η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

Μοναρχία, όχι ευχαριστούμε!
Βάιος Φασούλας

Μέσα στα τεράστια και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, ένα ακόμη φλέγον και επίκαιρο που προέκυψε και θα προκύπτει για πάρα πολύ ακόμη, είναι κι αυτό του «τέως» βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι «Σελίδες», www.koutouzis.gr/ teos.htm δίνουν την ευκαιρία προσκαλώντας τους αναγνώστες να γράψουν τις γνώμες τους και καλά θα ήταν να βλέπαμε ποικίλες απόψεις, ανεξάρτητα αν είναι θετικές ή αρνητικές. Η ελεύθερη έκφραση είναι ένα από τα πιο βασικά αγαθά της δημοκρατίας και προς το παρόν έχει ισχύ.

Μετά το μπαράζ των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του περασμένου Οκτώβρη (θα θυμάστε την αποπροσανατολιστική λάσπη που έπεσε και το ρεζίλη που υπέστησαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης προκειμένου και τα δυο κόμματα εξουσίας να δυναμώσουν εκλογικά) μια άλλη αιθαλομίχλη πνίγει αυτές τις μέρες την Ελλάδα πλαισιωμένη με το μανδύα του «βασιλιά». Οι επόμενες σφυγμομετρήσεις θα έχουν δυσκολίες να προσδώσουν προγνωστικά για τα κόμματα εξουσίας κι αυτό γιατί σε ό,τι αφορά το Πασόκ, ως ένα βαθμό προπαρασκεύασε το έδαφος της επιστροφή του «τέως» και σε ό,τι αφορά τη Ν. Δ. θα καλλιεργήσει αυτή την επιστροφή, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες ένθερμες δηλώσεις του «ψηλού» υπέρ του «τέως» καθώς και την αναφορά του στα ανθρώπινα δικαιώματα!

Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά του πρώην βασιλιά, πρόσφατα αναφερθήκαμε και όσο πιο ευγενικά μπορούσαμε, αποφεύγοντας ιστορικές αναδρομές. Και στο ίδιο σχόλιό μας λέγαμε ανάμεσα στ' άλλα και τούτα: «Τώρα αν ο «τέως» νιώθει Έλληνας και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Πιστεύουμε πως όταν θα 'ρθει η στιγμή θα αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εμείς δεν μπορούμε να αποτρέψουμε δεινά, που οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί δε βλέπουν ή κάνουν πως δε βλέπουν»

Τόσο στη συγκεκριμένη παράγραφο όσο και στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κ. Γκλύξμπουργκ (συνέντευξη Τύπου Πέμπτη βράδυ, 05.12. 2002 στο Λονδίνο) ο οποίος ανέπτυξε τις μελλοντικές προθέσεις του όπως: τη γρήγορη εγκατάστασή του με τη σύζυγό του στην Ελλάδα και ανεξάρτητα αν του δοθεί ή όχι ελληνικό διαβατήριο, ο «τέως» θα χρησιμοποιήσει διαβατήριο Ευρωπαϊκής Χώρας. Τη δημιουργία ιδρύματος «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ», για την ενίσχυση παθόντων φυσικών καταστροφών κ. ά. Επίσης με τίποτα δεν διατίθεται να απαρνηθεί τον τίτλο του βασιλέως ή του τέως βασιλέως των Ελλήνων και ότι δεν έχει πρόθεση να πολιτευτεί! κλπ.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ως πολίτης στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να του το αρνηθεί, τη στιγμή που η υπηκοότητα πλέον για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες η απόκτησή της είναι εύκολη και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις όσο και μια ταξιδιωτική βίζα. Από κει και μετά αρχίζει μια ιστορία, όχι καλή κατά την άποψή μας, και τα χαρακτηριστικά της είναι το ξεκίνημα του διχασμού των Ελλήνων, κάτι που άλλωστε φάνηκε.

Δε έχουμε προσωπικά με τον «τέως» βασιλιά διότι δεν πρόλαβε να αναλάβει δυναμική δράση. Η συχωρεμένη μητέρα του, και γενικότερα το παλάτι, έχει φροντίσει ποικιλόμορφα να αφήσει μελανές σελίδες στην ιστορία της Πατρίδας μας μαζί με την κομπανία των παπάδων και πολιτικών αχταρμάδων. Το ίδρυμα που οραματίζεται ο κ. Κ. Γκλύξμπουργκ, καλά να είναι ο άνθρωπος, αποτελεί αποπροσανατολιστικό δόλωμα όπως και ο πατριωτισμός του, μάλιστα σε μια εποχή που τους πατριώτες τους «πάτησε» το τρένο και μείνανε μόνο αχταρμάδες και έμποροι του Ελληνικού Κράτους το οποίο ξεπουλούν συνεχώς και διαμελίζουν.

Αν ο «τέως» έχει «ενδιαφέροντα» για την Ελλάδα, αυτό τον τιμά, αλλά όπως προαναφέραμε, γιατί δε δέχεται να αποκτήσει ένα ελληνικό όνομα αφού θέλει τόσο πολύ να γίνει Έλληνας και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο εδώ και τώρα και να γίνει και σεβαστή η προσφορά του για το ίδρυμα;

Παρεμπιπτόντως από βρώμικα ιδρύματα του παρελθόντος οι Έλληνες τα έχουν ζήσει και τα έχουν στο πετσί τους και ούτε θα τα ξεχάσουν όσο ζουν. Η «βασιλομήτωρ»-αρχιτέκτων, μέσα στο τότε Ελληνικό «βασίλειο» μετάβαλε ορφανά που προέκυψαν από τον εμφύλιο πόλεμο σε γενίτσαρους και εκτόπισε τους Έλληνες σε διάφορες ατραπούς: φυλακές, δολοφονίες, αναγκαστική φυγή των πατεράδων μας, στέρηση της Πατρίδας και αφαίρεση της ιθαγένειας και με ως κατακλείδα υπήρχε ένα αέναο φασιστικό «βασιλικό» φακέλωμα.

Γι' αυτό το παρελθόν της δυναστικής Μοναρχίας των αλλοδαπών Γκλύξμπουργκ, που οι Έλληνες, «δεξιοί» και «αριστεροί» έδωσαν τα πάντα προκειμένου να ξεχαστεί, έρχεται σήμερα ο κ. Κ. Γκλύξμπουργκ να μας το θυμίσει και να ζωντανέψει το διχασμό.

Κι αυτό φαίνεται αυτές τις μέρες και με έντονες αντιπαραθέσεις ορισμένων επωνύμων βουλευτών της Ν. Δ. που τινάζουν στον αέρα τις «καλές» προθέσεις του προέδρου της που λέει πάντα ό,τι λέει και όχι μόνο. Οι στημένες εδώ και δεκαετίες βασιλόφρονες οργανώσεις ανά την Ελλάδα και εξωτερικό είχαν πάντα και τη συμπαράσταση βουλευτών της Ν. Δ. αλλά και ορισμένων παπάδων που τις αγίαζαν. Μια μάζα από κράχτες υποστηριχτές, οι οποίοι περίμεναν την ευκαιρία να εκδηλωθούν πλατιά και να προετοιμαστούν να υποδεχτούν τη Μοναρχία στην Ελλάδα!!!

Μοναρχία, με μια λέξη, σημαίνει αγγλικός ιμπεριαλισμός. Όλη η δίνη που πέρασε η Πατρίδα μας την οφείλει στους 'Αγγλους που μέσω της «βασιλικής» εξουσίας μας έστησαν τον εμφύλιο και χαλάστηκαν ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, που ενώ και οι δυο πολεμούσαν για τον ίδιο σκοπό, για την Πατρίδα, ο ένας σκότωνε τον άλλον. Στρατός και «βασιλική» χωροφυλακή εκτέλεσαν τα πιο απάνθρωπα και βάρβαρα «καθήκοντα» σε βάρος του Ελληνικού λαού. Ας μη τα θυμόμαστε κι ας μην αναζητούμε ζυγαριές που τα μίση και τα πάθη τινάζουν στον αέρα.

Οι έλληνες δεν έχουν ανάγκη ούτε από βασιλιάδες ούτε από ιδρύματα ούτε από ύμνους πολιτικών της Ν. Δ., και άλλων, ούτε βέβαια και αφορίσματα από την κυβέρνηση του Πασόκ. Έχουν ανάγκη από δημοκρατία και ειρήνη, κάτι που η Μοναρχία δε το έκανε ποτέ. Και επί πλέον έχουμε μια Πολιτεία, προσέξτε όταν λέμε πολιτεία δεν εννοούμε μόνο τις κυβερνήσεις αλλά όλους τους δημοκρατικούς και πολιτιστικούς φορείς, που εκ των πραγμάτων θα νοιαστούν να φτιάξουν κι άλλα ανάλογα ιδρύματα από μας για μας.

Αυτά τα λίγα για τον κ. Κ Γκλύξμπουργκ, συμπαθή και επικοινωνιακό κατά τ' άλλα. Αν έριχνε και κάνα δάκρυ σίγουρα δε θα λείπανε τα μαντήλια μερικών να τα σκουπίσουν και σίγουρα θα συγκινούσε πολλούς.

Καλό χειμώνα.

Ε Ε-Γερμανία, Δεκέμβρης 07.12.2002
www.fasoulas.de
vaios@fasoulas.de 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ