η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

 

  

Δεύτερο Ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Ακαδημαϊκό Συμπόσιο Harvard-MIT στη Βοστόνη σχετικά με την επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Το Δεύτερο Ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Ακαδημαϊκό Συμπόσιο Harvard-MIT πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου στη Βοστώνη σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τελετών του John F. Kennedy School of Government. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι σύλλογοι Ελλήνων φοιτητών Harvard και MIT με την ευγενική χορηγία του προγράμματος Κόκκαλη, του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Βοστόνης, του Minda de Gunzburg Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Ελληνικού Προξενείου, του Υπουργείου Τύπου και του Μαλιώτειου Ιδρύματος.
Το συμπόσιο προλόγισαν η κ. 'Αννα Στεφανίδου, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Harvard και ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΜΙΤ, ο οποίος μετέφερε στο κοινό και το γραπτό χαιρετισμό του πρέσβη της Ελλάδας στην Washington, κ. Αλέξανδρο Φίλων.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού κ. Δήμητρα Ήγκαν, η οποία ενημέρωσε τους ακαδημαϊκούς και φοιτητές για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στους στόχους της Διεύθυνσης Αποδήμου Ελληνισμού.
Αναφερόμενη στη συμμετοχή του αποδήμου Ελληνισμού, και ιδιαίτερα στα προγράμματα εθελοντισμού, Ολυμπιακής εκπαίδευσης και λαμπαδηδρομίας, η κ. Ήγκαν τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που ομοεθνείς εκτός των γεωγραφικών συνόρων της διοργανώτριας χώρας θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση των Αγώνων με την έγκριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων της Βοστόνης τις οποίες προλόγισε και συντόνισε η κ. Εύα Τσουκαλίδου, τελειόφοιτος του Harvard, περυσινή πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών και εμπνεύστρια της ιδέας αυτού του Συμποσίου.
Ο κ. Σπύρος Πολλάλης (Harvard Graduate School of Design) που παρέστη μέσω ζωντανής οπτικοακουστικής σύνδεσης με τη Ζυρίχη, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που προσφέρουν οι αγώνες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη διοργανώτρια χώρα και έστρεψε την προσοχή στο παράδειγμα της Ισπανίας. Παρατηρώντας ότι «οι Ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις διαθέτουν εξαιρετικό πνευματικό κεφάλαιο, έχουν άρτια εκπαιδευμένους μηχανικούς, αλλά περιορισμένους χρηματικούς πόρους», ο κ. Πολλάλης έκρινε πως οι Ελληνικές εταιρείες δεν αναμίχθηκαν επαρκώς στα σχετικά έργα και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μάθημα για την αξιοποίησή τους στο μέλλον.
Η εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Μπερτσέκα (Lesley University) συνέκρινε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιοελληνική παιδεία με την εκπαίδευση στη σύγχρονη εποχή. «Μέσα από τα σχολεία μπορούμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη», είπε η κ. Μπερτσέκα, συγχαίροντας την Οργανωτική Επιτροπή για το εκπαιδευτικό της έργο. Πρόσθεσε όμως ότι η ποιότητα της έκθεσης των παιδιών της ομογένειας στον ελληνικό πολιτισμό απαιτεί βελτίωση και κάλεσε το κοινό να σκεφτεί πώς μπορεί η παρούσα ευκαιρία να αξιοποιηθεί ώστε να επανασυνδεθούν με την κληρονομιά μας τόσο τα ελληνόπουλα όσο και τα άλλα παιδιά στο εξωτερικό. Η ίδια πρωτοστατεί σε μια πρωτοβουλία συναδέλφων της για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τους Ολυμπιακούς σε δημόσια σχολεία.
Στην ομιλία του ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Ιωαννίδης (Tufts University) τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια στην εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων και για αξιοποίησή τους μετά το πέρας των Αγώνων για κοινωφελείς σκοπούς. Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι «αν το πρόγραμμα εθελοντισμού πετύχει, θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, γιατί θα ενδυναμώσει την έννοια της κοινωνικής ευθύνης».
Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οργανωτές και ομιλητές συζήτησαν με την κ. Ήγκαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτυχία των Αγώνων.

 Φωτογραφιες:


απο αριστερά:Ευα Τσουκαλίδου, Δημήτρης Μπερτσεκάς, Ιωάννα Μπερτσεκά, Ειρήνη Chloe Markenscoff-Παπαδημητρίου, Evangeline Stefanakis, Δήμητρα Ήγκαν, Eraklis Stamelos, 'Αννα Στεφανίδου, Vassiliki Yiannoulis, Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος, 'Αννα Πισάνια.

 
H κα Μπερτσεκά δέχεται μια ερώτηση από τον κο Πολλάλη, που βρίσκεται στη Ζυρίχη.

 
Ο κος Πολλάλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρών μέσο ζωντανής οπτικοακουστικής σύνδεσης με τη Ζυρίχη.

 'Αννα Στεφανίδου
  astefani@gsd.harvard.edu 

 

 

Όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

  ΑΡΧΕΙΟ