η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

«Υπερασπισθείτε την Ελλάδα, διότι εις αυτήν οφείλομεν τα φώτα μας, τας επιστήμας, τας τέχνας και όλας τας αρετάς μας». - ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ (1694-1778).

Η Ελληνική Προϊστορία είναι η πρώτη διανοητική και επιστημονική θα λέγαμε σκέψη που δόθηκε στον άνθρωπο σε πανάρχαιους χρόνους και διατηρήθηκε υπό μορφή μύθων. Αυτή έδωσε τα Κοσμολογικά Πρότυπα που επεξεργάσθηκαν κατόπιν με την Φιλοσοφία τους οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι. Τότε έγινε η πρώτη αναζήτηση της προέλευσης του κόσμου και η ερευνητική διείσδυση στη θεμελιώδη δομή του, που ακόμη και σήμερα γοητεύει τους σύγχρονους κοσμολόγους. Διότι αυτοί έφτιαξαν το διεπιστημονικό μοντέλο των θεωρητικών προβλημάτων, μακριά από τους σκοπέλους του ανταγωνισμού της αναλυτικής μεθόδου. Η αναζήτηση αυτή έγινε με μοναδικό όργανο την παρατήρηση και την λογική και όχι με τα τεχνολογικά μέσα (τηλεσκόπια, υπολογιστές, φασματοσκόπια κ.α) που διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. Μετά ήλθε ο Σωκράτης ο οποίος ερεύνησε τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.

Η σύγχρονη θεωρία για τα ολιστικά συστήματα πολυπλοκότητας απαντά σε αιτήματα αιώνων με έναν τρόπο, που προσεγγίζει κυρίως λόγω του διεπιστημονικού χαρακτήρα του, σε πολλά σημεία τις προσωκρατικές κοσμολογικές παρατηρήσεις. Αυτοί απήντησαν στο κεντρικό ερώτημα "Τι είναι ζωή;" Και είπαν ότι επρόκειτο για διάταξη ατόμων της ύλης, κάτι που δεν διαφέρει από την απάντηση των σύγχρονων διανοητών, όπως λ.χ του David Bohm που ομιλεί για "Ολότητα και συνεπαγόμενη τάξη" .Οι πρόγονοι μας με ελευθερία και καθαρότητα πνεύματος ομίλησαν για την ολιστική πολυπλοκότητα της Φύσης και του Σύμπαντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέγας διανοητής Ο. Gigon είπε ότι «η φιλοσοφία αρχίζει από τον Ησίοδο», διότι και οι Ορφικοί και ο Όμηρος και ο Φερεκύδης και οι επτά σοφοί απηχούν στα έργα τους μυθικές ή εμπειρικές επιστημονικές προσεγγίσεις (Δρ. Κωνσταντίνα Παλαμιώτου-Θωμαΐδου Πανεπιστήμιο Αθηνών). Όμως οι πρώτοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τις αρχές των όντων ήσαν οι Προσωκρατικοί, οι οποίοι τις θεώρησαν υλο-ζωικές, σε αντίθεση με τους διορισμένους επιστήμονες του καιρού μας που θεωρούν τα πάντα ύλη και φτιάχνουν γνώση χωρίς χαρακτήρα και επιστήμη χωρίς ηθική, όπως έλεγε ο Mahatma Gandhi. Έτσι χτίζουν το κράτος της βίας που θα ξεπερνά σε τρόμο και τους στυγνότερους τρομοκράτες και θα οδηγεί τον κόσμο σε ασύλληπτη αγωνία και ενδέχεται και σε εξαφάνιση, εκτός κι αν γρήγορα συζεύξουμε Γνώση και Εξουσία με την Ευθύνη έναντι του Ανθρώπου, της Γης και του Πολιτισμού. Επομένως, η μοναδική διέξοδος για να σωθεί ο κόσμος είναι ο επανελληνισμός του. Να περάσουμε από τους αντιζωικούς-υλιστές, στους υλοζωιστές-ανθρωπιστές και οικολόγους.

Κ. Χ. Κωνσταντινίδης, Υποστράτηγος ε.α, 10.01.03

http://amphiktyon.topgreek.com/
http://www.achilleous.com/amphiktyon 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ