ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 Αδέσμευτο περιοδικό στο  διαδίκτυο 

Εκδίδεται από επιτροπή

: dialogos@t-online.de

  "METANASTIS"    
 Κι εσύ λαέ βασανισμένε πληρώνεις την αδιαφορία σου

Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ

www.metanastis.com


Εμείς το αραχάνθος τα σκορπίδια, οι διάττοντες, επιβήτορες στη ξένη γη, μέσα στο σκοτάδι της μέρας, στ’ αχνάρια του Διογένη, με τη βούληση μας, να θεμελιώσουμε την υποδομή του ελληνικού οράματος. Να βρούμε τη χαμένη μαςταυτότητα...!
Μάγειρας

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου ΕΠΕΨ 

Λογοτεχνία της διασποράς
Λογοτέχνες και φίλοι

ΕΕΣΠΗ

Επιτρέπεται 
η αναδημοσίευση
 και μετάδοση των
ηλεκτρονικών σελίδων του
αρκεί ν' αναφέρεται 
τ' όνομά του

                                     

Initiativkomitee Briefwahl für Griechen in der BRD e. V
40233 Düsseldorf Brunnenstrasse 18
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου –ΕΠΕΨ-στην Ο.Δ.Γ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 63,

Προς τον κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη
Βουλευτή, Πρόεδρο του
«Ινστιτούτο Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής»

Κατά την ημερίδα στην οποία συζητήθηκαν θέματα «Νομικά και θεσμικά προβλήματα και ρυθμίσεις σε θέματα ομογένειας.» Ντύσσελντορφ στις 06.10.01

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!
Επιτρέψτε μας, μ΄ αυτή μας τη δημόσια ανακοίνωση, να αναφερθούμε ακόμη μια φορά κατά το διάστημα της σημερινής ημερίδας στο καυτό κοινωνικό και πολιτικό μας πρόβλημα, όσο αφορά τη συμμετοχή μας στις εθνικές μας βουλευτικές εκλογές και δη -ΔΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ-.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι το επίμαχο αυτό καυτό μας πρόβλημά, όσον αφορά ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες Ευρωπολίτες, έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί κοινωνικές επιπτώσεις στη πολιτική συνείδησή και το ήθος μας. Δεν σκαλώνει σε οργανωτικές αδυναμίες, ούτε και υπάρχουν νομικά προσκόμματα, αλλά θρυμματίζεται μέσα στα πολιτικά γρανάζια των ελληνικών κομμάτων και παραβλέπεται από τις εκάστοτε ηγεσίες τους.
Είναι σίγουρο πλέον, ότι εμείς τα ως προς όλα τ΄ άλλα «αγαπητά» Σας παιδιά, είμαστε πολιτικό αγκάθι στα μάτια Σας, επειδή δεν μας ελέγχετε πελατειακά.
Αφού μερικές χιλιάδες «ανεξέλεγκτοι» ψήφοι μπορούν να επηρεάσουν πολιτικές καταστάσεις στην χώρα, και γιατί όχι;
Και τότε μπαίνει το ερωτηματικό να μας απαντήσετε: τι είδους δημοκρατία έχουμε στη χώρα που γεννήθηκε αυτή η δημοκρατία; Πώς συμβιβάζεται αυτή η συμπεριφορά των ελληνικών κομμάτων με την πολιτική ενότητα της Ενωμένης Ευρώπης στο μέλλον; Πως αντιλαμβάνεστε το γεγονός, ότι στην εποχή του διαδίκτυου και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα τον 21ον αιώνα να υπάρχουν παραμελημένοι Έλληνες, ουσιαστικά χωρίς πολιτικά δικαιώματα; Εμείς δεν είμαστε«Ομογένεια» όπως οι έλληνες σε άλλες Ηπείρους. Εμείς είμαστε Ευρωπολίτες και αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας. Εκκρεμεί ήδη, όπως θα ξέρετε, από της 02.04 2000 αγωγή μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσον αφορά το δικαίωμα χρήσης, Επιστολικής Ψήφου. Τις μερικές χιλιάδες Γερμ. Μάρκα έξοδα τα πληρώνουμε από τις τσέπες μας κι από το μεροκάματο που κερδίζουμε.
Η σχετική τελευταία τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου στις 13.08.01 στην «Ελευθεροτυπία» ήταν αναχρονιστική και άτοπη.
Με αγωνιστικό χαιρετισμό!

Από τo γραφείο της ΕΠΕΨ, Ντύσσελντορφ, 06.10.01
Tel.: 0211/6999555, Fax: 0211/6999557
E-mail: metanastis@t-online.de
www.metanstis.com


Μπροστά στις προκλήσεις του αιώνα

Η «Δυαρχία» αγωνίζεται κεκαλυμμένη πίσω από τα επτά αδιόρατα πέπλα της να στεριώσει την Παγκόσμια Κυβέρνηση της. Έχει υποτάξει «θεληματικά» στο κυβερνοχώρο της, τις περισσότερες κυβερνήσεις της Υδρογείου. Οι κυβερνήσεις αυτές, είπαν μεν στην ανεξέλεγκτη κοσμοκρατορία το «ναι», αλλά οι λαοί ακόμη δεν μίλησαν. Για τον απλούστατο λόγο, διότι οι λαοί αντιλαμβάνονται μεν, αλλά δεν ξέρουν ακόμη τι συμβαίνει στη πραγματικότητα. Όντως δεν υπάρχει λαός μικρός ή μεγάλος, που να μην έχει ανασκουμπωθεί και δεν κάνει, ότι μπορεί να κάνει, για να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του μέσα στη δύνη της Παγκοσμιοποίησης από μια δράκα παραφρόνων.
Οπωσδήποτε πρωτεύει το καθήκον στους εαυτούς μας, σαν Έλληνες, αλλά κι απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα, να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας, αφού αυτός αποτελεί τουλάχιστο μέχρι στιγμής, τον λύδιο λίθο όλων των ανθρωπίνων πολιτισμών με βάση και στόχο τον ίδιο τον άνθρωπο. Έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε αυτές τις ανθρωπινές αξίες από εκείνες τις ακατέργαστες υλικές και απνευματικές. Μέσες άκρες αυτό τον στόχο είχε και η ημερίδα του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» που οργανώθηκε με ομιλητές μία αρμάδα πανεπιστημιακών Καθηγητών στις 06.10.01 στο Ντύσσελντορφ με θέματα: «Νομικά και θεσμικά προβλήματα και ρυθμίσεις σε θέματα ομογένειας.» Σ΄ αυτή την ενδιαφέρουσα συνάντηση, μοιράστηκε και η παραπάνω ανακοίνωση από μέρους της ΕΠΕΨ και επιδόθηκε και στον ίδιο τον κύριο Ι. Βαρβιτσιώτη πρόεδρο του αναφερθέντος Ινστιτούτου. Σχετικά με το θέμα της, Επιστολικής Ψήφου, το οποίο ανέπτυξε στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Κομνηνός Χλέπας και αναφέρθηκε μόνο στο τεχνικό μέρος του αιτήματος, παραμελώντας το πολιτικό, ενώ αυτό ήταν το βασικό να αναφερθεί. Άλλοι ομιλητές ήσαν: οι κ.κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, καθηγητής, Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Βουλευτής Καθηγητής Ιατρικής, Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Αντιπρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι ομιλητές της ημερίδας δεν κατάφεραν να προβάλλουν τα προβλήματα που μας προκαλούν οι καιροί, αναφέρθηκαν σ΄ αυτά διαιτολογώντας, έτσι που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να μεταφέρουν τα μηνύματα τους στο ακροατήριο, το οποίο κατά το διάστημα των ερωτοαπαντήσεων απόδειξε, ότι δεν ήταν «παρών.» Αν και είχε νοικιαστεί μια αίθουσα περίπου 800 θέσεων οι παρόντες από όλη σχεδόν τη Ρηνανία Βεστφαλία μόλις συμπλήρωναν τα 200 άτομα. Προφανώς από τη πλευρά των οργανωτών δεν έγινε καλή δουλειά. Αν ο κόσμος είχε πληροφορηθεί η συμμετοχή θα ήταν σίγουρα αυτή που αναμενόταν.

Γιατί το λέμε αυτό;

Προβλήθηκαν οι καθηγητές σαν τίτλοι, περισσότερο από το ίδιο το κοινωνικοπολιτικό θέμα που είχαν να παρουσιάσουν. Δεν άφησαν πίσω τους έργο, αλλά αμφιβολίες. Επιστημονική γνώση, δεν θα πει ταυτόχρονα και κοινωνικοπολιτική γνώση, αν και επιστημονική γνώση θεωρητικά συμβαδίζει μ΄ αυτή. Δεν πρόκειται για προσπάθεια να υποβιβάσουμε πρόσωπα και αξίες. Αφού στα εν λόγο πρόσωπα έχουν αναγνωριστεί οι αξίες τους και είναι τιτλούχοι επιστήμονες. Η Έννοια επιστήμη είναι μερική έννοια της γενικής έννοιας κοινωνία. Ένας επιστήμονας έχει ένα απόθεμα γνώσεων σε κάποιο ειδικό τομέα, είναι δηλαδή ευρυμαθής και ειδήμονας στον τομέα του. Αν τα κοινωνικά προβλήματα μπορούσαν να λυθούν με την μεσολάβηση επιστημόνων αυτά θα τα είχαμε λύσει προ καιρού με επιστήμονες οι οποίοι είναι και ευφυΐες στα γενικά κοινωνικά προβλήματα. Προφανώς οι λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα δίδονται με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων με το βαθμό των δυνατοτήτων του καθενός.Αν δεν λυθεί το θέμα της Επιστολικής Ψήφου, που εμποδίζεται από εκείνους που ελέγχουν την πολιτική εξέλιξη της χώρας, έξωθεν, θα συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Όταν ένας πολίτης δεν έχει πολιτικά δικαιώματα και δεν έχει όταν δεν του δίνεται η δυνατότητα να τα εξασκεί. Τότε δεν μπορεί να αναπτύξει αισθητή ολοκληρωμένη κοινωνική δραστηριότητα. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι χειραφετημένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο γενικό κοινωνικό χώρο, οπότε δεν τον σώζουν απ έξω ούτε πανεπιστημιακοί, ούτε πολιτικοί. Οι ομιλητές είχαν γνώση των όσων αναφέρουμε και μάλιστα έκαναν τη σχετική μνεία στα αρνητικά και τα θετικά της Παγκοσμιοποίησης, χωρίς ίσως να ξέρουν, ότι οι περισσότεροι στο ακροατήριο τη λέξη «Παγκοσμιοποίηση» την άκουγαν για πρώτη φορά, ενώ η Παγκόσμια δικτατορία έχει ήδη επιβληθεί και απειλεί την ανθρωπότητα.
Οι στόχοι λοιπόν της ημερίδας δεν έγιναν αντιληπτοί από το παρόν ακροατήριο και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά το πολύ μικρό χρονικό διάστημα των ερωτοαπαντήσεων.

1. Το θέμα της Επιστολικής Ψήφου δεν θίχτηκε από κανένα ομιλητή από το ακροατήριο, σαν να μην υπήρχε ως θέμα. Ενώ ο Αντιπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου από την αρχή επέμεινε να πάρει το λόγο να ρωτήσει τον κύριο Μπλέχα ποίοι ήσαν οι λόγοι που χώρισε αυτό το καυτό κοινωνικοπολιτικό μας θέμα σε τεχνικό και πολιτικό, άφησε το πολιτικό και πήρε το τεχνικό; Ο Πρόεδρος της ημερίδας και του Ινστιτούτου κύριος Βαρβιτσιώτης δεν έδωσε το λόγο στον αντιπρόσωπο της ΕΠΕΨ και όταν μάλιστα εκείνος σηκώθηκε για να επέμβει αφού μιλούσε ο τελευταίος πλέον ομιλητής και θα έκλεινε η συζήτηση. Τον παρατήρησε με τον δικό του καθηγητικό αυταρχικό τρόπο, με τη φράση: «Κάτσε κάτω». Οπότε εκείνος εγκατέλειψε εν σιγή την αίθουσα χωρίς να γίνει αντιληπτός.

2. Δεν θίχτηκε το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Έτσι, ούτως ώστε να περάσει το μήνυμα της ανάγκης συμμετοχής του Ελληνισμού στη προβολή τους στο εξωτερικό μέσα από τις πολυποίκιλες οργανώσεις του και να συμβάλλει στην πολιτική και πολιτισμική τους ποιότητα.

3. Ενώ από τους ομιλητές αναφέρθηκε στη δραματική τρομοκρατική ενέργεια στις ΗΠΑ.
Όντως δεν έγινε κατορθωτό να το συλλάβει το ακροατήριο, εφόσον καμία σχετική ερώτηση δεν ακούστηκε.
Όλα τα ερωτήματα του ακροατηρίου έμειναν στα μερικά όρια και κανένα δεν είχε γενικό χαρακτήρα.
Εμείς πιστεύουμε, ότι με το κείμενο μας αυτό στο διαδύκτιο κάνουμε μια εποικοδομητική κριτική διαμέσου των αναγνωστών μας στην παραπάνω ημερίδα με την ελπίδα ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη και θα αποκτήσουν επαφή με το ακροατήριο οι ομιλητές.
Να δίνεται οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος για οργανωμένη συζήτηση.

Μάγειρας
E-mail: metanastis@t-online.de 

 

ΕΠΕΨ                               ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ