η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Ο μικρός Τζενάι και το εθνικό σύμβολο-Μια σχέση φόρτισης και διαχρονίας
Γιάννης Τριανταφύλλου, 24.10.2003

Αυτή είναι η τελευταία φορά που αρθρογραφώ στο Φως με τη μορφή που είχε ως τώρα. Η όλη διαδικασία ανανέωσης της ιστοσελίδας (σας), ευθύνεται ανεπίσημα για τη σιγή του τελευταίου μηνός. Ωστόσο, το γεγονός πως το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σχεδόν επιτακτικά μας ζητήσατε να πάρουμε θέση, ας επιχειρήσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, μακρυά από αυτήν που επιχειρούν τα Μέσα Μαζικής Επιρροής.

Και ξεκινάμε από τα Μέσα, τα οποία αντιλαμβάνονται το αυτονόητο. Την αναγνωρισιμότητα που έχει πλέον αποκτήσει το θέμα, τη φόρτιση-τηλεθέαση που επισείει και φυσικά τη διαχρονία της συγκεκριμένης περίπτωσης, που συντηρούν.

Επιτρέψτε μου να δώσω στο παρόν άρθρο μια δοκιμιακή χροιά. Δι αυτού θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που προς στιγμήν θα σας φανεί λίγο βαρετή, αλλά επιμένω πως το ζήτημα αποκτά τις διαστάσεις, που του προσάπτουν, ακριβώς επειδή θριαμβεύουν οι υπεραπλουστεύσεις εις βάρος της ανάλυσης και των συσχετισμών.

Η ελληνική σημαία αποτελεί εθνικό σύμβολο και μάλιστα η μοναδική σημαία στον κόσμο που αποτελεί εθνικό σύμβολο. Όλες οι άλλες χώρες, με σεβασμό στις επιλογές και τα δικά τους εθνικά ιδεώδη, επέλεξαν έναν συμβολισμό και τον αποτύπωσαν χρωματικά ή σχηματικά στο εθνικό τους λάβαρο. Μόνο η γαλλική σημαία με τη λευκή, μπλε και κόκκινη γραμμή, θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει κάποιο σημαινόμενο, καθ’ ότι αντιπροσωπεύουν την ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, συνθήματα της επανάστασης του 1789. Μια επανάσταση που έκαναν Γάλλοι εναντίον Γάλλων και μάλιστα για τους διαβασμένους, δεν αποτέλεσε αγώνα των φτωχών εναντίον της βασιλείας, αλλά των μεγαλοαστών που χρησιμοποίησαν τους πεινασμένους συμπατριώτες τους ως μοχλό για να έρθουν στην εξουσία.

Η ελληνική σημαία απαρτίζεται από εννιά γαλανόλευκες γραμμές που αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές της ρήσης «ελευθερία ή θάνατος», του ηρωικότερου συνθήματος όλης της ανθρώπινης ιστορίας, για την παλιγγενεσία του έθνους, που την φώτισε. Ο δε σταυρός αντιπροσωπεύει τον «εν τούτο νίκα» επίσης ξεχωριστό ιστορικό σημείο αναφοράς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιούνται για τους πολέμους που έδωσαν οι Έλληνες εναντίον των Ιταλών και των συμμάχων τους Αλβανών, στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας.

Το συνθηματάκι των κρυπτοφασιστών της προοδευτικής νεοταξικής πτέρυγας των αναξιοπαθούντων της αριστεράς περί του «έλληνες, οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες» ακυρώνεται μονομιάς, για τον εξής απλούστατο λόγο. Κανένα ελληνόπουλο δεν μετέχει σήμερα της ελληνικής παιδείας του Ισοκράτη, καθώς ελαχίστη μειοψηφία γνωρίζει αρχαία ελληνικά, ακόμα μικρότερη γνωρίζει τους κλασικούς φιλοσόφους και ακόμα πιο λίγοι πιστεύουν στο δωδεκάθεο. Όσα μάλιστα ελληνόπουλα έχουν κάποια από τα στοιχεία αυτά υπ’ όψιν τους, αυτό δεν αποτελεί αποτέλεσμα του ότι φοιτούν στο ελληνόφοβο εκπαιδευτικό σύστημα του κ. Ευθυμίου και των προκατόχων του.

Το συνθηματάκι των πατριδοκάπηλων, πως έλληνες είναι αυτοί που μιλάνε ελληνικά, έχουν ελληνική συνείδηση, είναι έλληνες στην καταγωγή και δεν θέλουμε τους ξένους, ακυρώνεται και αυτό, αφού ο Ελληνισμός αποτελεί οικουμενική πρόταση πολιτισμού, με μείζον πλεονέκτημα την αφομοιωτική ικανότητα και το κομβικό της θέσεως, ώστε να γιγαντώσει από τα στοιχεία των άλλων πολιτισμών που έφερναν οι Τριήρεις. Έλληνας δικαιούται να αυτοπροσδιορίζεται, όποιος αισθάνεται έλληνας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται μια διαιρετική τομή με καθοριστικές προεκτάσεις. Οι κύκλοι που ηγεμονεύουν θέλουν να πάνε τη χώρα «μπροστά» και κατατάσσουν υποχρεωτικά τους πολίτες, σε αυτούς που συντάσσονται με το σύνθημα του εκσυγχρονισμού και σε αυτούς, που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα «πίσω» . Στους τελευταίους, προσάπτουν διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως εθνικιστές, ακροδεξιοί κ.α. Λίγη σημασία θα είχαν αυτά, αν πίσω από τα ιδεολογήματα και των εκσυγχρονιστών και των συντηρητικών δεν κρυβόταν διακριτικά, μια αναμφισβήτητη ιδιοτέλεια.

Οι εκσυγχρονιστές χρησιμοποιούν την ιδεολογία του εκσυγχρονισμού για να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, αλλά τα πραγματικά τους κίνητρα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη διαδικασία. Οι συντηρητικοί αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και εξ αυτού ταμπουρώνονται στο παρελθόν, το οποίο δίνει μια σχετική ασφάλεια αλλά δεν κληροδοτεί.

Οι εκσυγχρονιστές από δήθεν ιδεολογία αποστρέφονται όλες αυτές τις έννοιες που άμεσα ή έμμεσα επέχουν θέση σκοπέλων για τις νεοταξικές τους αντιλήψεις. Αντίστοιχα οι συντηρητικοί αγκαλιάζουν τα σύμβολα, χωρίς απαραίτητα να τα αγαπούν, γιατί αποκτούν έτσι την ασφάλεια που χρειάζονται οι ανασφαλείς οπαδοί τους. Όμως η ανασφάλεια των ανέργων και των παραγκωνισμένων ελλήνων δεν οφείλεται στην πτώση των συμβόλων, αλλά νιώθουν μια παράξενη πλην θεμιτή θαλπωρή, όταν τους τα θυμίζει κάποιος.

Αρνούμαι λοιπόν να απαντήσω στο αποπροσανατολιστικό ερώτημα του αν ο μικρός Τζενάι (που δεν είναι και τόσο μικρός, αλλά τρία χρόνια μεγαλύτερος από τους συμμαθητές του) πρέπει η δεν πρέπει να σηκώσει τη σημαία. Είναι το δέντρο ενός δάσους. Από την άλλη στα τρία χρόνια που κάνουμε παρέα, έχουμε τη σιγουριά πως ο καθένας έχει τη δική του κοσμοαντίληψη και βιοθεωρία και το μόνο που χρειάζεται είναι η σύνθεση των απόψεων.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το κέντρο του κόσμου, αλλά μια μικρογραφία μιας ευρύτερης πραγματικότητας, όπου ιδιοτελείς νεοταξικοί αντιμάχονται κάθε είδους φονταμεταλιστές. Οι νεοταξικοί και οι φονταμεταλιστές έχουν ωστόσο ένα δυσδιάκριτο, αλλά καθοριστικό κοινό σημείο αναφοράς. Και οι μεν και οι δε, δεν σέβονται την ελευθερία των ανθρώπων.

Καταληκτικά και επειδή επιμένετε να σας απαντήσω για τον Τζενάι, σας λέω με απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, πως δεκάρα δεν δίνω για το αν θα σηκώσει ο μικρός τη σημαία. Με ενδιαφέρουν πρωτίστως και μάχομαι, αυτούς που την υποστέλλουν!

Υ.Γ. Τριακόσιοι πενήντα άνεργοι οστρακαλείς από τη Νέα Μηχανιώνα επισκέφτηκαν τον υπ. ίας και του ζήτησαν να περάσει μια τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να βρουν δουλειά. Τους απάντησε αρνητικά, αλλά τους καθησύχασε πως σε τρία-τέσσερα χρόνια το πρόβλημά τους θα είχε νομοτελειακή ευρωπαϊκή επίλυση. Ο κ. Ευθυμίου ωστόσο, άλλαξε εν μια νυχτί το σχετικό νομοσχέδιο, για να μπορεί νομότυπα ο Τζενάι να σηκώσει τη σημαία. Να, ο πραγματικός ρατσισμός του ίδιου του ελληνικού κράτους, εις βάρος των πολιτών του!!!

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(θα ξεσκεπαστούνε)
ο σχολιαστής

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ