η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

 

ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

"δειλοί, μοιραίοι κι' άβουλοι αντάμα
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"
Κ. Βάρναλης

Μόνο αποτυχημένες γραφειοκρατίες σαν τις Ελληνικές ήταν δυνατόν να συνεχίζουν ακόμη και τώρα να αποκαλούν την εισβολή στο Ιράκ πόλεμο. Το ερώτημα είναι αν κανείς καταλογίσει σε αυτές μορφωτική ανεπάρκεια τι πρέπει να κάνει στους επικεφαλείς πρωθυπουργούς καθηγητές πανεπιστημίου και στους αδημονούντες να τους αντικαταστήσουν διδάκτορες της ιστορίας. Θα έλεγα πολιτική, στην ουσία, ηθική ανεπάρκεια. Πρόκειται για παραχάραξη που μεταξύ άλλων συνιστά ύβρη απέναντι στην ελληνική γλώσσα. Εμάς δεν μας διαφεύγει ότι ο πόλεμος είναι λέξη ουδέτερη ως προς τον καταλογισμό ευθυνών σε αντίθεση με την εισβολή που με σαφήνεια καταδεικνύει τον ένοχο.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της περιοχής υπήρξαν ο κύριος λόγος της εν εξελίξει εισβολής και κατοχής ιρακινού εδάφους από τον αμερικανοβρεττανικό άξονα. Όλα τα άλλα που αφορούν τη δημοκρατία και το όντως απεχθές καθεστώς του Ιράκ μόνο ως κωμικοτραγικά μπορούν να εκληφθούν.

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ
Αν ο ευρωπαϊκός τύπος στις αρχές του 20ου αι. αναφερόμενος στη συνθήκη της Λοζάννης έγραφε ότι μυρίζει αίμα και πετρέλαιο στην περιοχή του Κουρδιστάν, στις αρχές του 21ου αι. θα πρέπει να προσθέσει το Φυσικό Αέριο. Επίσης τους αγωγούς των ενεργειακών αυτών προϊόντων. Ίσως να είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο, που έχει υποστεί τέτοια πολλαπλή ρυμοτόμηση. Εκτός από έδαφος και το ενεργειοφόρο υπέδαφος του έχει διαμελιστεί επίσης κι ο λαός. Η αγωνιώδης και ένοχη προσπάθεια να καταστεί το κουρδικό ζήτημα παράμετρος της εισβολής με πιθανή προοπτική επίλυσής του, ασφαλώς και στερείται των πολιτικών και ηθικών εκείνων όρων που θα συνέβαλαν στη λύση του.
Κανένα Ελληνικό Μέσο ενημέρωσης δεν έδειξε τις επαναλαμβανόμενες όλες αυτές τις ημέρες αντιπολεμικές διαδηλώσεις των δεκάδων χιλιάδων Κούρδων σε Ευρωπαϊκές πόλεις με κεντρικό αίτημα την απελευθέρωση του κρατούμενου σε καθεστώς απομόνωσης στο Ίμραλι, ηγέτη τους. Όπως αποσιωπήθηκαν οι δηλώσεις του τελευταίου, ότι ο δρόμος επίλυσης του Κουρδικού είναι αυτός της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ότι το Κουρδικό δεν μπορεί να λυθεί στη βάση του εθνικισμού ο οποίος αντί να λύσει τις αντιθέσεις, τις εμβαθύνει.
Η πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη (1) για την απονομή στον ιστορικό ηγέτη του πιο μαρτυρικού λαού στον κόσμο του Νόμπελ ειρήνης, πέραν της συμβολής στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή έχει να κάνει επίσης με την αποκατάσταση της άσχημης εικόνας των ελλήνων λόγω των μεγάλων ενοχών γνωστής γραφειοκρατικής ομάδας. Ας μην διαφεύγει και ιδιαίτερα σε όσους σήμερα αναφέρονται στο κουρδικό και οδύρονται για τα όντως φρικτά δεινά των κούρδων από τον Σαντάμ, ότι ωχριούν μπροστά σε εκείνα που έχει υποστεί ο ίδιος αυτός λαός από το κεμαλικό ρατσιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Τα 4000 πυρπολημένα χωριά του Βόρειου Κουρδιστάν αποτελούν αψευδή μάρτυρα.

ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ
Εκείνο βέβαια που με ένταση και έμφαση αναδεικνύεται όλο αυτό το διάστημα, είναι το μέλλον της Ευρώπης.
Πολλοί θα θυμούνται το πολιτικό αίτημα προηγούμενων δεκαετιών για την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Η τετραετούς διάρκειας εταιρική σχέση συνεργασίας (Ε.Σ.Σ.) ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Ρωσία, που ισχύει από τον Ιούνιο του 1999 και που την είχε υπογράψει η προεδρεύουσα τότε χώρα της Γερμανίας, οφείλει στις 31 Μαΐου 2003 στην Αγία Πετρούπολη όπου θα γίνει η σύνοδος Ε.Ε. και Ρωσίας να βρει τη συνέχειά της, στην προοπτική της ένταξης. Το ευρωπαϊκό γεωοικονομικό υπόβαθρο της πολυκατοικίας της Γηραιάς Ηπείρου, βρίσκεται στα Ουράλια, στο γεωγραφικό πλάτος 60ο που ταυτόχρονα διέρχεται από τις πλέον ενεργειοφόρες περιοχές του πλανήτη. Η προοπτική αυτή που περνά από την πολιτική γεωοικονομία στην γεωοικονομική δημοκρατία δεν απαντά μόνο στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής στο χώρο της Ε.Ε. αλλά κυρίως επιστρέφει την Ευρώπη στην ιστορία, τη γεωγραφία, την ίδια την ετυμολογία της λέξης «Ευρώπη», η οποία κατά μια εκδοχή είναι σύνθετη αφού προέρχεται από το ευρύς και ορώ(2), που σημαίνουν, βλέπω μακριά.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η χρήση φθηνής ενέργειας για τη μείωση του κόστους, συνεπώς την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, οφείλει να είναι στους σχεδιασμούς της χώρας μας, της μοναδικής χώρας των Βαλκανίων που είναι στην ΟΝΕ. Ταυτόχρονα η πολιτική υποχρέωση για καθιέρωση των αρχών της ευρωπαϊκής διαλειτουργικότητας στα δίκτυα αγωγών Φυσικού Αερίου στο ευρωπαϊκό σώμα και απορρέει από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Αντί όμως αυτού, εκείνο που προωθεί η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και τις αντιπολίτευσης, είναι το παζάρι για την αγορά Φ.Α. από την Τουρκία. Τα πρόσφατα δημόσια επαινετικά σχόλια όσο η καταφανής ειρωνεία ως προς τον ενεργειακό κόμβο, του πρεσβευτή Μίλερ για το ίδιο ζήτημα, αυτό επιβεβαιώνουν.
Είναι μεγάλο ψεύδος ότι ο αγωγός των 36΄΄ που θα έρχεται από την Τουρκία, μπορεί να θεωρηθεί αγωγός μεταφοράς Φ.Α. στην Ευρώπη. Εκείνο όμως που μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βαρύτερο ατόπημα είναι οι τιμές αγοράς του Φ.Α.
Η χώρα μας θα αγοράζει χονδρικά από την Τουρκία στην ίδια τιμή που η Βουλγαρία το πουλάει στη λιανική. Η αποσιώπηση αναφοράς στο ίδιο ζήτημα από τους υπεύθυνους της ΔΕΠΑ κατά την προχθεσινή τους επίδειξη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου, δεν είναι τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαία η συμφωνία της Νομαρχιακής συμπολίτευσης και της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι τους είπαν να κάνουν, έτσι έκαναν. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει είπαν.
Πολύ λίγο τους νοιάζει το υψηλό τιμολόγιο. Το υψηλότερο στη γη. Επίσης το ότι δεν προβλέπεται ο κεντρικός και ο Βόρειος Έβρος να πάρουν ποτέ φυσικό αέριο. Εκτός και αν υποσυνείδητα το αναμένουν από μας, αφού τα ίδια έκαναν και με την Εγνατία και τα χερσαία Δαρδανέλια, τον κάθετο άξονα.
Η πρόταση που εδώ και αρκετό διάστημα έχουμε απευθύνει προς τους Δημάρχους του Νομού αφορά στο να προχωρήσουν από κοινού με το Επιμελητήριο και τις ΕΑΣ στη σύσταση φορέα για προμήθεια Φ.Α από τον πλησιέστερο αγωγό της Βουλγαρίας. Άλλωστε μετά το 2006 και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αυτό θα μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Ας τους προλάβουν. Είναι η μοναδική λύση για τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το βεβαρημένο στο τριπλάσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενεργειακό κόστος. Να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών αγροτικών δραστηριοτήτων.
Ήδη σε ορισμένες περιοχές έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από αιρετούς της Τ.Α. να το κάνουν. Το κίνημα για την οδική Εγνατία της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να βρει τη συνέχειά του στην ενεργειακή. Να δείξει με άλλα λόγια το δρόμο προς μια άλλη Θρακική διακυβέρνηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο στίχος του ποιητή απεικονίζει την υπαρκτή πραγματικότητα και αυτό δεν τιμά την Αυτοδιοίκηση αλλά και την ιστορία της Θράκης. 'Αραγε τι είδους αναβάθμιση προσδοκούν στο παγκόσμιο συνέδριο Θρακών το καλοκαίρι, όταν προγραμματίζουν την πρόσκληση των νεκροπομπών της;

 

(1).ΜιχάληΧαραλαμπίδη: http://www.dpe.gr 
(2). Χρήστου Κηπουρού: Το όνομα της Ευρώπης

* Ο Πασχάλης Χριστοδούλου είναι πρώην Δήμαρχος Σουφλίου και υποψήφιος νομάρχης Έβρου τον Οκτώβριο του 2002.

Θράκη, Απρίλιος 2003
pashalsf@otenet.gr

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 

Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ