η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Πρώτη τ' Αυγούστου σήμερα - 2003
(Αφιέρωμα στην ΕΕΛΣΠΗ)
Του Βάιου Φασούλα

Τα παλιά καλά χρόνια σαν σήμερα, στην Ελληνική περιφέρεια, δημότες και χωριάτες, απ' το χάραμα καλοδέχονταν την πρώτη τ' Αυγούστου με το «σφάξιμο» ενός καρπουζιού. 'Αλλοτε στα ξωκλήσια, άλλοτε στα κοντινά δάση και στις πλαγιές και άλλοτε στις γειτονιές γιορτάζονταν σαν φυσικό έθιμο δείχνοντας έτσι την αγάπη τους και τη λάτρα στον ρου των εποχών. Σε κάποιες δε περιπτώσεις μερικοί μερακλωμένοι το γύριζαν σε τοπικό πανηγύρι-γλέντι. Ευχόμενοι να υποχωρήσει η κάψα ως τα μέσα του μήνα, κάψα που τους τσουρούφλισε ο θεριστής κι αλωνάρης στα σταροχώραφα και σε άλλες χειρωνακτικές δουλειές, απ' την πρώτη κιόλας τ' Αυγούστου μιλούσαν και καρτερούσαν τον τρυγητή με τα θαμπά σύθαμπα, τα πορτοκαλιά λυκαυγές και το πέρας της κάψας, όπου εκεί γίνονταν το μεγάλο πανηγύρι του τρύγου.
Πρώτη τ' Αυγούστου του 2003 σήμερα. Ο Τρίτος Αύγουστος για τον 21ο αιώνα. Η εποχή και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει. Αδιαφορία στα φυσικά πλούτια μας και αυξημένα ενδιαφέροντα προς την προσαρμογή της ύλης και της αδιαφορίας. Μια ύλης που υποβαθμίζει άνθρωπο και αξίες. Ένας «νέος» μικρόκοσμος αντιπαραθέτει τις δικές του αχυρένιες «αξίες» στις αξίες του Πλανήτη και των Ανθρώπων προβάλλοντας μία και μόνο επιλογή: Της προσαρμογής σε μια άχρωμη από ανθρώπινα χαρίσματα αυτοκρατορία.
Μοιρασμένος ο κόσμος μας στα δυο μεταβάλλεται σε υποστηριχτής υπέρ των αξιών ή σε πολεμιστής έναντι αυτών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουμε κι εμείς και πολεμούμε καταναλώνοντας ό,τι έχουμε στα οπλοστάσια του νου μας θυμίζοντας τον πολιτισμό και τις αξίες μας με ποικίλους τρόπους από τα σταυροδρόμια της Διασποράς.
Δεν έχουμε εχτρούς, δεν είχαμε ποτέ κι ούτε επιθυμούμε να αποκτήσουμε. Απλά ξεχωρίζοντας τα πρόσωπα του «νέου» μικρόκοσμου, επισημαίνουμε τους κινδύνους που δημιουργούν. Και τους επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση: και προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη και προς την Αμερική κι όπου αλλού υπάρχει κόσμος.
'Αλλοτε τα μηνύματά μας ακούγονται και άλλοτε περιφρονούνται ή κριτικάρονται επειδή θίγουμε τα κακώς κείμενα των καιρών μας. Και απευθυνόμαστε και στα Ελληνικά ΜΜΕ και στα ΟΜΜΕ και βεβαίως στην Ελληνική κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, τα οποία για τη δημιουργία των κακών κειμένων των ημερών μας έχουν την ευθύνη.
Έτσι με τον ερχομό του Αυγούστου, με ή χωρίς καρπούζι στέλνουμε έναν θερμό χαιρετισμό στους απανταχού συμπατριώτες μας, στα Ομογενειακά ΜΜΕ που μας φιλοξενούν, στις ιστοσελίδες της Πατρίδας μας, στον επαρχιακό τύπο ιδιαίτερα στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» Τρίκαλα (γενέτειρα του γράφοντα) και σε όλους τους φίλους μας εντός και εκτός Ελλάδας. Τον ίδιο χαιρετισμό στέλνουμε και στα Ελληνικά ΜΜΕ καθώς και στα κόμματα που δεν έχουν το θάρρος να ακούσουν τα μηνύματά μας και να τα προβάλουν ή να τα αφουγκραστούν και βεβαίως στους τριακόσιους βουλευτές που δεν τους ακούμε να κάνουν λόγο για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Επί τη ευκαιρία με χαρά η Ένωσής μας ανακοινώνει ότι ήδη κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο μας: «ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ - 2003» και θυμίζουμε τους ενδιαφερόμενους να μας πλησιάσουν: «Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς Ενωθείτε».
Τέλος στους αγαπητούς συναδέλφους, φίλους και υποστηριχτές της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων», (ΕΕΛΣΠΗ) καλό μήνα, καλές διακοπές και καλή επάνοδο στα καθ' ημάς. Σ' αυτούς αφιερώνεται το παρακάτω ποιηματάκι:

«Καλήν ημέρα άρχοντες / του λόγου εκλεκτοί
η άνοιξη που πέρασε / μας άφησε ευχή

Πλατιά να δυναμώσουμε / σ' όλη την οικουμένη
κι αντάμα να φωτίσουμε / τη γη την προδομένη

Καλοκαιράκι ήρθε πια / γιομάτο προσδοκία
κι η ανθολογία έγινε / εδώ στη Γερμανία

Βήμα τρανό πια κάνουμε / στα πέρατα του κόσμου
άγιος, θαρρώ, είναι ο στόχος μας / της Γλώσσας μας ο πόθος

Η αγάπη μας πρυτάνευσε / σε όλους μεταξύ μας
σαν αδελφοί κι αγωνιστές / δοθήκαμε με δίψα

Κι όλους μας γιγάντωσε, / μοιάζουμε μ' αποστόλους
ντελάληδες γινόμαστε / και κράζουμε προς όλους

Στην Ένωσή μας τρέξετε / προσθέστε πετραδάκια
άγριοι μας έρχονται καιροί / και άγρια φαρμάκια

Ποτέ μέρος μη λάβουμε / σε πείσματα, καπρίτσια
λαμπάδες είμαστ' ούλοι μας / κι αστράμματα της νύχτας

Στους κόλπους μας το όμορφο / κυλά σαν το νεράκι
ακούστε, ακούστε το κελάρυσμα / ποιητικό αεράκι

Τρέξτε κοντά αδέλφια μας / στον ανοιχτό μας δείπνο
κι αντάμα να υμνήσουμε / του πνεύματος τον οίνο

Κι αυτό είναι θ'κο μας κρώξιμο / Σύμβολο και Σημαία
κι ακούγεται στα πέρατα / σκιάζοντας τη φοβέρα

Γι' αυτό κι αγάπη χρειάζεται / η ΕΕΛΣΠΗ να μεγαλώσει
κι οι κήποι της που τώρα ανθούν / σε όλους να τους δώσει

Καλό μήνα λέω κι εγώ / κι όλοι μας αντάμα
τη λεβεντιά να δείξουμε / όλοι μας στην αντάρα»

Από Βάιο, καλές διακοπές

Ε.Ε., Αύγουστος 01.08.2003

www.fasoulas.de
vaios@fasoulas.de

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 

Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 

Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.

 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ