η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΕΩΣ

Συχνά ομιλούμε για το Ελληνικό πνεύμα κι' αυτό φαντάζει στους αμύητους ουτοπία, σαν κι' αυτές των διαφόρων -ισμών (σοσιαλισμός, κομμουνισμός, νεοφιλελευθερισμός κ.ο.κ) Ο Ελληνισμός δεν είναι δόγμα, ή αυστηρό μοντέλο συμπεριφοράς που υποχρεώνει, ή καταναγκάζει το άτομο να προσαρμοσθεί μ' αυτόν. Δεν έχει Ταλμούδ, Βίβλο, Βέδες, Κοράνι, Κομμουνιστικό Μανιφέστο κ.α διότι ο Ελληνισμός τα είπε όλα και τα έγραψε όλα, ακόμη και τα πιο αντιφατικά, διαφορετικά, αμφισβητήσιμα, τα πιο θεία, αλλά και τα πιο «βλάσφημα». Μίλησε για όλα και για όλους, αλλά ποτέ μόνον για τους Έλληνες. Είναι το σύστημα ιδεών που αμφισβήτησε ακόμη και τους Θεούς, τους οποίους σεβάσθηκε, όσο κανένα άλλο θρησκευτικό δόγμα. Διότι πίστεψε στην Πρώτη Ουσία και όχι στους τύπους της.

Ο Ελληνισμός βασίσθηκε στην Ελευθερία, στην αμφισβήτηση και στην αναζήτηση της Αλήθειας, η οποία οδηγεί στην Έρευνα, που είναι η βάση για την Επιστήμη και Πρόοδο. Ο Ελληνισμός από την άποψη αυτή είναι εφαλτήριο που μας ενθαρρύνει να καθορίσουμε τι είναι ηθικά δίκαιον και έντιμο στο χρόνο και στο χώρο, και ενεργεί ανάλογα με τις αξίες του. Το Ελληνικό σύστημα αξιών σκέπτεται επί τη βάσει ενός κώδικα αξιών. Αυτές οι αξίες μπορούν να ενταχθούν σε ομόκεντρους κύκλους. Στο κέντρο του κύκλου κατατάσσεται ο νθρωπος και η Φύση (Συμπαντικός Φυσικός Νόμος), δηλαδή ο Θεός. Διότι ο 'Ανθρωπος ως διαθέτων τον Ορθό Λόγο συμμετέχει στο θείον. Στους επόμενους κύκλους εντάσσονται κατά σειράν σπουδαιότητος οι διαχρονικές αξίες (Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλήθεια, Ανδρεία, Αξία της Ζωής, Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, Δημοκρατία, Αγωνιστικό Πνεύμα, Μάθηση κ.ο.κ). Κάθε φορά που ο Έλλην έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση θα σταθμίσει τις αξίες που καλείται να υπηρετήσει. Συχνά θα δούμε ότι ενώ από τη φύση του είναι φιλειρηνικός, όταν απειλείται το αγαθό της Ελευθερίας ή κάποια άλλη από τις βασικές αξίες, θα θεωρήσει τον πόλεμο ή και τον θάνατο προτιμότερο κι' από την ζωή του, όχι προς χάριν κάποιου θεού ή ηγέτη, αλλά από εσωτερική ανάγκη να λειτουργήσει όπως ο φυσικός και ηθικός νόμος ορίζει. Αυτός ο κώδικας σκέψεως, είναι μοναδικός και δεν έχει το όμοιο του σε άλλους λαούς. Γι' αυτό μας θεωρούν αιρετικούς. Διότι ο Έλλην και στα πιο μικρά θέματα -που για τους άλλους περνούν απαρατήρητα- αυτός θα σκεφθεί επί τη βάσει του Ελληνικού του κώδικα πριν πάρει θέση. Διότι ξέρει ότι αν κάνει έκπτωση στα μικρά, αυτή αργά ή γρήγορα θα πλήξει και τα μεγάλα. Αυτά που βρίσκονται στον εσωτερικό κύκλο, ήτοι τον 'Ανθρωπο και τον Θεό (Υβρις).

Εν κατακλείδι, ο Ελληνισμός δεν είναι κουλτούρα, αλλά Πολιτισμός, τρόπος σκέπτεσθαι και λογική, αν τον χρησιμοποιείς σωστά και όχι για το συμφέρον, όπως οι Δυτικοί. Διότι αυτός δεν στηρίζεται σε πίστη, θρησκεία, μοιρολατρία, συμφέρον, ή τρόπο ζωής, όπως οι τρεις εβραιογενείς κοσμοπολιτικές θρησκείες(Ιουδαισμός-Χριστιανισμός και Ισλαμισμός). Αντίθετα, αυτός κεντρίζει την έμπνευση και είναι πηγή ιδεών. Είναι προ πάντων ο Ορθός Λόγος, (αντικειμενικός και χωρίς όρους) θεωρία, διάλογος, έρευνα και αδιαφιλονίκητη απόδειξη.

Μέσα από την αλληλοεπίδραση όλων αυτών αναπτύχθηκε η Επιστήμη, Τεχνολογία, Τέχνη, Ανθρωπισμός, Φιλοσοφία και τα παράγωγα της, ήτοι Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Παιδεία, Θέατρον, Ηθική, Φρόνημα, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ο.κ. Ακόμη κι' αν δεν προϋπήρχε ο Ελληνισμός, σήμερον έπρεπε να τον ανακαλύψει η ανθρωπότης για να βγει από την κρίση και την βαρβαρότητα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Κ. Χ. Κωνσταντινίδης
Υποστράτηγος ε.α, 23.12.02

Διαβάζετε και διαδίδετε τις ιστοσελίδες
http://amphiktyon.topgreek.com 
http://www.achilleous.com/amphiktyon

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ