η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

  Οβάλ μυαλά
Του Χρήστου Κηπουρού {*}

Το τελευταίο φιλμ, η δέκατη στη σειρά «Τροία» -οι άλλες εννιά, για λόγους που είναι γνωστοί, έχουν αναληφθεί στους ουρανούς από δεκάδων πλέον αιώνων- δεν έπεσε από εκεί ψηλά. Αφού προηγουμένως, ανενόχλητα, οι δημιουργοί όσο οι υποβολείς, βάφτισαν τις επιδρομές, πολέμους, βρήκαν και έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν πολλά. Καταρχήν μια ανεπανάληπτη πολιτισμική σάρωση και κινηματογραφική παγκοσμιοποίηση. Το έκαναν και άλλοτε με το «παλικαράκι» και τους cowboys απέναντι στους αυτόχθονες Ινδιάνους της υπερατλαντικής Ηπείρου πριν την εξαφάνισή τους. Συνέχισαν με τα πράσινα μπερέ και τον Τζόν Γουέην στην Ινδοκίνα. Όμως τώρα, με την ταινία «Τροία», κάνουν καινούργια άλματα. Αντί για απλή συνηθισμένη προβαίνουν σε σούπερ παραχάραξη. Τόσο της σημερινής ιστορίας, όσο και της αρχαίας. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και όσα άλλα προκύψουν καθοδόν.

Σαφώς και ενδιαφέρει στο δημιουργό του φιλμ ο διαθέτων «πόθεν έσχες» εκ πενήντα σελίδων, Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο ζάπλουτος αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, να συνιστούν σημειωτικό ζεύγος με τον πιο πλούσιο Αχαιό, τον βασιλιά Μενέλαο. Όπως και ο Bush με τον Αγαμέμνονα. Έχουν μόνο να κερδίσουν, αν συμβεί αυτό. Σε κάθε άλλωστε περίπτωση, ως βρεγμένοι, δεν έχουν λόγο να φοβούνται τη βροχή. Εν ανάγκη, και προκειμένου μετά από την επερχόμενη έξωσή τους από το Λευκό Οίκο, να πέσουν στα μαλακά, μπορεί να καταφύγουν στην εκλογίκευση ακόμη και διαμέσου έστω και αποσπασματικών στίχων του ίδιου του πιο μεγάλου βάρδου της Οικουμένης, του Όμηρου {1}. Όμως η διοίκηση της υπερδύναμης, μιας χώρας που λειτουργεί ως απέραντη εταιρεία Holding, δεν αποτελεί το κυρίως θέμα της κατά τα άλλα εντυπωσιακής κινηματογραφικής ταινίας.

Κεντρικό της ζήτημα είναι το πρότυπο που προτείνει. Ο Brad Pitt. Ο Αχιλλέας σε ρόλους Ράμπο που από τη μια χρειάζεται να κερδίσει τους εις τα μετόπισθεν όπως και τη συμπάθεια των ανά τον κόσμο θεατών λαών και πολιτών. Από την άλλη, λίγο πριν από την επερχόμενη ήττα και Αμερικανική αποχώρηση, θα χρειαστεί να τον μιμηθούν οι παραμένοντες στο μέτωπο ομοεθνείς και ομόγλωσσοι. Οι της πάλαι ποτέ θαλασσοκράτειρας Βρετανίας. Όπως λέμε Βασόρας. Ο λόγος για τους της μητέρας παιδείας μετέχοντες, κατά τον Ισοκράτη του Αγγλικού think tank. Μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τον παλιό Έλληνα τροβαδούρο που όταν τραγουδούσε Θεοδωράκη, μπέρδευε τις λέξεις του λαϊκού άσματος, διερωτώμενος στη συνέχεια: τι έκταση, τι έκσταση. Κατά το: τι μητέρας, τι ημετέρας.

Οι ανακρίβειες του φιλμ προφανώς και αποτελούν οργανικό μέρος της σύνθεσης. Το επιθυμητό είναι να παραμείνει το μάτι σε αυτές. Να μην πάει αλλού και ασχοληθεί με άλλα κουσούρια. Πιο μεγάλα και καίρια. Κάποιοι σωστά παρατήρησαν το όντως χονδροειδές περί παραθαλάσσιας Σπάρτης. Όμως κανείς δεν ακούστηκε να πει κάτι για την παντελή απουσία των Ολυμπίων θεών. Πρέπει να σημειώσει κανείς ότι είναι κάτι που ξεφεύγει από κάθε όριο της λεγόμενης οικονομίας του μύθου και τις όποιες ποιητικές και κινηματογραφικές άδειες. Δίνει την αίσθηση ότι η σκηνοθεσία αλληθωρίζει σε διατεταγμένη συνειρμική υποκατάσταση του λευκού, λόγω χιονιού, Ολύμπου, από τον Λευκό, λόγω βαφής, Οίκο. Στη Κοντολίζα σε ρόλους Αθηνάς. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Τα λέω αυτά, γιατί απουσιάζει ακόμη και ο φτερωτός γιος του Δία, ο Ερμής, που αν μη τι άλλο συνέβαλε καθοριστικά στη γνωστή συνάντηση του πενθούντα τον Έκτορα Πρίαμου με τον Αχιλλέα.

Το θέμα ήταν να μην πάει το μυαλό του θεατή σε κανέναν Ο.Η.Ε. που άλλωστε έλλειπε και ο ίδιος από την εισβολή στη Μεσοποταμία. Που ούτε καν ταχυδρομικούς ρόλους έπαιξε, πόσο μάλλον να διεκδικούσε ανώτερους, πολιτικούς, ειρηνικούς. Δηλαδή τους θεσμικούς του ρόλους και τους λόγους ύπαρξής του. Αντίθετα, σε μια άλλη, μαρτυρική επίσης περιοχή του πλανήτη, στην Κύπρο, πήγε στη συνέχεια ώστε να επιδείξει εκεί την πυγμή του, υπερασπιζόμενος με μια άνευ προηγουμένου θρασύτητα τα συμφέροντα και πάλι των υπερατλαντικών εργοδοτών του, όσο των τοπικών εισβολέων. Κάτι που αν μη τι άλλο θα επέβαλε στο λιμοκοντόρο γραμματέα του, το ρόλο του αποδιοπομπαίου {2}, εξ ου και σπονδή στον Ολύμπιο Δία, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης του πιο γνωστού αυτού τράγου. Κάτι που θα γίνονταν αν φυσικά επικρατούσαν συνθήκες Ολύμπου. Γιατί το υπαρκτό καθεστώς του κόσμου παραπέμπει στο «ιέραξ, ιέρακος κλπ.», κατά το γνωστό Ελληνικό γνωμικό «κόραξ, κόρακος, κλπ.»

λλοι πάλι θεατές έμειναν στο επίσης ανακριβές της δολοφονίας του Αγαμέμνονα από τη Βρισηίδα. Όμως κανείς δεν ακούστηκε να πει κάτι για την απουσία τόσο της Εκάβης όσο και της κόρης της Κασσάνδρας, που καν δεν παίζουν στο φιλμ. Πόσο μάλλον το να τις δείξει ως λάφυρα των εκπορθητών. Ιδιαίτερα όταν τη δεύτερη εξ αυτών, την υβρίζουν και σήμερα, πολλοί νεοέλληνες εκ του χώρου της πολιτικής, επαναλαμβάνοντας βλακωδώς τη φράση: «οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν». Σαφώς εννοούν τους αντιπάλους τους, συμπεριλαμβάνουν όμως μέσα στην αφέλειά τους σε αυτούς, και την Τρωάδα πριγκίπισσα. Με την ευκαιρία, πρέπει κανείς να τους πει, να σταματήσουν. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης της Τρωικής ιστορίας, της εισβολής των Αχαιών σε βάρος Ελληνικού επίσης, φύλου και της πατρίδας του. Είναι ένα είδος συγγνώμης που θα προστεθεί στην παλαιόθεν χρήση από τις Ελλαδικές ένοπλες δυνάμεις ως λογότυπου της γνωστής φράσης του Έκτορα: «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Ίσως ησυχάσει τότε ο αγαπημένος αυτός αδελφός της τραγικής ιέρειας του Απόλλωνα. Επιπλέον θα πάψει να δίνεται το δικαίωμα σε τρίτους -όπως συστηματικά το κάνουν οι τούρκοι- να αυθαιρετούν και να ομιλούν εξ ονόματος και περί εκδίκησης του Έκτορα. Ή ακόμη, μπερδεύοντας τον Όμηρο με τον Ομέρ, να βάζουν στο στόμα των εγκλείστων στα μπουντρούμια F ιστορικών ηγετών, όπως ο Κούρδος Νέλσον Μαντέλα, να κάνουν λόγο για το ίδιο αυτό θέμα. Ο Έκτορας ως συγγενής των Θρακών προγόνων μου είναι και δικός μου συγγενής. Έκτορας ήταν το μικρό όνομα του Έλληνα αξιωματικού, του Γιαλοψού, που έπεσε στα Ύμια τον Ιανουάριο του 1996. Πολλαί δ΄ ομοιότητες Θραξίν και Τρωσίν, γράφει ο Πόντιος γεωγράφος Στράβωνας. Όποιοι τούρκοι αισθάνονται ή διακηρύσσουν ότι είναι απόγονοι του Τρώα πρίγκιπα, αν δεν είναι εξ αίματος, είναι εξ ιδεών Τρώες. Ακόμη όμως και ως τέτοιοι είναι συγγενείς με τους Θράκες. Επόμενα κλπ.

Αν η μια κουτοπονηριά του έργου, έχει να κάνει με τη συγκριτική ως εάν επρόκειτο περί δυο «πολέμων παραλλήλων» -κατά το « βίοι παράλληλοι»- μια άλλη στέλνει σαφές μήνυμα στις σημερινές μικρές χώρες. Τις παροτρύνει να συμφωνούν πάντοτε με τις αποφάσεις των μεγάλων ομολόγων τους. Με άλλα λόγια, αντί της Δημοκρατίας, με όσα βάζει στο στόμα του Οδυσσέα, διδάσκει την υποταγή. Παράλληλα ανακαλύπτει σε αυτήν την ευφυή πολιτική ενόραση. Λες και πρόκειται για τη διοίκηση των Αζορών της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας. Επιτέλους όμως άλλο Οδυσσέας άλλο Μπαρόζο ή Αθνάρ. Θα τα επέκτεινα αυτά ακόμη και στη σημερινή, την ηθική Ιθάκη, την ίδια την Ελλάδα που δεν έχει κανένα λόγο να ζηλέψει τουρισμό οφειλόμενο σε έκπλυση πετρελαιομένου όσο και αιματοβαμμένου συναλλάγματος αμερικανίδων, συγγενών εισβολέων στο Ιράκ, όπως έκανε η κεντροδεξιά Ιβηρική, ως αντιπαροχή των «καλών της υπηρεσιών».

Έχω όμως να πω κάτι ακόμη. Αρχέτυπα παράγουν οι ιστορικές, πολιτικές και διανοητικές καθώς και οι ηθικές διαδρομές. Σοφοί κατ απονομή δεν γίνονται. Ούτε με ποσοστώσεις. Όμως και αν ακόμη έχει γίνει έτσι με τον Νέστορα. Και αν ακόμη κακώς επικράτησε έκτοτε να ονομάζεται με το ίδιο όνομα, ο πιο ηλικιωμένος και συνετός σε μια κοινωνική ή πολιτική ομάδα ή κοινότητα ή παράταξη. Και αν ακόμη ο Μπλερ ήταν υπερήλιξ. Ακόμη και τότε θα αδικούσε κανείς κατάφωρα τον γέροντα βασιλιά της Πύλου αν τον έβαζε στην ίδια ζυγαριά με τον από κοινού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους φίλους, απερχόμενο κεντροαριστερό όσο αποικιοκράτη, Εγγλέζο πρωθυπουργό. Φαντάζομαι ότι ο σκηνοθέτης δεν θα διαφωνεί με τη λογική αυτή. Όπως δεν θα διαφωνεί με το ότι, όσο πρόφαση ήταν τα μάτια της ωραίας Ελένης άλλο τόσο πρόφαση ήταν τα λεγόμενα όπλα μαζικής καταστροφής. Ότι όσο βάρβαροι είναι οι αμυνόμενοι Τρώες και οι συγγενείς τους Θράκες, άλλο τόσο τρομοκράτες είναι οι Ιρακινοί πατριώτες. Ότι ακόμη και τα όποια κιτς της Αμερικανικής Μέκκας του κινηματογράφου, υπερτερούν κατά πολύ των χρεοκοπημένων πολιτικών επιλογών και των επί του οβάλ γραφείου πολιτικών σχεδίων του Λευκού Οίκου. Η καταφυγή στο συμβατικό σινεμά είναι μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπίας.

Η «Τροία» ήταν η αρχή. Ακολουθεί ο «Αλέξανδρος» {3}. Είναι το δώρο στο νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. αφού η παγκόσμια πρώτη του έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου 2004. Αυτή τη φορά εκ μέρους της μητέρας παιδείας, που έλεγα. Της Βρετανικής πατρίδας. Μια μεγαλύτερη παραχάραξη. Και δεν μιλώ για το δόλωμα της χρησιμοποιούμενης στην νέα ταινία Μακεδονικής Σημαίας, που χρωματικά παραπέμπει σαφέστατα στο Σκοπιανό σύμβολο, ώστε να τσιμπήσουν οι Έλληνες θεατές και να μείνουν στη σφαίρα της στημένης αυτής πράξης. Όπως με την «Τροία». Να μην ασχοληθούν με την απουσία του Σταγειρίτη σοφού. Αυτό το θεμέλιο λίθο κάθε Ευρωπαϊκού Οίκου παιδείας και πολιτισμού. Μιλώ για παραχάραξη της ιστορίας του ίδιου του μαθητή του Αριστοτέλη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιφυλασσόμενος να μιλήσω διεξοδικότερα, άλλη φορά. Επί του παρόντος αρκεί η αναφορά στην προετοιμασία αν όχι την συνειρμική προαναγγελία, δια της έβδομης τέχνης, μιας νέας εισβολής κατά τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη φορά στη χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα στη γη ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου: το Ιράν. Σημειωτέον ότι η ταινία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, φέρει την υπογραφή ενός ανθρώπου που κάποτε μιλούσε για την εισβολή στο Βιετνάμ.

Θέλω με όλα αυτά να πω, πριν κλείσω, ότι μια ηθική και πολιτική ήττα στο ένα μέτωπο, όπως αυτό της Μεσοποταμίας, δεν προεξοφλεί ανάλογη ήττα στα υπόλοιπα μέτωπα. Είτε είναι καινούργια που αυξάνονται και πληθύνονται και αφορούν νέες υπό σχεδιασμό εισβολές και νέες αντιστάσεις από τους αμυνόμενους ιστορικούς λαούς και πολιτισμούς είτε έχουν σχέση με τα εντός των ανθρώπινων μετώπων περιεχόμενα. Ο λόγος για τα ανθρώπινα όντα, και τα εξ αυτών πολιτικά μυαλά, με βάση και τον συγκλονιστικό ψαλμό του Ομήρου {1}.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη ως πνεύμα, επόμενα ως λογική και ως πολιτική, οφείλει να κατατείνει στην επιβεβαίωση του ονόματός της όσο της ετυμολογίας του. Η σύνθετη λέξη «Ευρώπη» προέρχεται ως γνωστόν, κατά μια εκδοχή, από το «ευρύς» και το «ορώ» και σημαίνει βλέπω μακριά. Είναι η άλλη όψη της πολιτικής που και εκείνη οφείλει να είναι Ευρώπη. Όπως η αρχαία Ελληνική αποτελεί την άλλη όψη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όμως αντί γι αυτά, αντί να προταθεί να εισαχθεί εκ νέου, επάνω σε νέες επιστημονικά επεξεργασμένες βάσεις, η διδασκαλία των νεαρχαίων -αυτή είναι η λέξη κλειδί- Ελληνικών, αντί να κατατεθεί ανάλογη Ελληνική όσο και διεθνής πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επεκτεινόμενη και τις 25 χώρες, αντί τα δυο αυτά ζητήματα να αποτελέσουν αντικείμενα μιας νέας σοβαρής πολιτισμικής Ελληνικής πολιτικής, πρώτη και καλύτερη η ιστορική της κοιτίδα, όπως βέβαια και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες {4}, ελαφρά τη καρδία, κατέληξαν να εφαρμόζουν εις βάρος της, πολιτικές ευθανασίας όσο και νεκρολογίας. Ας μην επεκταθώ στον ανεκδιήγητο εκείνο προταθέντα αγγλισμό της Ελληνικής, γιατί αν Ευρώπη σημαίνει αυτό που σημαίνει, εδώ οι κομίστριες και οι κομιστές του, μάλλον δεν βλέπουν. Ίσως μπέρδεψαν τη γλαύκα με το γλαύκωμα. λλωστε ζήτημα είναι αν χρησιμοποιούν τριακόσιες λέξεις. Και αυτές από τα ασύντακτα κορακίστικα. Από τα υλικά μιας σαπισμένης ξύλινης γλώσσας. Ίσως γι αυτό να θέλησαν να δώσουν τη χαριστική βολή. Πρώτο θύμα για τέτοιες πολιτικές χώρες, όπως η δική μου, αποτελεί το ελλειπτικό αντί για το παλαιόθεν γνωστό, δυσεύρετο όμως σήμερα, τετράγωνο μυαλό. Είναι αυτά τα οποία για προφανείς λόγους {5} κάποιος νομιμοποιείται πλήρως να αποκαλεί, οβάλ μυαλά.

______________

*Το κείμενο που αποτελεί το Γ΄ μέρος ομώνυμης εργασίας, γράφτηκε ώστε να δημοσιευτεί στο περιοδικό Νουβέλ Ομπσερβατέρ. Αφορμή γι αυτό, αποτέλεσε κείμενο του αρθρογράφου κ. Ρεϋνάλντ, στο τεύχος της Πέμπτης 27 Μαϊου 2004, στο οποίο, με βάση την ταινία «Τροία», ο συντάκτης αναπτύσσει τη σημειωτική σχέση με την υπόθεση του Ιράκ. Κάτι που ο πρώην Βουλευτής Έβρου, αν και το έκανε με πλήθος πολιτικών κειμένων, πριν βέβαια από την εισβολή, μια ακόμη φορά τα γραπτά του προσέκρουσαν στο αόρατο και αντιδημοκρατικό τότε, όσο σήμερα, ηλεκτρονικό, τσιμεντένιο Αθηναϊκό τείχος.

Η μετάφραση στα Γαλλικά που έκανε ο φίλος Γιάννης Κουκάκης, ακολουθεί μετά από τις σημειώσεις του σημερινού κειμένου. Με άλλα λόγια: Από τη Θράκη στην Αθήνα, διαμέσου Παρισίων, μια και στην πρωτεύουσα αρκετοί διαβάζουν τον νέο παρατηρητή.

Τα υπόλοιπα δυο μέρη είναι: A. Ο δεύτερος εξώστης στο μιναρέ του Τεμένους Βαγιαζήτ {Διδυμότειχο} και Β. Θράκη, Τροία, Μεσοποταμία, ακολουθούν.

Σημειώσεις

{1} βλ {Ομήρου Ιλιάδα, Ρ΄ 446-447} «ού μεν γαρ τι πού έστιν όϊζυρώτερον ανδρός πάντων, όσσα τε γαίαν έπι πνείει τε και έρπει». Σε μετάφραση: «πλάσμα κανένα απ τον άνθρωπο πιο άθλιο δεν είναι άλλο στη γη απ όσα πάνω της κινούνται κι αναπνέουν».

. {2}. Δημοψήφισμα για την Κύπρο, ηλεκτρονική έκδοση, Θράκη 2004, επίσης βλ. μηχανές αναζήτησης στο Internet.

{3}. Βλ. http://www.alexanderthemovie.com

{4} Μια από τις Ευρωπαϊκές χώρες που μείωσαν έτι περαιτέρω τα διαθέσιμα κονδύλια διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών, είναι και η Γαλλία.

{5}. Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Λεξικό της κοινής Νεοελληνικής, Θεσσαλονίκη 1998. Συγκεκριμένα, οβάλ: που έχει σχήμα έλλειψης. Βλ. επίσης λίγο πιο πάνω στην ίδια αυτή τελευταία παράγραφο του κειμένου, τη μνεία του ομώνυμου γνωστού τραπεζιού. Ένας τελευταίος λόγος της προσωνυμίας που μπήκε και ως τίτλος, είναι το υλικό κατασκευής. Όπως λέμε ξύλινη γλώσσα, ξύλινο μυαλό κλπ. Ας μην επεκταθούμε σε άλλους λόγους.

Διδυμότειχο Ιούνιος 2004,

xkipuros@otenet.gr 

 

 

Pensée ovale

Le dernier film, le dixième d’une longue série consacré à la guerre de« Troie » n’est pas tombé du ciel, contrairement aux neuf autres qui sont montés se reposer aux cieux pour des raisons qui sont connues depuis bien longtemps. Ses créateurs mais aussi ses conseillers, sans aucune gène après avoir rebaptisé le mot invasion en guerre, ont trouvé un terrain propice et bien préparé de longue date en continuant à usurper l’histoire d’une façon méthodique dans la continuité de l’ oeuvre qu’ont laissé leurs prédécesseurs. Tout d’abord ils ont œuvré avec un balayage culturel sans précédent avec la mondialisation cinématographique. Ils l’ont fait autrefois avec leurs héros et les « cow boys » en face des indiens autochtones du continent outre atlantique, avant leur disparition ou plutôt leur extermination. Ils ont continué avec les bérets verts, le fameux John Wayne au Vietnam. Cependant maintenant avec le film Troie ils réalisent de nouveaux sauts devant l’histoire. Au lieu d’une simple et habituelle contrefaçon dans un but purement économique, ils réalisent une super production de contrefaçon tant de l’histoire contemporaine que de celle de l’antiquité. En tirant librement sur l’oiseau qui vole ils en espèrent toucher deux.

Le créateur du film Troie, s'est intéressé tant au Donald Rumsfeld et ses 50 pages de déclaration de ses biens qu' au milliardaire Dick Cheney, lesquels constituent un couple que la sémiotique nous conduit tout droit à comparer avec le riche roi Menelaos. Evidemment qui d’autre pourrait bien tenir le rôle du riche leader - roi Agamemnon à part Georges W. Bush? Ils ont tous des intérêts communs. Ils sont réunis pour le meilleur et pour le pire, pour gagner. Mais en cas d’échec ils n’ont aucune raison de craindre la pluie puisqu’ils sont mouillés jusqu’aux os dans cette affaire d’invasion. Au besoin ils sont capables après un exile voulu par le peuple américain, de tomber sans grandes égratignures et ils peuvent recourir, pour couvrir leur logique destructrice, aux confins de l’histoire en utilisant même des textes fragmentaires du plus grand poète de l’humanité, Homère. Cependant l’administration de la superpuissance d’un pays qui fonctionne comme un holding n’est pas – et fort heureusement- le sujet principal de cet impressionnant film.

La question centrale dans le film est le prototype, l’exemple qui est proposé. Brad Pitt est meilleur dans le rôle de Rambo que d’ Achille et il doit gagner la sympathie de ceux qui se trouvent loin du front mais également des spectateurs et citoyens des peuples du monde entier. De l’autre coté, peu avant la retraite des troupes américaines d’Irak il sera nécessaire qu’ils l’imitent tous ceux qui vont rester au pays.

Les inexactitudes historiques dans le film font partie organique dès la conception de l’ossature de cette composition cinématographique. Le plus souhaitable est que l’œil ne reste qu’à celles – ci. Il ne faut pas qu’il aille chercher ailleurs d’autres failles, car il y en a beaucoup. Certains ont correctement observé que Sparte n’est pas baigné par la mer. D’autres ont remarquablement constaté l’absence totale des dieux d’Olympe. Il faut souligner que ceci est une chose qui échappe aux règles « économiques » du mythe et à toutes les « autorisations » poétiques et cinématographiques. Ce « strabisme » oculaire est une faute inexcusable qui ne suit pas les coordonnées de la pensée « blanche » de la neige éternelle du mont Olympe mais ceux de l’autre pensée blanche, à cause de la peinture éphémère, de la Maison Blanche. S’il n'y a que le blanc pour unir les deux alors il faut être myope devant le plus élémentaire raisonnement sémiotique. Imaginer Condolezza Rice dans le rôle d’ Athéna est vraiment une insulte à l’histoire. Ce n’est pas possible. Que dire alors de l’absence d’ Hermès, le fils de Zeus, qui a contribué d’une façon déterminée à établir des liens entre Achille et Priam après la mort du fils de celui-ci, Hector.

C’est bien là une des clés du film car il ne faut pas laisser le cerveau du spectateur faire de la gymnastique intellectuelle entre la mission « diplomatique «  d’ Hermès «  et l’absence du rôle de l’ ONU à l’invasion en Mésopotamie. Car bel et bien ce dernier n’a pas été capable de jouer même le simple rôle du postier , du messager comme Hermès, alors imaginons un instant à la distribution des rôles s' il revendiquait celui du pacificateur. Tout simplement son rôle institutionnel, sa raison d’être. Au contraire, dans une autre région martyrisé de la planète, Chypre, il est allé pour montrer son fort poing (le plan de la paix Annan) en défendant sans scrupule les intérêts supérieurs, encore une nouvelle fois, de ses " employeurs " outre atlantique mais également des envahisseurs locaux. Quelque chose qui imposerait à son ambitieux secrétaire de jouer le rôle de bouc émissaire qui conformément à l’étymologie grecque désigne les offrandes que les humains faisaient au plus grand et connu bouc du monde, Zeus dans ses transformations animales. Quelque chose qui pourrait devenir une réalité si on était à l’époque du " régime " des dieux d’Olympe. Parce que le "régime" existant pour certains au monde renvoie "  le faucon …au faucon "  conformément aux mythes d’Aisope.

D’autres spectateurs ont remarqué des inexactitudes quant au meurtre d’Agamemnon. Cependant personne n’ a entendu dire quelque chose tant pour l’absence de Ecave que de l’absence de sa fille Cassandre qui ne tiennent même pas un rôle dans le film alors qu’elles étaient traitées comme des « butins » des envahisseurs – vainqueurs. Cette curieuse absence, surtout de la deuxième personne, est une usurpation de l’histoire quand on utilise son nom pour répéter avec idiotie «  les démentis de Cassandre », phrase ardemment utilisée pas seulement dans les milieux politiques grecques mais aussi par d’autres personnes au monde par pure ignorance. Ils sous entendent de leurs concurrents directes qu'ils prononcent les prophéties de Cassandre, car au moins ils sont sûrs que ces prophéties vont vite se démentir car les Dieux sont avec eux et pas avec la partie adverse. A l’occasion il faut que quelqu’un leur dise qu’il est temps d’arrêter de propager de pareilles inexactitudes. Ce sera le premier pas de rétablissement de l’histoire de Troie, de l’invasion des Achaios au détriment d’une autre ethnie grecque et de sa patrie. Ce sera une sorte d’excuse qui va s’ajouter à la fameuse phrase qui longtemps a été utilisée par l’armée grecque et qui a été empruntée par Hector de Troie pour l'avoir prononcé le premier. « Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης » qui veut dire qu’ "il n’y a pas plus grande vertu que celle de la défense de sa patrie et de ses valeurs ». Car qu’est-ce qu’ils ont fait d’autre les Troyens que de défendre leur patrie. Une patrie où ils partageaient les mêmes dieux d’ Olympe et ils bénéficiaient de la même protection que le reste des cités grecques – ces derniers d’ailleurs étaient particulièrement présents lors de l’invasion des Grecs en Troie et beaucoup sont ceux qui veulent que les Troyens soient les barbares de l’histoire. L’axe du bien et du mal pour mieux interpréter les signes du temps du 21ème siècle comme certains ont voulu nous imposer.

Alors peut être qu'à ce moment le frère bien aimé de la plus tragique prêtresse d’Apollo, Cassandre se calmera. D’autre part il cessera d’être donné le droit aux tiers – comme le font systématiquement les Turcs - de parler au nom et au sujet de la vengeance d’Hector. Ou encore en mêlant l’oeuvre poétique d’Homère avec leur propre histoire quand ils mettent en prison des chefs historiques Kurdes, des  nouveaux Nelson Mandela  comme Otzalan. Hector comme proche, appartenant à la même famille que les habitants de la Thrace est comme un ancêtre lointain. Le géographe Stravon a bien écrit que beaucoup de ressemblances entre les habitants de la Thrace et de Troie existaient depuis l'antiquité « Πολλαί δ’ ομοιότητες Θραξίν και Τρωσίν ». Les Turcs qui se sentent ou déclarent qu’ils sont les apôtres du prince de Troie Hector, même si ils ne sont pas ancêtres par le sang, mais ancêtres par les idées, peuvent bien comprendre que sur ce lieu de Troie a été jouée une tragédie où le poème d’Homère ne perd pas sa valeur poétique, ni d'ailleurs historique mais a servi à l’histoire comme ces fameux rapports des gens de l’axe du bien contre le mal. Pariis et la belle Hélène, le pauvre mari Menelaos ne sont que des alibis d’une invasion geo-economique. On se demande si l’histoire se répète avec certains faits aujourd’hui….

Si un message codé du film renvoi vers une comparaison non hasardeuse de deux guerres parallèles comme « deux vies parallèles » l’autre envoie un message clair aux petits pays de la planète. Ils les incitent à être toujours d’accord avec les décisions des grands de ce monde. En d’autres termes, à la place de la démocratie, avec tout ce qu’il fait dire à Ulysse, le réalisateur du film, enseigne la soumission. Parallèlement il découvre en elle l’intelligente vision politique. On dirait qu’il s’agit de l’administration des Açores par les portugais ou les espagnols. Enfin Ulysse avec José Maria Aznar est incomparable. L’Ithaque morale n’a rien à voir avec les mouvements du jeu d'échecs économique de la péninsule ibérique avec l’acceptation des familles américaines de jeunes soldats en Irak pour maintenir le tourisme. Transformer les petro dollars imbibés du sang de la honte n’est pas conforme aux plans rusés d’Ulysse. Ulysse pour ces bons et loyaux services comme participant - envahisseur n’a jamais réclamé sa part du gâteau de la même manière que le font aujourd’hui les entreprises amies de l’administration Bush et ses alliés.

Cependant on peut dire encore quelque chose. Des archétypes existent, ils sont produits par des trajets historiques, politiques, intellectuels, moraux, philosophiques et autres. Pourtant on ne fabrique pas de sages « sofos » avec des nominations ou en décernant des prix ou avec le système de la cotation. Cependant même si cette exception a été produite avec Nestor et même si à tort a prédominé l’interprétation de nommer avec le nom Nestor le plus âgé, le plus sage et judicieux d’un groupe social ou politique d’une communauté ou un parti et même si Tony Blair était un personnage trop âgé alors ce serait une injure pour le vieux roi de Pylos Nestor de se comparer avec la même balance des valeurs en commun avec le premier ministre de gauche d’une Grande Bretagne colonisatrice. Même le réalisateur n’aura pas une opinion divergente avec cette logique. Comme il n’aura pas une opinion divergente que L’Iliade avait comme prétexte les beaux yeux d’ Hélène et que l’autre prétexte de la détention des armes de destruction massive n’est qu’un poème qui ne pourra jamais se comparer avec l’incomparable poème d’Homère. On ne donne pas comme ça « le copyright » à des mauvais copieurs de l’histoire.

Il ne sera pas non plus en désaccord qu’on nomme « barbares », les patriotes qui défendent leurs cités de l’envahisseur, en comparaison avec le nom terroriste qu’on colle aux patriotes irakiens.

Il sera aussi d’accord de dire que l’ingéniosité de la Mecque du cinéma Hollywoodien même avec ces lacunes historiques, est beaucoup plus supérieure à tous les choix et projets politiques qui sortent du bureau ovale de la Maison blanche. Trouver encore une fois pour défendre ses thèses un refuge aux règles conventionnelles du cinéma est encore une preuve de leur banqueroute.

Le film " Troie " est le début. Il suit Alexandre. Il sera le cadeau pour le nouveau président de Etats- Unis d’après l’annonce officiel de sa sortie pour le 24 novembre 2004. Cette fois-ci le cadeau arrive de la mère qui a éduqué son enfant, de la mère patrie d'Angleterre. Une contrefaçon encore plus énorme. L’allusion n’est pas pour l’appât qu' utilise le nouveau film en exposant sur son affiche le drapeau macédonien qui chromatiquement renvoi clairement au symbole de l’ancienne république yougoslave de la macédoine. A tort beaucoup de personnes l’appèlent macédoine « officiellement » quant aucun pays n’a reconnu cette « appellation d’origine non contrôlé «  à l’ONU car là il s’agit d’une autre usurpation et contrefaçon de l’histoire. C’est troublant donc, ce qu’il annonce rien qu'à l’affiche, en espérant que les spectateurs grecs ne piqueront pas à l’appât en déclenchant comme par le passé des grandes manifestations sur l’identité macédonienne. Comme avec le film Troie le film Alexandre sera le préambule qui va servir aux intérêts de l’actuelle administration Bush, sous réserve que le peuple américain les propulse au podium des élections. Ce prélude du 7ème art servira cette fois -ci à mettre le sceau sur un scénario d’invasion pour la deuxième ressource énergétique en gaz au monde:L’Iran. Il mérite d’être souligner que ce film porte la signature d’une personne qui a parlé autrefois contre l’invasion au Vietnam.

On ne peut pas prédire qu’une défaite morale et politique au front de la Mésopotamie entraînera d’autres défaites à d’autres fronts. Ces fronts soit sont nouveaux et en augmentation permanente et concernent de nouveaux projets d’invasion avec comme contre coup de nouvelles résistances des peuples historiques défendant leur culture, soit leur contenu est en relation avec l’homme tout court, sa façon de penser, de s’habiller, de vivre, d'exister, de se comporter.

En ce qui concerne l’Europe en tant qu’esprit vivant, pensée collective des peuples qui la composent, émanant d’une logique et politique commune, il est temps de comprendre et mieux connaître l’étymologie de son nom afin que des films comme Troie et Alexandre ne puissent jamais tenter de "vendre" aux Européens " les amours de la Belle Hélène " et " le génie du grand Alexandre " qui a construit des villes entières, comme alibi pour d'autres raisons en occultant le reste.

Le mot composé « Europe » n’est pas seulement synonyme de la belle Europe qui fuit l’amoureux père des dieux Zeus. Dans le poème d’ Homère on trouve les racines et les explications plus profondes que l’amourette de Zeus. Ce mot provient de « ευρύς » et « ορώ » qui veut dire large et voir qui signifie voir très loin. Mais voir très loin est l’autre aspect de la politique. La politique aussi doit être Europe, c'est-à-dire elle doit prévoir, avoir une vision en largeur et en profondeur à la fois. Cette interprétation d’ Europe qui vient de l’antiquité constitue l’autre aspect de la civilisation européenne.

Cependant au lieu de rétablir cette vérité fondamentale, les Etats de l’Europe ne proposent pas l’introduction sur des nouvelles bases scientifiques et pédagogiques l’enseignement du grec et de l’histoire de l’ Europe tant sur le plan historique que philosophique se contentant avec une légèreté de cœur à appliquer à son détriment des politiques d’euthanasie et de nécrologies budgétaires aux systèmes éducatifs. Il est évident qu'en étudiant nos classiques on comprend mieux le présent.

Ovale comme le bureau ovale de la maison blanche veut dire qu’il manque quelque chose, un morceau (ellipses) pour qu’on arrive à former la perfection du cercle. Ovale pensée est quelque chose d’elliptique, de manquant. Est-ce que nous avons le droit de laisser grandir une Europe dans un univers oval, puisque le cercle lui convient mieux ? Est-ce qu’on peut laisser les citoyens dans l’ignorance de l’histoire et  avaler  tous les "fast foods " de la « pensée ovale » ?

Donnons une vision démocratique à l’Europe, rétablissons son nom historique, celui du visionnaire. Ainsi nous serons tous fiers d'être des Troyens.

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 

 

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)