η φωνή σου

πρώτη σελίδα
           
η στήλη μας

   
Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com
 


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

 

Η ψήφος των Αποδήμων
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης, Νέα Υόρκη, 20 Μαΐου 2007

Είναι πλέον γεγονός, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ότι η ψήφος των Αποδήμων απασχολεί στα σοβαρά τους πολιτικούς που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής που έγινε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα, τα δυό μεγάλα κόμματα συμφώνησαν στο θέμα αυτό. Χαρακτηριστικά μάλιστα κάποια από τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ήταν μιά από τις σπάνιες φορές που τα δυό μεγάλα κόμματα συμφώνησα σε κάποιο θέμα. Μόνο το ΚΚΕ διαχώρισε την θέση του και δεν συμφώνησε. Το κόμμα αυτό διαφωνεί εκεί που τα δυό μεγάλα κόμματα συμφωνούν και συμφωνεί εκεί που αυτά διαφωνούν. Είναι και αυτός ένα τρόπος πολιτικής.

Συμφώνησαν λοιπόν να δοθεί ψήφος στους Αποδήμους. Συμφώνησαν γιά μας αλλά χωρίς εμάς. Βέβαια σε κάποιο θέμα που μας αφορά οι πολιτικοί της πατρίδας μας δεν θεωρούν απαραίτητο να έχουμε και μεις μιά γνώμη. Δεν την χρειάζονται, δεν την θέλουν δεν την υπολογίζουν τη δική μας γνώμη. Κι’ αυτός είναι ένας λόγος που δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας πείσουν ότι φροντίζουν γιά μας.

Συγκινητικό το ενδιαφέρον τους αλλά «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»

Όσο και αν θελήσει κάποιος να ερευνήσει το παρελθόν σίγουρα δεν πρόκειται ούτε μιά φορά να εντοπίσει κάποιον πρωθυπουργό, κάποιον υπουργό, βουλευτή, κάποιον πολιτικό, κάποια κυβέρνηση τέλος πάντων, που να έδειξε κάποιο έμπρακτο ενδιαφέρον γιά τον Απόδημο Ελληνισμό σε οποιοδήποτε σημείο της γης και αν βρίσκεται. Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα είναι κάποιοι νόμοι που έχουν γίνει και αυτοί όχι πάντα γιά το δικό μας συμφέρον.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πνευματική ικανότητα γιά να καταλάβει κανείς ότι πάνω στην ψήφο των Αποδήμων παίζεται ένα πολιτικό παιγνίδι των δύο μεγάλων κομμάτων. Στόχος τους η συγκέντρωση ψήφων γιά την εξασφάλιση της εξουσίας. Η γνώμη η δική μας δεν έχει καμιά σημασία γι’ αυτούς, που θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να εξουσιάζουν και την δική μας ζωή. Ούτε και χρειάζονται τη γνώμη μας. Το νομοσχέδιο θα εγκριθεί χωρίς εμείς να έχουμε κάποιο λόγο.

Κάποια παρέμβαση του ΣΑΕ, του οργανισμού που υποτίθεται ότι ιδρύθηκε γιά τους Απόδημους, μάλλον εξυπηρετεί τους σκοπούς των κομμάτων.

Είχα την ευκαιρία να καλύψω δημοσιογραφικά πάρα πολλές επισκέψεις πολιτικών από την Ελλάδα. Ερχόντουσαν εδώ, σκορπούσαν αφειδώς τις υποσχέσεις, γέμιζαν με ελπίδες και όνειρα όσους είχαν την αφέλεια να τους πιστεύουν και μόλις έμπαιναν στο αεροπλάνο της επιστροφής λησμονούσαν τα πάντα. Κι’ απόμεναν οι Απόδημοι να περιμένουν τις υποσχέσεις των ασυνειδήτων πολιτικών.

Όλοι αυτοί έφταναν εδώ με μιά άδεια βαλίτσα και αναχωρούσαν γεμάτη με εφτά. Όχι πως μέσα σε αυτές έκλειναν και τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει. Απλούστατα τις γέμιζαν με τις προσφορές των φίλων, που πάνω στην αφέλειά τους πρόσφεραν στον κ. Πολιτικό μήπως και φιλοτιμηθεί και φροντίσει γιά κάποιο πρόβλημά μας.

Στον πολιτικό χώρο της Ελλάδας έχει χαθεί κάθε έννοια τιμιότητας. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία των κατοίκων της χώρας. Κανείς δεν τους εμπιστεύεται και όλοι έχουν πάψει να τους υπολογίζουν και να τους υπολήπτονται. Πως να εμπιστευτούν οι Έλληνες πλέον έναν πολιτικό όταν ο χορός των ομολόγων μήνες τώρα ταλανίζει τους πάντες και τα εκατομμύρια των ευρώ έχουν πετάξει από τα ταμεία. Πως να νοιώσουν σίγουροι όταν ακούν τον κ. Πολύδωρα, Υπουργό Δημόσιας Τάξης, υπεύθυνο ενός τόσο νευραλγικού Υπουργείου, να δηλώνει με θράσος στην Βουλή ότι. «κάνει αγγαρεία. Εκτιοίει ποινή» Πως να τον εμπιστευτούν όταν η υπό τας διαταγάς του ΕΛ-ΑΣ έχει κυριολεχτικά διαλυθεί. Οι Έλληνες δεν τους εμπιστεύονται πλέον. Και αυτοί νοιώθουν πως δεν μπορούν πλέον να είναι σίγουροι γιά την καρέκλα τους στην Βουλή. Χρειάζονται ίσως κάποιους καινούργιους που να μην τους γνωρίζουν από την καλή. Χρειάζονται κάποιους που να μπορεί να τους εμπιστεύονται ακόμη. Και επέλεξαν αυτοί οι «κάποιοι» να είμαστε εμείς.

Η ιστορία ξεκινάει με την ίδρυση του ΣΑΕ. Ενός οργανισμού που από το 1995 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα έχει κατασπαταλήσει πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια σε ένα μηδενικό έργο. Ένας οργανισμός που μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει τίποτα στον Απόδημο Έλληνα παρά μόνο τα ταξιδάκια και τις διασκεδάσεις των συνέδρων του κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το ΣΑΕ είναι ένα έργο της ελληνικής γραφειοκρατίας και ιδρύθηκε γιά να εξυπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις και όχι τους Αποδήμους. Η Μαρίνα Φράγκου, διευθύντρια του κεντρικού γραφείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη και βοηθός του τότε παγκοσμίου προέδρου Άντριου Άθενς είχε γράψει σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Odyssey"τον Οκτώβρη του 2000. «Τρεις κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν στο ΣΑΕ. Οι ηγέτες του, οι σύνεδροι – μέλη και οι Έλληνες πολιτικοί. Όλοι φαίνεται να έχουν βολευτεί με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους κόλπους του οργανισμού.» Και ο νοών νοείτω.

Μετά από το ΣΑΕ και με την βοήθεια αυτού του οργανισμού, ακολουθεί η απόφαση γιά την ψήφο των Αποδήμων. Τι θα επακολουθήσει; Μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα μιά και οι όλες ενέργειες μας οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα.Οι φωστήρες του πολιτικού χώρου της Ελλάδας θα αρχίσουν να ταξιδεύουν σε όλα τα σημεία της γης όπου υπάρχουν Απόδημοι και θα αρχίσουν τις ψεύτικες υποσχέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την ψήφο μας. Θα μας μιλάνε γιά τα «Γαλάζια ή τα Πράσινα παιδιά» τα οποία θα βολευτούν σε κάποια θέση γιά να απομυζούν το δημόσιο χρήμα και με την πάροδο του χρόνου θα εξελιχτούν σε ομολογοφάγους και άρπαγες του δημόσιου χρήματος. Γνωρίζουν πως αρκετοί από τους Αποδήμους διαθέτουν και κάποια παχουλά πορτοφόλια και φυσικά θα επιχειρήσουν να έχουν κάποια πρόσβαση σε αυτά. Θα καταφέρουν να μας κομματικοποιήσουν και θα μας εξωθήσουν να κόψουμε ακόμη και την «καλημέρα» μεταξύ μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά τους.

Η παροχή ψήφου στους Απόδμους είναι κάτι που αυτή τη στιγμή ο ελληνισμός της ξενιτιάς δεν το χρειάζεται. Δεν θα μπορέσουν ποτέ οι Απόδημοι με την ψήφο τους να προσφέρουν κάτι στην πατρίδα αλλά ούτε και στους ίδιους. Εκείνο που χρειαζόμαστε εμείς οι Απόδημοι από την πρώτη στιγμή της ξενιτιάς μας και το οποίο ποτέ δεν μας έδωσε η πατρίδα μας, είναι η αγάπη της και το ενδιαφέρον της γιά μας. Αυτά δεν τα είδαμε ποτέ. Και η ψήφος δεν πρόκειται να μας το δώσει. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε όλα όσα μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει στις ξενιτιές μας ας φωνάξουμε όλοι ένα «όχι» σε όλους αυτούς που μας εμπορεύονται. Σ΄ αυτούς που θέλουν να μας μετατρέψουν σε πιόνια των βρώμικων παιγνιδιών τους.

denniskontarinis@yahoo.com

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος  γράφει ιστορία
ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

    Θερμοπύλες
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κ.Καβάφης 1903

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

ΑΡΧΕΙΟ

Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν
Νά είσαι καλά καί νά χαίρεσαι, οι θεοί δέ νά σού δίδουν ευτυχία. (Οδύσσεια Ω 402.)