η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

 

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Email : paschalis.papachristopoulos@cec.eu.int 

Βρυξέλλες 15-5-2003

 

Προς : Αξιότιμο κο ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ
Υφυπουργό Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών
Αθήνα
Fax : +30-210-3682414

Θέμα: Προτάσεις του Προέδρου κου 'Αθενς προς το προεδρείο του ΣΑΕ.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Πληροφορήθηκα, όπως όλα τα μέλη του ΣΑΕ Ευρώπης, από τον Πρόεδρο της περιφέρειας μας κον Α. Ασλανίδη, για τις προτάσεις που υπέβαλε προς συζήτηση ο Πρόεδρος κος 'Αθενς εν όψιν της συνεδρίασης του προεδρείου στην Θεσσαλονίκη στις 14-18 Μαΐου.

Ως μέλος και εκπρόσωπος του ΣΑΕ από το 1995, έχοντας διατελέσει Γραμματέας στο πρώτο εκλεγέν προεδρείο του (1995 -1997), και όντας υποψήφιος πρόεδρος στις τελευταίες εκλογές όπου το 28% των ψηφοφόρων με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, θεωρώ ότι δύναμαι να εκφράσω την άποψή μου όχι μόνο επί των συγκεκριμένων προτάσεων αλλά και επί της εν γένει πορείας και λειτουργίας του θεσμού.

Ειδικότερα:

Όσον αφορά τις 4 συγκεκριμένες προτάσεις του Προέδρου για αλλαγές στο ισχύον προεδρικό διάταγμα θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα.

1. Παράτασης της ισχύουσας θητείας του προεδρείου κατά 2 επιπλέον έτη και καθιέρωση τετραετούς θητείας με σύγκλιση των αντιστοίχων Παγκοσμίων συνελεύσεων κάθε 4 χρόνια.

Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από την Γενική Συνέλευση που αποτελεί κυρίαρχο όργανο. 'Αλλως παραβιάζεται κάθε έννοια δημοκρατίας. Το ΣΑΕ έχει ήδη ένα σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα τόσο στον τρόπο λειτουργίας του όσο και στον τρόπο λήψεως των σχετικών αποφάσεων. Σας υπενθυμίζω ότι στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2001 υπέβαλα συγκεκριμένη πρόταση για 2 θητείες το μέγιστο του προεδρείου (2ετείς η 4ετείς κατόπιν συζήτησης και σχετικής απόφασης της Γ.Σ.). Διαφορετικά, ας αποφασίσει η κυβέρνηση ότι η θητεία του προεδρείου είναι ισόβια και ας σταματήσουμε να έχουμε εκλογές (ακόμη και με τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αυτές διεξάγονται σήμερα). Θα είναι και ένας ανέξοδος τρόπος για την επιβολή των εκάστοτε προτιμήσεων. Επιπλέον ο τρόπος και κυρίως ο χρόνος της συγκεκριμένης πρότασης αφήνει υπόνοιες για άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

2. Σύγκλιση των Περιφερειακών Συνελεύσεων ανά διετία.

Η θέση μου είναι όμοια με αυτήν που εκφράσθηκε ανωτέρω. Αποτελεί θέμα συζήτησης και απόφασης αποκλειστικά των Περιφερειακών Συνελεύσεων.

3. Διαχωρισμός-Διάσπαση της περιφέρειας Ευρώπης σε δύο Διαφορετικές περιφέρειες.

Η άποψη μου ταυτίζεται πλήρως τόσο με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ευρώπης όσο και με αυτή της Νεολαίας Ευρώπης δηλαδή ενιαία περιφέρεια όχι διαίρεσή της. Επιπλέον θέλω να παρατηρήσω ότι στα πλαίσια μίας Ενωμένης και μάλιστα υπό διεύρυνση προς τα ανατολικά Ευρώπης, μία τέτοια πρόταση μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκρύπτει και άλλες γεωπολιτικές σκοπιμότητες εξωευρωπαϊκής εμπνεύσεως και προελεύσεως. Με την ίδια λογική των διαφορετικών αναγκών και συνθηκών και διαφορετικής νοοτροπίας εντός της περιφέρειας, θα μπορούσε κάποιος να προτείνει αντίστοιχα τον τεμαχισμό της περιφέρειας Αμερικής σε τρεις περιφέρειες - Καναδά, ΗΠΑ και Λατινικής Αμερικής - δεδομένου ότι οι πολιτιστικές τους εμπειρίες, νοοτροπίες, παραδόσεις, ανάγκες και συνθήκες των ομογενών στην Λίμα του Περού δεν ταυτίζονται με αυτές των ομογενών του Σικάγου. Σκοπός όμως του ΣΑΕ είναι να ενώσει τον απανταχού Ελληνισμό και όχι να τον διαιρέσει και μοιράσει.

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά αποκλειστικά και μόνο την Περιφέρεια Ευρώπης και θα πρέπει να συζητηθεί και αποφασιστεί (εφόσον και όταν τεθεί) αποκλειστικά στην Γενική Συνέλευση της Περιφέρειας αυτής.

4. Δημιουργία γραφείων στις Βρυξέλλες-Νέα Υόρκη.

Κατ' αρχάς για την δημιουργία των οποιοδήποτε γραφείων δεν απαιτείται αλλαγή προεδρικού διατάγματος. Αυτά μπορούν να γίνουν με συγκεκριμένη απόφαση του Προεδρείου. Αυτά που σίγουρα απαιτούνται όμως είναι:

α) πλήρης μελέτη - ανάλυση του συγκεκριμένο ρόλο τους που καλούνται να παίξουν καθένα απ' αυτά ξεχωριστά.

β) διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής - πολιτικής για κάθε ένα απ' αυτά

γ) σαφή και συγκεκριμένα πλαίσια οργάνωσης και λειτουργίας - συμπεριλαμβανόμενης και της αξιοκρατικής τους στελέχωσης καθώς και αντίστοιχο προϋπολογισμό λειτουργίας τους.

δ) πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους από όλους τους ομογενείς και όχι μόνο από μία μικρή ομάδα που θ' έχουν πρόσβαση σ' αυτά.

Θα πρέπει ίσως να σας υπενθυμίσω ότι στις Βρυξέλλες ιδρύθηκε στο παρελθόν-και μάλιστα με πάρα πολύ δημοσιότητα (πρόσκληση της Ελληνικής τηλεόρασης δεξίωση στο Χίλτον κλπ)-από τον πρόεδρο κο Αθενς «γραφείο- αντιπροσωπεία» του ΣΑΕ. Το «γραφείο» αυτό στεγάσθηκε σε ανύπαρκτο χώρο μέσα στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (πρεσβεία στην Ε.Ε.). Ορίστηκε δε διευθύντρια του η σύζυγος του τότε Έλληνα πρέσβη (Κα Τσίλα -προσωπική φίλη του κου Αθενς). Είναι άγνωστο με τι κριτήρια έγιναν αυτές οι επιλογές. Να υπενθυμίσω ότι το «γραφείο» αυτό ουδέποτε λειτούργησε και παρουσίασε έργο ή καν ακούστηκε ότι υπάρχει. Εξαφανίσθηκε δε οριστικά με την μετακόμιση και συνταξιοδότηση του πρέσβη κου Τσίλα στην Ουάσιγκτον. Ουδείς δε γνωρίζει μέχρι σήμερα τι στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο όλη αυτή η φιέστα του «γραφείου Βρυξελλών». Ελπίζω ότι το παράδειγμα αυτό θα αποτελέσει σημείο προβληματισμού των αρμοδίων για όποιες μελλοντικές σχετικές αποφάσεις.

Κύριε Υπουργέ

Εφόσον ο κος Αθενς αναφέρεται στην επιστολή του στην ωριμότητα του θεσμού του ΣΑΕ θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς τόσο επί των σημείων που θίγονται στην επιστολή αλλά και επί του θεσμού γενικότερα.

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Ο κος Πρόεδρος αναφέρεται στην ανάγκη απόκτησης οικονομικής αυτοδυναμίας του ΣΑΕ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί μαζί του στον στόχο αυτό. Όμως η οικονομική αυτή αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον υπάρχοντα τρόπο οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας του ΣΑΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 7 χρόνια λειτουργίας του, το ΣΑΕ ουδέποτε παρουσίασε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ απολογισμό αλλά και Προϋπολογισμό στα μέλη του. Συμμετάσχω ανελλιπώς στις παγκόσμιες Συνελεύσεις από το 1995 και ουδέποτε κατετέθη και μοιράστηκε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ οικονομικός απολογισμός στους συνέδρους. Την μία και μοναδική φορά που έγινε κάτι τέτοιο, αποτελείτο από 2 προχειρογραμμένες σελίδες που μοιράσθηκε αργά την νύχτα στους ελάχιστους που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την στιγμή στην αίθουσα. Και βεβαίως ουδεμία σχετική συζήτηση έγινε επ' αυτού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδέποτε αποδόθηκε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ απολογισμός για το τι ποσό συγκεντρώθηκε από τον περίφημο τηλε-μαραθώνιο που οργανώθηκε από το ΣΑΕ το 1998 και που, πως και πότε διατέθηκε το συγκεντρωθέν ποσό.

Είναι επίσης γνωστό ότι το ΣΑΕ επιδοτείται - επιχορηγείται από το Ελληνικό δημόσιο με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές ετησίως (ή αντίστοιχα Ευρώ σήμερα). Ουδείς εκ των συνέδρων γνωρίζει που, πως και για ποιόν σκοπό δαπανώνται αυτά τα ποσά. Επίσης ουδείς εκ των συνέδρων γνωρίζει αν το ΣΑΕ έχει άλλους πόρους και ποίους. Για τα μέλη και τους συνέδρους εκπροσώπους υφίσταται πλήρης οικονομική αδιαφάνεια. Είναι απαραίτητο να υπάρξει αναλυτικός απολογισμός, ο οποίος θα έχει ελεγχθεί στην παραμικρή του λεπτομέρεια, και θα δημοσιοποιείται και θα διανέμεται έγκαιρα σε όλους τους συνέδρους.

Στα υπάρχοντα πλαίσια λειτουργίας είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο το Προεδρείο να πείσει τα μέλη του να συνδράμουν οικονομικά και να ενισχύσουν τον θεσμό. Κατά την θητεία μου ως γραμματέας του ΣΑΕ είχα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα της οικονομικής διαφάνειας και διαχείρισης, που δυστυχώς για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Όσο δε αφορά τον θεσμό του ΕΤΟ. Η ιδέα είναι όχι μόνο σωστή αλλά και ένας σημαντικός τρόπος εξεύρεσης ιδίων πόρων για το ΣΑΕ. Ο τρόπος όμως υλοποίησής της είναι εγκληματικά λανθασμένος. Κατά την παρουσίαση του καταστατικού και του θεσμού του ΕΤΟ στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2001, είχα επισημάνει τόσο στους συνέδρους αλλά και σε εσάς προσωπικά (καθόμουν ακριβώς δίπλα σας και σας έδωσα και εγγράφως τις επισημάνσεις μου) την άμεση ανάγκη αλλαγής του κατατεθέντος ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ καταστατικού του ΕΤΟ. Τις επισημάνσεις μου αυτές έκανα και στο τελευταίο περιφερειακό συνέδριο της Ευρώπης στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Είχα επισημάνει μεταξύ άλλων ότι για ένα τόσο σημαντικό φορέα, -ο οποίος μάλιστα φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και διαχειριστεί εκατομμύρια δολάρια ή Euro- δεν είναι δυνατόν το καταστατικό του να περιέχει άρθρα απαράδεκτα για την λειτουργία ακόμα και του μικρότερου επαρχιακού σωματείου. Ρίξτε μόνο μία ματιά στα άρθρα που αφορούν π.χ. την απαρτία Γενικής Συνελεύσεως που είναι δυνατή με ανεξάρτητο αριθμό παρόντων μελών!!!, δείτε ότι το Δ.Σ. και η Γ.Σ. είναι ταυτοπρόσωπα όργανα, ο ορισμός της εξελεγκτικής επιτροπής και η έγκριση της γίνεται από τα ίδια πρόσωπα, κλπ. Κοινώς, ο τρόπος λειτουργίας του ΕΤΟ βάσει του υπάρχοντος καταστατικού είναι -όπως λεει ο λαός μας- «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Δυστυχώς μέχρι σήμερα και εξ όσων γνωρίζω ουδεμία αλλαγή του υπάρχοντος καταστατικού έχει γίνει.

Στα πλαίσια αυτά, αν το ΣΑΕ θέλει να πείσει ειλικρινά τους ομογενείς και να συγκεντρώσει ιδίους πόρους, θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με ΠΛΗΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Διότι μία καταγγελία οποιοδήποτε κακοπροαίρετου προς Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδος, θα μπορούσε πιθανώς να τραυματίσει θανάσιμα τον τόσο σημαντικό και αναγκαίο θεσμό του ΣΑΕ.

2. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ο κος Πρόεδρος αναφέρεται στην υλοποίηση των ιδεών και προτάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Πέραν της αξιόλογης προσπάθειας και υλοποίησης των Ιατρικών κέντρων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας - για τα οποία αξίζουν συγχαρητήρια στον κον Αθενς - ελάχιστα άλλα έχουν γίνει ή υλοποιηθεί. Τι έγιναν άραγε οι εισηγήσεις, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των τεσσάρων προηγούμενων συνελεύσεων. Ελάχιστα έχουν γίνει για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων των ομογενών (θέματα ελληνόφωνης εκπαίδευσης, φορολογικά, θέματα ομαλής και γρήγορης ένταξης των παλιννοστούντων, κλπ). 'Αντ' αυτών υπάρχει ένας διαρκής βομβαρδισμός κενών περιεχομένου ανακοινώσεων, μία παραγωγή ανούσιων τόμων χαρτιού και προκηρύξεων. Ίσως θα άξιζε να γίνει μία συγκριτική μελέτη - ανάλυση μεταξύ των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων και των αντιστοίχων γενομένων δαπανών μέχρι σήμερα (που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια Ευρώ).

Είναι επίσης γενικώς αποδεκτό ότι το ΣΑΕ ελάχιστη επαφή κατόρθωσε όλα αυτά τα χρόνια να έχει με την βάση του και με τις οργανώσεις μέλη του. Ιδιαίτερα δε οι απλοί ομογενείς ή αγνοούν την ύπαρξη του ή ακόμη χειρότερο αδιαφορούν τελείως γι' αυτό. Όμως εκεί ακριβώς είναι η δύναμή του.

3. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ.

Παρόλο που η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει τον θεσμό του ΣΑΕ ως μη κυβερνητικό οργανισμό ΜΚΟ αυτός είναι και λειτουργεί ως Κυβερνητικό Όργανο. Η θεσμική μετατροπή του ΣΑΕ σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Μη Κυβερνητικό - Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό πρέπει να αποφασιστεί τώρα και να υλοποιηθεί άμεσα. Και αυτό είναι αρμοδιότητα του προεδρείου το οποίο θα πρέπει να δράσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. 'Αλλως θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτήν την πλήρως κρατικά εξαρτώμενη μορφή και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απαιτείται παράλληλα διεύρυνση της αντιπροσωπευτικότητας της Συνέλευσης ώστε να πάψει το ΣΑΕ να αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό μόνο του Οικουμενικού Ελληνισμού, αγνοώντας οργανώσεις που για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν συμμετέχουν. Να υπενθυμίσω ότι το θέμα αυτό το επισήμανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Στεφανόπουλος στην τελευταία Παγκόσμια Συνέλευση. Θα πρέπει το ΣΑΕ να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας τόσο μαζί τους όσο και με τις θεσμικές εκπροσωπήσεις που αντιτίθενται στη συμμετοχή τους αλλά και με τον απλό ομογενή.

Παράλληλα τόσο η Παγκόσμια αλλά και οι περιφερειακές Συνελεύσεις καθώς και το Συμβούλιο του ΣΑΕ θα πρέπει να αποτελούν ένα δημοκρατικό και παραγωγικό βήμα διαλόγου στο οποίο θα εκφράζονται και θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις και τάσεις. Διότι μόνο με εποικοδομητικό διάλογο θα μπορέσουν να εκφρασθούν συγκροτημένες και κοινά αποδεκτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις τις οποίες θα πρέπει να προωθεί το προεδρείο του ΣΑΕ προς την Ελληνική Πολιτεία. Και είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος. Διότι δυστυχώς σήμερα ιδιαίτερα στις Παγκόσμιες Συνελεύσεις (που έχουν εξελιχθεί σε πανάκριβα πανηγύρια εντυπωσιασμού εσωτερικής κατανάλωσης) υπάρχει αποκλειστικός μονόπλευρος (και συχνά ανούσιος) μονόλογος από την πλευρά της Ελληνικής παρουσίας. Γνωρίζεται ότι ελάχιστος χρόνος δόθηκε στους συνέδρους να μιλήσουν και να εκφραστούν τον Δεκέμβριο του 2001, και όταν αυτός δόθηκε, ήταν σε ακατάλληλες ώρες, αφού προηγουμένως οι σύνεδροι είχαν ¨βομβαρδιστεί¨ επί ώρες με τις εισηγήσεις για μια πληθώρα θεμάτων. Και γι' αυτό ευθύνονται πολλοί, αλλά κυρίως αυτοί που ετοίμασαν το πρόγραμμα και βεβαίως το προεδρείο που το ενέκρινε. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αλλάξει η όλη δομή και τρόπος οργάνωσης των Παγκοσμίων Συνελεύσεων στο άμεσο μέλλον. Αρχής γενομένης από την επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση, να πρέπει συνταχθεί με αποκλειστική και κυρίαρχη ευθύνη του Προεδρείου, οριστικά και αμετάκλητα, ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ότι οι Απόδημοι θα μιλούν και η Πολιτεία θα ακούει. Εκεί είναι ακριβώς η ουσία του θέματος και όχι στο κάθε πότε θα συναντόμαστε. Γιατί αν είναι να έχουμε ανούσιες πανάκριβες Συνελεύσεις-Πανηγύρια ίσως είναι καλύτερα να αναθεωρήσουμε την όλη στάση μας και λόγους ύπαρξης του θεσμού.

 Κύριε Υπουργέ

Αναφέρθηκα ανωτέρω στην ύπαρξη δημοκρατικού ελλείμματος τόσο ως προς τον τρόπο εκλογής του Προεδρείου του ΣΑΕ όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του.

Όσον αφορά την εκλογή του προεδρείου. Ουδέποτε μέχρι σήμερα σε καμία εκλογική διαδικασία των Παγκοσμίων Συνελεύσεων υπήρξε ή δημοσιεύθηκε εκλογικός κατάλογος ή λίστα. Είναι απαραίτητο για όσους συμμετέχουμε στις συνελεύσεις αυτές, να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε, ποιοι είμαστε και τι τέλος πάντων είμαστε. Γιατί για μια ακόμα φορά στην τελευταία παγκόσμια Συνέλευση κανείς δεν ήξερε να μας το πει. Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και επιβεβλημένο να μοιράζεται στους συνέδρους από την αρχή, το αργότερο κατά την άφιξή τους, πλήρης κατάλογος των συνέδρων. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει επίσης να αναρτάται στους χώρους του συνεδρίου και βεβαίως να χρησιμοποιείται από την Εφορευτική Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις εκλογικές διαδικασίες. Διότι η μέχρι σήμερα εμπειρία είναι απογοητευτική και πλήρως αδιαφανής. Παράλληλα οι εκλογικές διαδικασίες αλλάζουν κάθε φορά και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστούν οι κανόνες του παιχνιδιού ώστε να μην υπάρχει ουδεμία υποψία ή αμφισβήτηση από κανένα. Η ΑΠΟΛΥΤΗ διαφάνεια στις εκλογικές διαδικασίες είναι βασικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και δυστυχώς το ΣΑΕ στο σημείο αυτό έχει σοβαρότατο δημοκρατικό έλλειμμα.

Παράλληλα θέλω επίσης να αναφερθώ σε ένα ουσιαστικό, κατά την άποψή μου, κομμάτι της λειτουργίας του Συμβουλίου. Αν πραγματικά επιθυμούμε τη δραστηριοποίηση όλων των αξιόλογων, ικανών και φιλόδοξων ατόμων που θέλουν και αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο αξιοποίησής τους. Προτείνω λοιπόν να καθιερωθεί περιορισμός της συμμετοχής στο Κεντρικό και τα Περιφερειακά Συμβούλια σε 2 συνεχόμενες θητείες με αναδρομική ισχύ, ώστε να υπάρχει ανανεώσιμη και ισότιμη ευκαιρία για όλους.

Μία τελευταία δε σκέψη, πρόταση που αφορά την νεολαία που αποτελεί όχι μόνο το μέλλον αλλά και το πιο δυναμικό, κατά την άποψή μου, κομμάτι του οικουμενικού Ελληνισμού. Κάτι που μέχρι σήμερα το έχει αποδείξει εμπράκτως. Ο ρόλος της δεν μπορεί να περιορίζεται στην αναμονή του πότε θα αδειάσουν οι καρέκλες των μεγάλων για να τις πάρουν (αν τις πάρουν !!!). Πρέπει πλέον να της αποδοθεί ενεργός ρόλος στη διαχείριση των κοινών και όχι ο ρόλος παρατηρητή επειδή το δικαιούται και το αξίζει. Οι νεολαίοι μας έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι έχουν την ωριμότητα και τις δυνατότητες να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει. Προτείνω λοιπόν στο προεδρείο την καθιέρωση ειδικής θέσεως Γραμματέως για την Νεολαία στο Κεντρικό και στα Περιφερειακά Συμβούλια, που θα ψηφίζονται αποκλειστικά από τη Νεολαία η οποία αποτελεί την συνέχειά μας. Το αξίζουν και με το παραπάνω.

Κύριε Υπουργέ

Συγχωρέστε με αν μακρηγόρησα. Οι κριτικές σκέψεις καθώς και οι απόψεις και προτάσεις που σας κατέθεσα δεν έχουν σκοπό την αντιπαράθεση ή αντιπολιτευτική διάθεση, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι στον Οικουμενικό Ελληνισμό δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις, αλλά μόνο για διάλογο και συνεργασία. Σας παρακαλώ να τις δεχθείτε ως σημεία εποικοδομητικών ανησυχιών που πηγάζουν από το ενδιαφέρον μου για τον Οικουμενικό Ελληνισμό αλλά και για το πάθος μου για την επιβίωση και ολοκλήρωση του θεσμού του ΣΑΕ στον οποίο πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω όπως εκατομμύρια άλλων Ελλήνων

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Πασχάλης Παπαχριστόπουλος
Επίτιμος πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης
Πρώην Γραμματέας του ΣΑΕ

 

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο και μέλη του Προεδρείου ΣΑΕ
Κον Δημήτρη Δόλλη Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού
Κον Γρηγόρη Νιώτη Πρόεδρο της Μόνιμου Διακομματικής Επιτροπής
Μέλη της Μόνιμου Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Αρχηγούς Ελληνικών Κομμάτων

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

 

Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 

Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.

 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει" το μέλλον
George Orwell

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ