η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 
 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

 Ελληνικό Θέατρο
Βούπερταλ
Griechisches Theater
Wuppertal

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 DIAGORAS

ΔΙΑΓΟΡΑΣ
 ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
 

 

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά 2004

Η ιστοσελίδα μας «www.metanastis.com» είναι μια από τις πρώτες του διαδικτύου στην ελληνική γλώσσα. Μπήκαμε στο χώρο του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι με την αρχή: «Μια λέξη αλήθειας μπορεί να υπερνικήσει ολόκληρο τον κόσμο».

Κρίναμε ότι είναι καθήκον μας να συνεπιστρατευτούμε με τις αμέτρητες ιστοσελίδες που θα πολλαπλασιάζονταν και πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα, έτσι να προκαλέσουμε ρήγματα στον μηχανισμό της οργανωμένης υποσυνείδητης μονόπλευρης καθοδήγησης των μαζών από τη μεριά των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Δεν είμαστε άνθρωποι καμίας μονιστικής θεωρίας. Για μας το άτομο, δεν είναι μόνο καταναλωτική κοπρομηχανή, αλλά συνδιαλεγόμενο κοινωνικό ον. Τόσο υλιστικό, όσο και ιδεαλιστικό, είναι μέλος της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Είναι αναγκαίο κομμάτι της ενότητάς της, εν όσο υπάρχει υποβάλλεται στην πειθαρχία της δοσμένης κοινωνικής οντότητας. Πάνω στη καθημερινή συμπεριφορά του ατόμου στηρίζεται κάθε κοινωνία και από αυτό εκπορεύεται η ποιότητά της. Το άτομο, σε τελική ανάλυση κάνει μόνο του την επιλογή του, είναι αρμόδιο και υπεύθυνο να λύνει τα καθημερινά του προβλήματα και είναι «καταδικασμένο» να μην προκαλεί κοινωνική διαταραχή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ταυτόχρονα και τυφλή υποταγή σε κάθε ωμή πολιτική και θρησκευτική επιβολή από τα πάνω.

Στην εποχή μας που διαλύονται τα σύνορα, ανταμώνονται οι διάφοροι πολιτισμοί το άτομο απληροφόρητο βρίσκεται όλο και πιο απροστάτευτο και συναντά τη σκληρότητα της πλατειάς νέας πολύπλοκης κοινωνίας της οποίας οι σφετεριστές θέλουν να καρπωθούν ολομόναχοι τα αγαθά της. Ωστόσο, όσο και ανήμπορο να είναι, «σε εξαιρετικές συνθήκες η σταθερότητα ενός ατόμου μπορούσε να τραντάξει τον κόσμο», η αξία του δεν μηδενίζεται πολύ περισσότερο το άτομο έχει διαστάσεις και καταλαμβάνει χώρο στο διάστημα. Πλουτισμένοι με αυτούς τους στοχασμούς, επισημαίνοντας το νόημα άνθρωπος χωρίς να τον προσδιορίζουμε απασχολούμαστε μαζί του, στην ουσία με τον εαυτό μας και τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο ανθρωπολογικό και κοινωνικό μας χώρο.

Με αυτή την έννοια η ιστοσελίδα μας καλεί τον κάθε αναγνώστη να πάρει το θάρρος να οικονομήσει χρόνο, να πάρει μέρος στη μεγάλη οικουμενική κοινωνική μας συζήτηση. Η φιλοσοφική βάση της ιστοσελίδας μας είναι η αλληλεξάρτηση, η κοινωνική συμβίωση, η ποιοτική συμπεριφορά του ατόμου που επισημαίνει την προσωπικότητά του, έτσι στο τέλος μέσα στην ανωνυμία του να μη χάνει και τον εαυτό του. Δεν μας διέπει καμία φορμαρισμένη πολιτική ή θρησκευτική ιδεολογία, δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε το διάλογο με οποιονδήποτε εφόσον είναι μέλος της κοινωνίας με το δικό του εσωτερικό κόσμο. Πολύ δε περισσότερο όταν είμαστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχει αναλλοίωτος θεός, ούτε μόνιμη πολιτική ιδεολογία. Δεν ξέρω τη αισθάνθηκαν και τι στοχασμούς έκαναν η πλειοψηφία των ανθρώπων, αν βρήκαν βέβαια ευκαιρία να σκεφτούν, όταν είδαν τη μέρα που γεννήθηκε ο Χριστός να προσγειώνεται στον 'Αρη, μετά από έξη μήνες ταξίδι στο διάστημα, ο δορυφόρος «Βeagel 2». Με τις αντιπαραθέσεις που κάνουμε προσπαθούμε να παραμείνουμε κοντά στην καθημερινή πραγματικότητα της αφετηρίας για έρευνα. Έτσι να μπορούμε να διακρίνουμε και να προσδιορίσουμε την ασύδοτη και ανεύθυνη τρομοκρατία που μας λοιδορεί, ότι αυτή είναι γέννημα και απαύγασμα της υπεύθυνης κρατικής τρομοκρατίας.

Όταν κανείς συνδέει την ελευθερία της γνώμης του με τον μηχανισμό της υπαρξιακής του αναγκαιότητας, σαν δημοσιογράφος ή σαν εφημερίδα, όσο μεγάλος κι να γίνει δεν μπορεί να μείνει γνήσιος, αφού θα είναι εξαρτημένος από το άρμα της εκμετάλλευσης της ελευθερίας της γνώμης που με τη σειρά τους όλα υπόκεινται στον έλεγχο των οικονομικών κολοσσών. Στην περίοδο αυτή οι ερασιτεχνικές ιστοσελίδες που δεν έχουν οικονομικούς σκοπούς και εξαντλούν τη δραστηριότητα τους στον κοινωνικοπολιτικό χώρο προσφέρουν άξιο της προσπάθειας τους αναντικατάστατο ανθρώπινο έργο. Ελπίζουμε και στο μέλλον θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλοι απρόσκοπτα το έργο μας.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.
 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

 

Θερμοπύλες
Κ.Καβάφης 1903

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
Ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ απ' το χρέος μη κινούντες.
Δίκαιοι κ' ίσιοι σ' όλες των τες πράξεις.
Αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία.
Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
Είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
Πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε.
Πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
Όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
Πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος.
Κ΄ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
(θα ξεσκεπαστούνε)
ο σχολιαστής

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ