η φωνή σου

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.de


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου
 

 
η στήλη μας
ΕΠΕΨ
γνώμες-σχόλια
πολιτική
διεθνή
πληροφορίες
μικρές αγγελίες
Αρχείο
ΕΠΕΨ γνώμες διεθνή πολιτισμός Deutsch-German
Επιστολική Ψήφος σχόλια παιδεία  κόμβοι Αρχείο

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
(Τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» 2.01.2002)

Ο Κ. Σημίτης στα «ΝΕΑ» 2.01.2002, "Η εικόνα του «φτωχού συγγενή» δίνει τη θέση της στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της."
-(Τώρα θα πληρώνει κι ο μπάρμπα Γιάννης ο γείτονας το καφεδάκι του με Ευρώ και θα καμαρώνει. Ούτως ή άλλως τις καμάρες θα τις κάναμε)-

Το Ευρώ και το μέλλον –(Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο)-

Τα πρόσωπα και οι σταθμοί. -(Ολοι τους ήσαν γενναίοι)-

Από το όραμα. στο Ευρώ! -(Από το Ευρώ στο «Ευρωδολάριο. Ασυναρτησία της παγκοσμιοποίησης)-

Ψωνίζοντας στη νέα Ευρώπη -(7 μεχρι 8 % ακριβότερη).

Ακριβά τα γυαλιά ηλίου, φτηνό το ταξάκι -(Tα Ρήματα βλέπω, πληροφορούμαι και τα παράγωγά τους είναι επικίνδυνες λέξεις, καλό το αμαξάκι)-

Σινεμά, βιβλία και κλάμπινγκ –(Από καιρό κλάνουν μερικοί τη γλώσσα, εσείς ξέρετε τι σημαίνει Κλάμπινγ;)-

Ένα εισιτήριο, παρακαλώ. -(Για πού παρακαλώ;)-

Οι νέες ευρωτιμές τέχνας απεργάζονται -Από τα φθηνότερα στην Ευρώπη
-(Είναι η ποιότητα των Μέσων Μαζικής Διαστρέβλωσης. Για παράδειγμα. Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11.9.2001 οι νεκροί φτάνουν στις 11 με 12 χιλιάδες. Μετά καταβαίνουν στις 6 χιλιάδες. Μετά στις 5 στις 4 στις 3 εκεί σταματάνε και παίζουνε γύρω στις 2.995 χωρίς πτώματα. Ένας αριθμός 600 πτωμάτων κλείνει το δραματικό συμβάν. Από αυτούς οι 350 είναι Αμερικάνοι πυροσβέστες που καταπλακώθηκαν από τα ερείπια. Μερικοί τόλμησαν να ψιθυρίσουν ότι 4.000 Εβραίοι δεν πήγαν εκείνη τη μέρα στις δουλειές τους, στους «Δίδυμους.» Ένας ισραηλινός διπλωμάτης επιμένει, ότι μεταξύ των θυμάτων είναι 2000 Εβραίοι. Διαπιστώνεται ότι πράγματι εκείνη τη μέρα οι Εβραίοι δεν είχανε πάει στη δουλειά τους, επειδή λέει οι εβραϊκές κοινότητες είχανε εκλογές κι πήγαν να ψηφίσουν. Συλλαμβάνονται 60πράκτορες Εβραίοι στις ΗΠΑ όλοι τους ενενεργεία αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Διαπιστώνεται από την FBI ότι ξέρανε για την επίθεση «ολοκαύτωμα»,μολαταύτα δεν ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές. Γιατί δεν τα γράφουν; Απαντήστε μόνοι σας . Που τα μαθαίνουμε προσπαθήστε να τα μαθαίνετε κι εσείς)-

Προσεκτικά τον «μπούσουλα» -οικονομία επενδύσεις, ακίνητα, δάνεια- -Πέφτουν τα σύνορα στις μετοχές-
-(Σιγά τον μπούσουλα δεν έχουμε να επενδύσουμε τίποτα)-

Στα ρετιρέ της Ευρώπης -(Τα σκορδοποιήσαμε με το τζατζίκι)-

Χωρίς φραγμούς δάνεια και κάρτες
-(για να μας φάνε και το σπιτάκι που χτίσαμε. E, τους Παλιοφαρισαίους)-

ΤO ΚOΙΝO νόμισμα σημαίνει και εκφράζει κοινά συμφέροντα και ενώνει τα συμφέροντα.Αισθάνομαι λοιπόν καταπληκτικά με το ευρώ και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα προσαρμοστούμε ευκολότερα.
-(Αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ήδη εκπαιδευθεί στις σχολές Gastarbeiter)-

Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: (Η αίσθησή μου είναι ότι η επιτυχία του ευρώ θα πυροδοτήσει διαδικασίες και πολιτικής ομογενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ορατό ήδη στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας τα τελευταία χρόνια.
(Ομογενοποίηση δεν θα πει τίποτα. 700 χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες ψηφοφόροι δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, έχουν μόνο το όνομα. Σήμερα έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές στη «Κολλημένη Ευρώπη» Την επόμενη τετραετία θα παίρνουν μέρος και στις βουλευτικές εκλογές των μελών κρατών της ΚΕ αλλά θα απαγορεύεται να ψηφίζουν στην πατρίδα τους. Μισοριξιές)

Διαβάστε τα παρακάτω για να δείτε τι δεν γράφουν.
(Το ευρώ, βήμα για την πολιτική ένωση ΤO ΕΥΡΩ κλείνει μέσα του δυσκολίες, αλλά τα σημαντικά. Απλότητα, σταθερότητα, ασφάλεια. Τέλος στις προμήθειες συναλλάγματος. Με πληθωρισμόκάτω του 2% στην ευρωζώνη, το ευρώ μας προστατεύει... O Laurent Fabius από τη «Monde» στη σελ. 14.
-(Να σε φτύσω νοερώς μη σε πιάσει βάσκαμα)

ΓΝΩΜΗ
Ένα νόμισμα για το μέλλον ο μεγαλύτερος εχθρός του δολαρίου ίσως να μην είναι το ευρώ, αλλά το αστρονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το έλλειμμα, τελικά, θα χαλιναγωγηθεί με μια πτώση της αξίας του δολαρίου. Ευρώ εναντίον δολαρίου.
«Ψυχογράφημα» της Ευρώπης, η αισθητική ανάλυση του ευρώ.Διάλεξαν το αντιπαθητικό μοβ. Αντίο Έρασμε, Ντεκάρτ, Σαίξπηρ, Μαρία Κάλλας, Γαλιλαίε, Ρόζα Λούξεμπουργκ. Αντίο Μικρέ Πρίγκιπα των 50 γαλλικών φράγκων, Θεόδωρε Κολοκοτρώνη των 5.000 δραχμών και Δον Κιχώτη της πεσέτας. Το ευρώ, το νόμισμα όλων μας, δεν θέλει την ανθρώπινη μορφή καμίας προσωπικότητας της Ευρώπης. Οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις έβγαλαν την ετυμηγορία τους. Τώρα το ευρώ μπαίνει στο μικροσκόπιο της αισθητικής ανάλυσης και τα συμπεράσματα των ειδικών φτιάχνουν το «ψυχογράφημα» της νέας Ευρώπης.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, η ναυαρχίδα του νέου νομίσματος, αποδίδει μίαν επιθετικότητα». Ο καθηγητής Αισθητικής, Μισέλ Παστουρό, επισημαίνει ότι το βιολέ χρώμα του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος είναι η απόχρωση που θεωρείται από την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών το πιο άσχημο χρώμα. «Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το τέλος του 19ου αιώνα, γύρω από τη δυναμική των χρωμάτων, βεβαιώνουν πως σε όλη την Ευρώπη το βιολέ χρώμα είναι το λιγότερο αγαπητό, το πιο δυσάρεστο στο μάτι, το πλέον βεβαρημένο με αρνητικούς συνειρμούς. Κι όχι μόνο το βιολέ, αλλά και οι συγγενικές αποχρώσεις του μοβ και της ματζέντα, στην οποία πλησιάζουν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Πώς καταλήξαμε σε αυτή την επιλογή, τι επιδιώκουμε να συμβολίσουμε και ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του χαρτονομίσματος με το δυσάρεστο χρώμα, μένει να το εξετάσουμε», σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, φέρνοντας στο μυαλό του τη διαφορά μεταξύ καθολικής και προτεσταντικής Ευρώπης: «Τότε που τα χαρτονομίσματα με τα έντονα χρώματα των βόρειων χωρών έδειχναν ότι δεν φοβούνται τη δύναμη του χρήματος, σε αντίθεση με τα ξεπλυμένα χρώματα στα χαρτονομίσματα των λατινογενών και καθολικών χωρών, που θεωρούσαν το χρήμα αμαρτία. Με την έλευση του ευρώ οι θρησκευτικές διαφορές τελειώνουν. Τελειώνουν επίσης τα καθαρά, έντονα χρώματα και καθιερώνονται οι "σπασμένες", απροσδιόριστες αποχρώσεις και για έναν πρακτικό λόγο ασφαλείας. Οι μη συγκεκριμένες αποχρώσεις προστατεύουν τα χαρτονομίσματα από τυχόν παραχαράξεις. Στο νέο νόμισμα, στη μία όψη, πόρτες και παράθυρα προσποιούνται ότι συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα της Ευρώπης. Στην άλλη όψη, ο χάρτης ολόκληρης της Ευρώπης και όχι των χωρών της Κοινότητας, γεφυρώνει κάθε χαρτονόμισμα με μία εικόνα από τις εσωτερικές σχέσεις των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου με την Ιστορία: η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα για το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, ο Μεσαίωνας για τα 10, η γοτθική εποχή για τα 20 ευρώ, η Αναγέννηση για τα 50 ευρώ, το μπαρόκ για τα 100 ευρώ, η βιομηχανική επανάσταση αξίας 200 ευρώ και το παρόν για 500 ευρώ. Σε αυτήν την επιλογή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβουλεύτηκε ειδικούς για την εμβληματική των χαρτονομισμάτων. Κανένας συντηρητής αρχείων, μουσείων, πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών δεν έδωσε τη γνώμη του σε κάποιον λειτουργό της Κοινότητας. Ούτε καν η διεθνής εραλδική Ακαδημία, που από το 1949 προτείνει συμβολικά θέματα πολύ πιο τολμηρά από αυτές τις γραφειοκρατικές επιλογές, τις αποστειρωμένες από ιδεολογική και πολιτική σημασία. Με αυτήν την έννοια, η Ευρώπη που απεικονίζουν τα χαρτονομίσματα και διατίθεται από τις τράπεζες είναι λίγο θαμπή και κρύα. Ακόμη και η νεαρά Ευρώπη που άρπαξε ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο δεν είχε το δικαίωμα να απεικονισθεί σε κάποιο από αυτά. Κι έτσι, αντί για τον ταύρο και την όμορφη γυναίκα που αγάπησε ο βασιλιάς των θεών, η Ευρώπη προτίμησε τη σημαία της Κοινότητας με τα δώδεκα αστέρια, εικόνα ακίνδυνη και δίχως φαντασία».

Διαγωνισμός
Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο οργάνωσε διεθνή γραφιστικό διαγωνισμό για τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1996 στο Δουβλίνο από όπου ξεχώρισε η πρόταση του Αυστριακού γραφίστα Ρόμπερτ Καλίνα για τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Και ο Βέλγος σχεδιαστής-χαράκτης νομισμάτων και μεταλλίων Λικ Λιξ σε αντίστοιχο διαγωνισμό για τα κέρματα του νέου νομίσματος, που έγινε στο Αμστερνταμ, διακρίθηκε για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινής όψης.
Όσο για το λογότυπο του νομίσματος, ένα Ε που διαπερνούν δύο οριζόντιες γραμμές, σύμβολο μιας αναζητούμενης σταθερότητας και γραφιστικός συγγενής του δολαρίου ($) και του γιεν (Υen), ήταν μία επινόηση της τελευταίας στιγμής, που ενέκρινε στις Βρυξέλλες ο υπεύθυνος επίτροπος για το ευρώ Ιβ-Τιμπό ντε Σιλγκί.

Αναφέρουμε όλα τα παραπάνω από τους συγγραφείς της εφημερίδα «Τα Νέα» που όλα σχεδόν τα λένε παραλείποντας το πιο σπουδαίο. Άμα τα λέγανε όλα τότε εμείς τι θα γράφαμε; Διαβάστε λοιπόν και τα δικά μας:

Παγκοσμιποίηση και το Ευρωδολάριο
«Τα πάντα ρει» «Ποταμώ ουκ εστίν εμβήναι δις.» Ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή ροή. Όλα κυλούν όλα διαρκώς αλλάζουν. Η εξέλιξη γίνεται με τη πάλη των αντιθέτων αρχών μέσα σε μια χαόδικη κατάσταση που πολλοί την ονομάζουν «νομοτέλεια». «Η δύναμη του κεφαλαίου είναι το πάν, το χρηματιστήριο είναι το παν, η βουλή, οι εκλογές είναι μαριονέτες κούκλες» (Λένιν). Να όμως η επανάσταση του Λένιν που είχε γίνει με το εβραϊκό κεφάλαιο και κατέρρευσε με το εβραϊκό κεφάλαιο αφήνει την τύχη της ανθρωπότητας ξανά στη δύναμη του κεφαλαίου και του χρηματιστηρίου, στην «ανεξερεύνητη» δύναμη της αγοράς. Στην κυριολεξία την τηλεκατευθνόμενη αγορά. Το Ευρωπαϊκό νόμισμα που αρχικά λεγόταν EKU, μετ΄ ονομάστηκε σε Ευρώ για πολιτικούς λόγους.
Σε προγραμματισμένο χρονικό διάστημα όταν το ένα Εβρώ θα Ισοδυναμεί μ΄ένα Δολάριο σε κάποια συνεδρίαση από εκείνες που γίνονται από την άτυπη παγκόσμια κυβέρνηση με την επωνυμία «Συνάντηση κορυφής» των επτά, οκτώ, εννέα, δέκα χωρών, το Ευρώ θα μετ΄ ονομαστεί σε «Ευρωδολάριο». Θα καθιερωθεί δηλαδή το παγκόσμιο νόμισμα το «Ευρωδολάριο». Που είδη στην εσωτερική του δομή από τελείται από (euro)cent. Προφανώς χωρίς καμία δυσκολία. Αφού από σήμερα όλα γίνονται τόσο οργανωμένα για να εκλείψει κάθε νοσταλγία για το παρελθών του χθες. Πάντως τα τρία τέταρτα του νέου παγκόσμιου νομίσματος θα είναι παρμένα από το αμερικανικό χάρτινο νόμισμα του ενός δολαρίου. Θα το κοσμεί το μάτι της πυραμίδας σύμβολο του Σιωνοφασισμού;. Το ότι δεν βρήκε θέση ο ταύρος με την Ευρώπη πάνω στο σημερινό Ευρώ δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η θέση αυτή φυλάσσεται για το εξάγωνο εβραϊκό αστέρι του Δαβίδ. Κι όλα αυτά θα γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως σύντομη θα είναι και η εξελισσόμενη συνέχεια, η μετατροπή δηλαδή του χάρτινου χρήματος σε ηλεκτρονικό τσιπς. Ούτως ή άλλως ο σιωνοφασισμός θα καταρρεύσει. Όχι διότι θα παραιτηθεί από τον έλεγχο των Τσιπς. Αλλά θα υποκύψει στη δύναμη της παγκόσμιας επανάστασης. Ο σημερινός ξεσηκωμός στην Αργεντινή είναι μια αμυδρά μορφή της επανάστασης αυτής. Η ανθρωπότητα θα ενωθεί, θα γίνει η παγκοσμιοποίηση. Όσο και άδικη κι αν θα είναι, η συνέχεια αυτής της παγκοσμιοποίησης δεν θα είναι σιωνοφασιστική, γι αυτό να είστε σίγουροι. Πάντως ως τότε γλεντήστε το με το Ευρώ.

Μάγειρας
metanastis@t-online.de 

 

 
κεντρική σελίδα
  ΑΡΧΕΙΟ