμη ή άλλη μεγαλούπολη της Ιταλίας κάθε δύο χρόνια, όπως οι Έλληνες απόδημοι στη Θεσσαλονίκη, "για να προωθήσουν τα ενδιαφέροντά τους", να εκλέξουν νέο προεδρείο του παγκόσμιου ΣΑΕ και να κάνουν δωρεάν διακοπές, οι περισσότεροι (αν δείτε τον κατάλογο των εκπροσώπων στο ΣΑΕ Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώσετε πόσους επαναλαμβανόμενους τζαμπαζήδες ταΐζει το ελληνικό δημόσιο!).

* Η Εκκλησία δεν συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών, ως οργανωμένος φορέας. Η κυβέρνηση της Ιταλίας, διορίζει κληρικούς βάσει ειδικών προσόντων τους, και όχι λόγω σχήματος.

Το παγκόσμιο σώμα των Ιταλών αποδήμων εκλέγει και τα μέλη των 7 επιτροπών, οι οποίες καλύπτουν τους ακόλουθους επτά τομείς:

  • * Πληροφορία και επικοινωνία, κοινωνικές ασφαλίσεις, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες και συμμετοχή των Ιταλών αποδήμων στο πολιτικό γίγνεσθαι της γενέτειράς τους, διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας και του ιταλικού πολιτισμού στο εξωτερικό, απασχόληση-επαγγελματική ειδίκευση -εμποροβιομηχανικές δραστηριότητες- οικονομική συνεργασία των απόδημων Ιταλών με το εθνικό τους κέντρο, συνεργασία των φορέων απόδημων Ιταλών με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Τοπική αυτοδιοίκηση, νέα ρεύματα μετανάστευσης και νέες γενιές απόδημων Ιταλών (επιτροπές, αντίστοιχες των δικτύων του ελληνικού ΣΑΕ, αλλά με ευρύτερο αντικείμενο και πεδίο δράσης).

  • Η ολομέλεια συνεδριάζει 4 φορές το χρόνο, ενώ οι 7 επιτροπές συγκαλούν ειδικές συνεδριάσεις, κάθε φορά που συντρέχει λόγος.

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ιταλών στηρίζει πρωτοβουλίες φορέων της διασποράς, αλλά δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Εισηγείται δραστηριότητες, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ενδιαφερόντων των αποδήμων, αλλά δεν οργανώνει, δε καπελώνει, δεν συντονίζει δραστηριότητες της ιταλικής παροικίας. "Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών συνεργάζεται με όλους τους φορείς της διασποράς, αλλά δεν προγραμματίζει, δεν υλοποιεί, δεν συντονίζει", όπως το ελληνικό ΣΑΕ. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών, πέραν της συμβουλευτικής του ιδιότητας, έχει και δικαίωμα παρέμβασης στο νομοθετικό έργο κάθε κυβέρνησης της Ιταλίας, με την υποβολή σχεδίων νόμων που αφορούν στις ανάγκες των Ιταλών μεταναστών. Μετά τις επόμενες εκλογές, που οι απόδημοι Ιταλοί θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, "το Παγκόσμιο Συμβούλιο θα είναι προμηθευτής ιδεών, που θα προωθούνται από τους αιρετούς κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους του στην εθνική βουλή".

    Η μοναδική και σημαντική- ομοιότητα του Ελληνικού ΣΑΕ με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών είναι, ότι και τα δύο όργανα είναι κρατικοδίαιτα. Χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις των κρατών που τα δημιούργησαν. Η απόλυτη, οικονομική εξάρτησή τους από το κράτος διευκολύνει τις παρεμβάσεις των πολιτικών κομμάτων -κυρίως του κυβερνώντος κάθε φορά- στις εσωτερικές δομές και τα όργανά τους, περιορίζει τις δυνατότητες αντίδρασής τους σε κυβερνητικές αποφάσεις, που δεν συμφωνούν με την εξαγγελλόμενη πολιτική, για τους απόδημους και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των απόδημων.

    "Η επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης της γενέτειράς τους επιβεβαιώνεται από τις κομματικές καταβολές των αντιπροσώπων στο ΣΑΕサ.

    Κρατικοδίαιτοι "μεταναστοπατέρες"

    Οι ετήσιες δαπάνες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημων Ιταλών υπολογίζονται, χονδρικά, σε 12 εκατομμύρια δραχμές (παλαιού τύπου). Στο κονδύλι αυτό δεν περιλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα γραμματείας για τους απόδημους, που λειτουργεί μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, στελεχωμένη με δύο διπλωμάτες και 18 διοικητικούς υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες (μικρογραφία της Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών). Οι κρατικές χορηγίες προς το ΣΑΕ το 2003 ανήλθαν σε 1,300,609 Ευρώ, δηλαδή 243.508.669 δρχ. (876,000 Ευρώ για τις δαπάνες του προεδρείου, 249,119 Ευρώ για τις δαπάνες του γραφείου Θεσσαλονίκης και 175,460 Ευρώ για τις δαπάνες των δικτύων). Ο προϋπολογισμός δαπανών για το 2004, ανέρχεται σε 2,353,710 Ευρώ.

  • Αν στις δαπάνες αυτές προστεθούν και τα έξοδα των Παγκόσμιων Διασκέψεων, το κόστος του ΣΑΕ στους Έλληνες φορολογουμένους, αυξάνεται δραματικά. Φυσικά μετά απ΄ όλα αυτά μένει το ερώτημα:

  • Και το κέρδος για την Ελλάδα και τους ομογενείς ποιο είναι; Υπάρχει, άραγε κέρδος; Η απάντηση δική σας!

  • lvassilis@hotmail.com

     

     

    Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
    ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

     Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
    Μάγειρας

     Όποιος ελέγχει το παρόν,
    ελέγχει και το παρελθόν.
     Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
    "καθορίζει"
    το μέλλον
    George Orwell

       

    Θερμοπύλες
    Κ.Καβάφης 1903

    Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
    Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
    Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
    Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
    Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
    Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
    Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
    Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
    Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
    πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
    Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
    Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
    Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
    Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

     

    Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
    κεντρική σελίδα

    ΑΡΧΕΙΟ

    Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
    Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)