η φωνή σου

η στήλη μας

Μετανάστης
Αδέσμευτο περιοδικό στο διαδίκτυο

Εκδίδεται από επιτροπή

metanastis@metanastis.com


Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου 

ΕΠΕΨ
Επιστολική Ψήφος

Λογοτεχνία της διασποράς  ΕΕΣΠΗ

Ελληνική Γλώσσα 

Ελληνική Μουσική

Τέχνη & Πολιτισμός

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΑΥΡΑΚΟΚΚΙΝΑ 

Ποίηση

Ενδιαφέροντες
Κόμβοι

Επιστολές

Αρχείο

Αθήνα 2004

Athens 2004

Αλέξανδρος ο Μέγας

Alexander der Grosse

 

 

  

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ

Ο Πλούτος δεν απαγορεύεται στη Δημοκρατία. Εκείνο που απαγορεύεται είναι α/ η χειραγώγηση της Δημοκρατίας(λαικής κυριαρχίας) από τον Πλούτο και β/ η επίδειξη του Πλούτου και μάλιστα κατά τρόπον προκλητικό. Ο πλούτος επιτρέπεται στη Δημοκρατία, υπο τον όρο ότι θα ευεργετεί το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό εισόδημα στην αρχαία Ελλάδα ανήκε στους πολίτες και το χειρίζονταν οι πολίτες στην Εκκλησία του Δήμου Το Αμερικανικό Σύνταγμα έχει κάποια ομοιότητα, διότι την διάθεση των πιστώσεων έχει το Κογκρέσο και όχι η κυβέρνηση.

Αντίθετα ,στο Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται μια τυπική επικύρωση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή. Αυτός όμως συχνά παραβιάζεται, με αποτέλεσμα να έχουμε κραυγαλέες υπερβάσεις, ανεξέλεγκτα μυστικά κονδύλια, και προ παντός κανείς δεν λογοδοτεί για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Χώρια το λάδωμα κάτω από το τραπέζι. Τούτο εκτρέφει διαφθορά και διαπλοκή, των διαχειριστών του δημοσίου χρήματος και του οικονομικού κατεστημένου. Επειδή όμως «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», η διαφθορά εν είδη καρκίνου εξαπλούται παντού και διαλύει τον κοινωνικό ιστό, όπως συμβαίνει παρ' ημίν.

Στην αρχαία Ελληνική Δημοκρατία, όπου οι άρχοντες ήσαν κληρωτοί -και όχι αιρετοί -οι διαχειριστές του δημοσίου χρήματος λογοδοτούσαν στην Εκκλησία του Δήμου στο τέλος της ενιαύσιας θητείας τους. Και αν δεν είχαν κάνει χρηστή διαχείριση τους εδήμευαν την περιουσία και αναλόγως του ποσού τους επέβαλαν και βαρύτατες ποινές(θανατική ποινή, φυλάκιση ή και εξορία.) Η φορολογία ήτο κυρίως άμεση , ενώ η έμμεση φορολογία ολίγον επηρέαζε τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. Έτσι τα δύο τρίτα των Αθηναίων ήσαν αφορολόληγοι.

Η Αυτάρκεια ήτο η βασική οικονομική αρχή, διότι εξασφαλίζει ελευθερία, ευημερία και εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Το σύγχρονο Ελληνικό κράτος ενώ θα μπορούσε να είχε αυτάρκεια στα βασικά είδη-όπως συνέβαινε στο παρελθόν- εξαρτάται ακόμη και σε βασικά τρόφιμα από εισαγωγές από το εξωτερικό. Η Ελλάς με το ιδεώδες κλίμα και τις πάμπολλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, που θα μπορούσε να είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και να τροφοδοτεί ολόκληρη την Ευρώπη με τρόφιμα υψηλής ποιότητος (γεωργικά-κτηνοτροφικά-αλιευτικά) σήμερον εισάγει ακόμη και λεμόνια από το εξωτερικό.

Που οφείλεται αυτή η κακοδαιμονία ; Με την παραχώρηση της λήψεως των αποφάσεων σε ξένα κέντρα(Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον), παρεχωρήθη και ο έλεγχος της παραγωγής. Έτσι οι πολίτες ζουν σε ανασφάλεια, ανεργία, μιζέρια, αντιμέτωποι με πλείστα άλυτα προβλήματα

Ακόμη και οι πλούσιοι δεν είναι δυνατόν να ζουν ευτυχισμένοι, ανάμεσα σε δυστυχισμένους πολίτες, όπως δεν είναι δυνατόν να είσαι υγιής ανάμεσα σε αρρώστους. Επιστροφή λοιπόν στη Δημοκρατία.

Κ. Χ. Κωνσταντινίδης
Υποστράτηγος ε. α, 20-05-02

Διαβάζετε και διαδίδετε τις ιστοσελίδες
http://amphiktyon.topgreek.com
http://www.achilleous.com/amphiktyon

 

 

Όταν "κοιμάσαι" άλλος γράφει ιστορία
ο μετανάστης

κεντρική σελίδα