η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΛΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Οργανισμός 
 διεθνοποίησης
 Ελληνικής Γλώσσας
ΟΔΕΓ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

 

Μια εικόνα με φωνή

Υπάρχει τίποτε χειρότερο από τον πόλεμο; Ασφαλώς και υπάρχει. Χειρότερο απ' τον πόλεμο είναι η σκληροκαρδία που αυτός αφήνει πίσω του και οι νεκρές συνειδήσεις όσων κατορθώσουν να επιζήσουν. Σ' έναν πόλεμο δεν υπάρχουν αθώοι και ένοχοι, δεν υπάρχουν εμπλεκόμενοι και μη, δεν υπάρχουν εχθροί και σύμμαχοι, ούτε νικητές και νικημένοι, ούτε φυσικά ζώντες και νεκροί. Υπάρχουν μόνο σάπιες σάρκες και σάπιες ψυχές.
Τον τελευταίο καιρό βιώσαμε και πάλι την τραγωδία του πολέμου γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα: νέα σκληροκαρδία και νεκρωμένες συνειδήσεις που μοιραία θα οδηγήσουν κάποτε σε νέο πόλεμο (Η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα;). Γι
' αυτό το λόγο, στην ύστατη προσπάθεια της ανθρωπιάς να αντισταθεί, μελετήσαμε τον κόσμο γύρω μας και είδαμε όσα, σε καιρούς ειρήνης θεωρούμε δεδομένα. Αφήσαμε τις εικόνες να φωνάξουν και καταγράψαμε το κλάμα τους, έτσι, για να μη νοιώσουμε μονάχοι στο δικό μας θρήνο.

Όταν η γαλήνη φέρνει τρόμο.

Οι δύο αυτές φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην ίδια χώρα, την ίδια χρονική στιγμή, αποτέλεσμα η μια της άλλης. Την ώρα που ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. ανακοίνωνε την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, η άγνωστη σε μας κυρία άκουγε με αυτή την έκφραση στο πρόσωπό της. Το διάγγελμα του Προέδρου ακούστηκε ταυτόχρονα από άκρη σε άκρη του αχανούς κράτους, προκαλώντας την διακοπή κάθε δραστηριότητας, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Τα λόγια του βρήκαν τους συγκεκριμένους πολίτες να απολαμβάνουν έναν αγώνα basket, αλλά έφταναν λίγα λεπτά για να χαθεί ο παλμός του φιλάθλου και να εμφανιστεί ο φόβος του ανθρώπου.
Αυτό που προσωπικά βρίσκω εντυπωσιακό στις δύο φωτογραφίες είναι η γαλήνη του ομιλητή και ο τρόμος της ακροάτριας. Εκείνος, άψογα ντυμένος, στητός μπροστά σ' ένα γραφείο με τα χέρια δεμένα, μιλάει για δημοκρατίες και δίκαιο. Εκείνη, ντυμένη με ένα απλό φούτερ, εκφράζει με τα χέρια της την αδυναμία της να μιλήσει. Εκείνος μιλά για ανθρώπινες ζωές, όντας μόνος σε ένα δωμάτιο, μπροστά σ' ένα καλογυαλισμένο γραφείο στο οποίο καθρεπτίζεται μόνο ο εαυτός του. Εκείνη, ακούει έντρομη, όντας ανάμεσα σε συνανθρώπους της, μια από τους πολλούς. Εκείνον τον γνωρίζω, εκείνη μου είναι άγνωστη, κι όμως: Ανάμεσα στους δύο αυτούς ανθρώπους ποιος σας φαίνεται πιο οικείος; Ποιος πιστεύετε ότι κατανοεί καλύτερα τα γεγονότα και τις συνέπειες; Και εδώ που τα λέμε, ποιόν θα ονομάζατε «νοήμονα» και «σκεπτόμενο»; Ποιόν θα ονομάζατε «'Ανθρωπο»;

Ειρηνικά και ονειροπόλα,

Βαλεριάνα

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι παρμένη από την ιστοσελίδα του MSN BC. International News

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
Μετανάστης

 

Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ' αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα...!
Μάγειρας

 

Όποιος ελέγχει το παρόν,
ελέγχει και το παρελθόν.

 Όποιος ελέγχει το παρελθόν,
"καθορίζει"
το μέλλον
George Orwell

 

Το κείμενο εκφράζει την άποψη του συγγραφέα
κεντρική σελίδα

 ΑΡΧΕΙΟ