η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           

η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Οι Συναντήσεις του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής
περιόδου 2006-2007 και το Ποντιακό ζήτημα
23.01.2007

Στα πλαίσια των μορφωτικών συναντήσεων της περιόδου 2006-2007, τις οποίες διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής (ΜΟΚ), πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007, εκδήλωση για το Ποντιακό ζήτημα.

Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, ιδρύθηκε το 1959 και διατηρεί Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο σε ιδιόκτητα αναστηλωμένα κτίρια παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπου εκτίθενται τοπικές φορεσιές, κεντήματα, κοσμήματα, ξυλόγλυπτα, οικιακά σκεύη και εκκλησιαστικά είδη, γεωργικά εργαλεία κ.λ.π.. Ακόμη διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής, τμήμα ελληνικών χορών, χορευτικά συγκροτήματα και το Κέντρο Θρακικών Μελετών με βιβλιοθήκη και εντευκτήριο, καθώς και τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Κέντρο εκδίδει το επιστημονικό σύγγραμμα που περιλαμβάνει τα πορίσματα των ερευνών στην ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, λογοτεχνία της Θράκης, την "Θρακική Επετηρίδα". Επίσης ο Μορφωτικός Όμιλος συνδιοργανώνει φέτος το Διεθνές Συμπόσιο Θρακικών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Κομοτηνή.

Ομιλητής στην εκδήλωση του ΜΟΚ ήταν ο Φάνης Μαλκίδης, Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΜΟΚ πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο θεσμό των μορφωτικών συναντήσεων παρουσίασε το θέμα της εκδήλωσης και τον ομιλητή στους πολίτες της Κομοτηνής.

Στη συνέχεια ο Φάνης Μαλκίδης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναφορά «στον Εύξεινο Πόντο, ως χώρου παγκόσμιας σημασίας για την ανάπτυξη πολιτισμών, εμπορικών και οικονομικών ανταλλαγών και σταυροδρόμι ανάμεσα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, την Κασπία και τον Καύκασο». Αναφέρθηκε «στην Ποντιακή «αναγέννηση» του 19ου και 20ου αιώνα, η οποία εκδηλώθηκε με την ανάπτυξη των γραμμάτων, της οικονομικής ανάκαμψης και με τη δημογραφική άνοδο».

Στη συνέχεια ο ομιλητής επικεντρώθηκε στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χωρίζοντας την πραγματοποίηση του μαζικού εγκλήματος σε τρεις φάσεις. «Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά το 1908 και κρατά μέχρι την έναρξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η άνοδος των Νεότουρκων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η είσοδος της Γερμανίας στο Οθωμανικό κράτος, δημιούργησαν τις συνθήκες για την έναρξη των διωγμών. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε το 1915, όταν οι συγκρούσεις του πρώτου παγκοσμίου πολέμου αναβάθμισαν την πολιτική της γενοκτονίας, ενώ η περίοδος 1919-1924 αποτελεί την τρίτη, τελευταία και πιο έντονη φάση γενοκτονίας».

Ο Φάνης Μαλκίδης, αφού τόνισε ότι «επίλογος της ποντιακής γενοκτονίας αποτελεί ο ξεριζωμός των επιζώντων και η προσφυγιά στην Ελλάδα και αλλού», αναφέρθηκε «στην πορεία του Ποντιακού ζητήματος από την αναγνώριση, με καθυστέρηση από την ελληνική πολιτεία, μέχρι τις προσπάθειες διεθνοποίησής της».

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι και έθεσαν ερωτήσεις στο Φάνη Μαλκίδη αλλά έκαναν και παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι η ανάδειξη και η διεθνοποίηση της γενοκτονίας υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και αφορά όλους τους Έλληνες, ενώ η γενοκτονία και η ανάδειξη της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής, θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της πολιτικής που σέβεται την ιστορία και την αλήθεια.

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)