η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Η ΠΟΛΩΝΕΖΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΩΝΙΟ
Σπύρος Γκάρος, 07.01.2007

Η Μαρία Σκλοντόφσκα μία ωραία ξανθιά Πολωνέζα γεννήθηκε 1867 στη Βαρσοβία. Αυτή μετανάστευσε στη Γαλλία στο Παρίσι για σπουδάσει στο πανεπιστήμιο μαθηματικά. Είχε πάρει ήδη δύο πτυχία με άριστα στη φυσική και χημεία από την πατρίδα της και αυτό την βοήθησε με μία υποτροφία να συνεχίσει τις σπουδές της. Κατά πάσα πιθανότητα την εξυπνάδα και τις γνώσεις της, τις χρωστάει στους γονείς της, ο πατέρας της ήταν φυσικομαθηματικός καθηγητής σε γυμνάσιο της Βαρσοβίας και γυμνασιάρχης, το ίδιο και η μητέρα της διευθύντρια σε δημοτικό σχολείο. Η Μαρία είχε ακόμα τρεις αδελφές και έναν αδελφό. Μία μεγάλη οικογένεια την εποχή εκείνη δεν είχε την οικονομική άνεση να πληρώσει τα έξοδα για να σπουδάσουν και τα πέντε παιδιά. Η Μαρία κατάφερε, παρ΄ όλο ότι στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν στη Πολωνία να σπουδάσουν, αυτοδίδακτη και με την βοήθεια του πατέρα της να φτάσει να γίνει στο Παρίσι υφηγήτρια. Το 1895 όταν ήταν 28 χρονών παντρεύτηκε τον Πέτρο Κιουρί, Γάλο φυσικό, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, ερευνούσαν γύρω από τα κρύσταλλα και άλλα φυσικά φαινόμενα. Τα χρήματα που κέρδιζαν από τις έρευνες. ο Πέτρος και η Μαρία, 500 φράγκα τον μήνα, δεν έφταναν για τα έξοδα τους, γι΄ αυτό το λόγο γύρευαν μία καλύτερη θέση με μεγαλύτερο εισόδημα. Διαβάζοντας στις ανακοινώσεις στην ακαδημίας περί ακτινοβολίας του Ουρανίου, θυμήθηκαν την κάποτε πρόταση του φίλου τους Ενρίκο Μπέκερελ, να συνεργαστούν στην έρευνα μίας μυστηριώδους ακτινοβολίας. Δέχτηκαν τη συνεργασία και τότε πήρε η Μαρία την εντολή να ερευνήσει ποια ορυκτά μέταλλα είναι αυτά που εκπέμπουν ακτινοβολία εκτός του ουρανίου. Έτσι ξεκίνησε η μαντάμ Κιουρί την έρευνα μετρώντας με το ,,ηλεκτροσκόπιο,, ένα όργανο, εφεύρεση του συζύγου της, την ένταση της ακτινοβολίας των ορυκτών μετάλλων. Μαζί με τον Γερμανό φυσικό, Σμιντ, διαπίστωσαν, ότι εκτός από το ουράνιο, μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας παρουσίαζε π.χ το Θόριο. Εν συνεχεία επέκτειναν την ερευνά τους και σε άλλα ορυκτά σώματα, αυτά που τους προμήθευε το πανεπιστήμιο. Μία ημέρα με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία του Πισουρανίτη ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερη από αυτή του Ουρανίου. Η Μαρία με τον σύζυγό της Πέτρο, συντόνισαν την έρευνά τους και τη προσοχή τους στα χημικά συστατικά του Πισουρανίτη (Pechblende - 80% Uranoxydgehalt).

Το πρώτο στοιχείο που ανακάλυψε το έτος 1889 η μαντάμ Κιουρί ήταν το Πολώνιο, η Μαρία έδωσε στο στοιχείο το όνομα Πολώνιο, προς τιμή της πατρίδας της "Πολωνίας".

Τέσσερις μήνες αργότερα ανακάλυψε το δεύτερο στοιχείο, το ίδιο ισχυρό σε ενέργεια, το Ράδιο. Σήμερα μιλάμε για την ραδιενέργεια την οποία χρησιμοποιούμε συχνά στην ιατρική αλλά και στα ατομικά όπλα. Τα θανατηφόρα αποτελέσματα από τη ραδιενεργό ακτινοβολία, όπως αυτής του Πολωνίου 210. Μ΄ αυτό το ραδιενεργό δηλητήριο δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο 2006 ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος, Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Ειδικά για τις ιδιότητες αυτού του ραδιενεργού υλικού, θα αναφερθώ σε άλλο κείμενο.

Το έτος 1889 το ζεύγος Κιουρί δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο γαλλικό περιοδικό "Επιθεώρηση Επιστημών" στο Παρίσι. Ήταν η πρώτη μελέτη γύρω από τις ακτίνες του Μπέκερελ.

Το 1903 βράβευσε ο Σουηδός βασιλιάς Όσκαρ στη Στοκχόλμη, με το βραβείο "Νόμπελ" εξ ημισείας τον Μπέκερελ και το ζεύγος Κιουρί.

Επί πλέον η επιστημονική γνώμη στη Γαλλία τίμησε τους τρεις Γάλλους για την ανακάλυψη της Ραδιενέργειας.

Το ζεύγος Κιουρί απέκτησαν δύο κόρες την Ειρήνη και την Εύα. Η Ειρήνη Κιουρί όπως και η μητέρα της ασχολήθηκε με την φυσική/χημεία και παντρεύτηκε τον ιδιαίτερο της μητέρας, τον γνωστό επιστήμονα της φυσικής, Φρειδερίκο Ζολιό-Κιουρί, (βραβείο Νόμπελ χημείας), το ζεύγος Ζολιό - Κιουρί ερευνούσε για την κατασκευή του Κυκλοτρονίου, μίας τεράστιας φυγοκεντρικής συσκευής απαραίτητης για τον διαχωρισμό των Ισοτόπων του Ουρανίου 238, ιδιαίτερα το Ουράνιο 235. Ανακάλυψαν επίσης τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια του ατόμου τα Νετρόνια. Μετά τον πόλεμο αυτοί κατηγορήθηκαν, ότι πρόδωσαν ατομικά απόρρητα στους Ρώσους. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Παρίσι αμέσως αναζήτησαν το ζεύγος Ζολιό και τα εργαστήριά τους και κατάσχεσαν όλα τα ντοκουμέντα που είχαν απομείνει. Το Κυκλοτρόνιο το οποίο ήταν υπό κατασκευή, το μετέφεραν στα εργαστήριά τους στο Βερολίνο.

Οι Ζολιό - Κιουρί πρόλαβαν και έφυγαν στην Ελβετία και από εκεί στην Αγγλία, όπου συνέχισαν τις έρευνές τους.

Στις 19. Απριλίου 1906 ο Πέτρος Κιουρί πέθανε μετά από ένα ατύχημα. Η Μαρία, όπως ήταν επόμενο, πέθανε από λευχαιμία στις 04.Ιουλίου 1934.

Η Ραδιενέργεια της αφαίρεσε τη ζωή.

Ο Πέτρος και η Μαρία Κιουρί, όπως επίσης η θυγατέρα τους Ειρήνη με τον σύζυγό της Φρειδερίκο Ζολιό ήταν από του πρωτεργάτες στην έρευνα για την ραδιενέργεια και τις επιδράσεις στον άνθρωπο και τη φύση. Η ραδιενέργεια μετριέται σήμερα, προς τιμή της Μαρίας Κιουρί, σε μονάδες "Curie".

athinaios@t-online.de

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)