η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 


ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 7 – ΑΘΗΝΑ, ΤΚ. 105 57
                           Αθήνα 13/08/2003
ΤΗΛ:2103227110&114FAX:2103312609
www.dpe.gr  e-mail: idpe@otenet.gr 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Απόσπασμα από ομιλία του στο 6ο Συνέδριο Θρακών 12-15 Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΘΡΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΣΟΥΦΛΙ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΤΡΟΠΑΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

Πριν ακριβώς από εννέα χρόνια είχα την προσδοκία της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμού που θα έκφραζε τόσο το ΠΑΝ, το παγκόσμιο, όσο και το ΤΟΠΟΣ, το τοπικό. Το ΠΑΝΤΟΠΟΣ εκεί που κρίνετε σήμερα το μέλλον των περιφερειών των χωρών, των οικονομιών και των ταυτοτήτων τους.

Έτσι με μεγάλο μεράκι, με μεγάλη αγάπη συνέβαλα στο μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα το 1994, στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών, στις Φέρρες. Είχε προηγηθεί το 1ο συνέδριο των απόδημων Θρακών με πρωτοβουλία ενός Θρακιώτη που αγαπούσε τον τόπο του, του δημάρχου Ξάνθης κου Αμοιρίδη.

Δυστυχώς η προσδοκία μας το 1994 πήρε, οδηγήθηκε, σε δρόμους που την οδήγησαν σε μαρασμό ενώ ξεκινήσαμε κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο εθνικά ή ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια. Οι προβληματισμοί και οι στόχοι του συνεδρίου των Φερρών ήταν πρωτοποριακοί σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση και την απάντηση που πρέπει να δώσουμε. Ήμασταν ποιο μπροστά από το Σεάτλ, το Πόρτο Αλέγκρε ή άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Η σημερινή μου παρουσία στο 6ο συνέδριο, μετά από απουσία χρόνων, πρέπει να θεωρηθεί ως έκκληση και πρόταση για μια νέα αφετηρία αναζωογόνησης και αναγέννησης του ΠΑΝΤΟΠΟΣ των Θρακών, του Κοινού των Θρακών, των συνεδρίων των Θρακών.

Θα πρότεινα λοιπόν τον σχηματισμό μιας Διαρκούς Γραμματείας, που θα αποτελέσουν οι Δήμοι ιστορικών τόπων της Θράκης όπως της Μαρώνειας, των Αβδήρων, των Μεταξάδων, της Σαμοθράκης που μαζί με τους δήμους της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου να προετοιμάσουν σοβαρά ένα 7ο αναγεννητικό συνέδριο που απ' ότι ξέρω θα γίνει στην ιστορική πόλη του Διδυμοτείχου. Σ' αυτήν τη γραμματεία θα συμμετέχουν εκπρόσωπος των επιμελητηρίων, των συνεταιρισμών, των εργατικών κέντρων της Θράκης, των πανεπιστημίων. Όπως και της διασποράς, εσωτερικής και εξωτερικής. Μόνιμη έδρα αυτού του θεσμού με την ανάλογη υποδομή πρέπει να είναι η Μαρώνεια. Η Μαρώνεια είναι η δική μας Κνωσός, η δική μας Βεργίνα, που περιμένει όμως τη μεγάλη ανακάλυψή της, την ανασκαφή της.

Πριν όμως φθάσουμε στο 7ο συνέδριο του Διδ/χου, στα πλαίσια αυτού που αναφέρω στην ομιλία μου για μια άλλη ανάπτυξη της Θράκης, μπορούμε να οργανώσουμε το 2003 μια εκστρατεία ελληνική, ευρωπαϊκή, παγκόσμια που θα καταλήγει σε ένα θεματικό συνέδριο στο Σουφλί το 2003. Τίτλος της θα είναι: Θράκη, γαστρονομική περιφέρεια της Ελλάδας, Σουφλί: Γαστρονομική πρωτεύουσα της Θράκης. Η αγροδιατροφή, η γαστρονομία είναι ένα πεδίο πρωταγωνιστισμού της Θράκης και των Θρακών. Ο Δήμος Σουφλίου πρέπει να κρατήσει πρώτος τη σκυτάλη.

Ένα μάθημα ηθικό, δημόσιο μάθημα, από τον χαμένο κύκλο των προηγούμενων 9 χρόνων είναι ότι, η αναζωογόνηση του χώρου των συνεδρίων, του Κοινού των Θρακών απαιτεί μια ηθική πολιτική στάση που υπερβαίνει τους προσωπικούς υπολογισμούς, τις κομματικές ή κρατικές ανασφάλειες και άγχη αυτοσυντήρησης γραφειοκρατιών. Το συνέδριο των Θρακών, το Κοινό των Θρακών ανήκει στους Θρακιώτες. Τα λεγόμενα κόμματα δεν είδαν από την αρχή με καλό μάτι αυτόν τον σύγχρονο θεσμό.

Αν η προσδοκία μου με την ομιλία μου στο συνέδριο των Φερρών το 1994 ήταν να αποτελέσει η Θράκη πρωτοπορία μιας γεωοικονομικής απάντησης στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, σήμερα προσδοκώ να κάνουμε τη Θράκη εργαστήριο, εργοτάξιο μιας άλλης ανάπτυξης που δείχνει έναν άλλο δρόμο για το πώς μπορούν να σταθούν οι τόποι, οι περιφέρειες στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Ούτε αποκλεισμένες αλλά ούτε υφιστάμενες ή χωματερές τους.

Πριν αναφερθώ αναλυτικά σ' αυτό οφείλω να αναφερθώ σ' ένα άλυτο ζήτημα του 1990 ή του 1994. Η Θράκη είναι μια περιφέρεια υψηλής στρατηγικής σημασίας, τάξης. Εδώ απαιτούνται ιστορικού στρατηγικού τύπου, δομικού τύπου, παρεμβάσεις ιδιαίτερα στις υποδομές και όχι πελατειακές, εκφυλισμένες, παρακμιακές πολιτικές. Ο δικός μας αγώνας για την Εγνατία, ένας αγώνας, μια ιστορία, που έχει όνομα και επίθετο και δεν παραχαράσσεται, οδήγησε στην ολοκλήρωση περίπου της οριζόντιας Εγνατίας στη Θράκη. Εμείς όμως θέλουμε μια Εγνατία όχι ως τοπικό περιφερειακό άξονα αλλά εθνικό και διεθνή. Οι χρόνοι όμως γι' αυτό, λόγο ολιγωρίας και ανευθυνότητας των αρμοδίων, είναι μακρινοί. Γι' αυτό χρειάζεται ένα νέο κίνημα για την Εγνατία, εθνικό και διεθνή άξονα. Οι ρυθμοί κίνησης των αρμοδίων είναι πολύ πίσω από τους ρυθμούς της ιστορίας και της οικονομίας.

Έχει όμως αποκρυβεί ένα άλλο σημαντικό για το μέλλον της περιοχής μας γεγονός. Ενώ στις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τους οδικούς άξονες εντάσσεται αυτός της Γένοβα - Ρότερνταμ, Βερολίνο - Νάπολη όπως και ο Λυών - Βενετία - Κίεβο, δεν εντάσσονται ο Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Οδησσός ή Θεσσαλονίκη - Βαρσοβία ή Γκτανσκ. Όλοι γνωρίζετε ότι η διεκδίκηση του άξονα Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Οδησσός είναι μια ιδέα μας, ένα αίτημα του 1985, πολύ πριν ξυπνήσουν οι άλλοι ευρωπαίοι που σήμερα υλοποιούν τον άξονα Λυών - Κίεβο. Τελικά οι "κυβερνώντες" και οι αντιπολιτεύσεις συμπεριφέρονται σαν να είναι η Ελλάδα υποψήφια χώρα στην Ε.Ε. και όχι ισότιμο μέλος, ούτε προεδρεύουσα. Όταν κατά τη γνώμη μας οφείλει να πρωταγωνιστεί. Αυτοί αρκούνται στο ρόλο του ακροατή, του θεατή ή του συντονιστή στις συζητήσεις του διαλόγου άλλων. Λείπει ο ελληνικός λόγος και πρωταγωνισμός. Συμπεριφέρονται ντροπαλά και επαρχιώτικα στις Βρυξέλες.

www.dpe.gr  

e-mail: idpe@otenet.gr 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(θα ξεσκεπαστούνε)
ο σχολιαστής

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ